link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Befana, vrăjitoarea italiană a Crăciunului
de godessdiana88 la: 26/12/2016 13:25:54
Într-una din legendele creştine italiene, Befana i-ar fi întâlnit pe cei trei Magi cu câteva zile înainte de naşterea lui Iisus. Fiindcă văzuseră pe cer steaua ce vestea acest eveniment, ei au întrebat-o încotro să se îndrepte spre a-l afla pe Fiul lui Dumnezeu.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Befana, vrăjitoarea italiană a Crăciunului"

Ce legătură au vrăjitoarele cu drogurile medievale?
De ce imaginea vrăjitoarelor este atât de des asociată cu zborul pe mătură? Ei bine, explicaţia poate că vi se va părea şocantă. Totul a început de la pâinea care se producea în evul mediu european şi în renaştere, care de cele mai multe ori conţinea secară.

Ei bine, secara şi alte cereale similare pot deveni un mediu propice dezvoltării unor specii de ciuperci care, consumate în doze mari, sunt letale. Dar în doze mai mici au efectul unui puternic halucinogen.

Documente din secolele 14-17 pomenesc de oameni care suferă de mania dansului, referindu-se la grupuri mari care se manifestă pe stradă dansând şi rostind vorbe fără sens, uneori cu spume la gură...
Procesele vrăjitoarelor din Salem
Procesele Vrăjitoarelor din Salem a fost o serie de audieri în faţa magistraţilor locali urmate de procesele de la curtea marţială a ţării pentru a intenta proces oamenilor acuzaţi de vrăjitorie din Essex, Suffolk, şi Comitatele Middlesex din Massachusetts, între februarie 1692 şi mai 1693. Peste 150 de oameni au fost arestaţi şi întemniţaţi, cu mult mai mulţi acuzaţi care nu au fost urmăriţi formal de autorităţi. Cele două curţi au condamnat douăzeci şi nouă de oameni pentru crima vrăjitorie. Nouăsprezece dintre acuzaţi, paisprezece femei şi cinci bărbaţi, au fost spânzuraţi. Un om (Giles Cory), care a refuzat să ia cuvântul pentru apărare a fost omorât cu pietre încercând să-l convingă să accepte. Cel puţin încă cinci dintre acuzaţi au murit la închisoare.
Lacul vrăjitoarelor din Braşov
Lângă poarta de ieşire din Cetatea Braşovului, cea din capătul Străzii Porţii (azi Republicii, lângă Modarom) se afla un lac. Legenda spune că în acest lac vrăjitoarele din Evul mediu sau femeile bănuite a fi vrăjitoare erau supuse ordaliilor (apelului la judecata divină).

Femeile erau aruncate în apă cu greutăţi legate de picioare şi mulţimea aştepta să vadă dacă se înecau sau nu. Exista mentalitatea că vrăjitoarele, fiind servitoarele Satanei, nu se pot înneca. Prin urmare, femeile care erau vrăjitoare ar fi supravieţuit acestui supliciu.
Vrăjitoare şi vrăjitori celebri
Cred că toată lumea a auzit şi ştie de practicile de vrăjitorie care au existat şi care există încă în lumea contemporană. Dar oare cine sunt cei mai faimoşi practicanţi a acestei „magii”? Să trecem în revistă în continuare câţiva vrăjitori şi vrăjitoare celebre:

1) Alester Crowley – cel care şi-a câştigat denumirea de „cel mai rău om de pe planetă”, s-a născut în anul 1875, ca Edward Alexander Crowley. Tatăl său, un berar bogat, era membru al unei societăţi secrete şi misterioase, pe nume Plymouth Brother. Deşi multe din filozofiile sale erau dubioase în termeni de integritate morală, el credea că o cale de a obţine „lumina” era aceea de a trece prin obscuritatea personalităţii umane. Gândirea sa s-a bazat mult pe modelul egiptean al magiei. El şi-a început explorarea magiei atunci când avea vârsta de 30 de ani, şi, deşi era temut, totuşi, în acelaşi timp, el era şi admirat de multe personalităţi literare şi artistice, Somerset Mougham bazându-şi romanul său „Magicianul” tocmai pe analiza vieţii lui Crowley. În afară de magician (vrăjitor), el mai era şi poet, scriitor, mare şahist, dar şi consumator de droguri. El a fost totodată membru influent în organizaţiile oculte Golden Dawn, Astrum Argento şi Ordo Templi Orientis.
O strămoaşă a lui Lenin, vrăjitoare arsă pe rug!
O stră-stră…bunică a liderului bolşevic Vladimir Lenin (Ulianov) a fost vrăjitoare şi şi-a găsit sfârşitul arsă pe rug, a dezvăluit un cercetător german, care este totodată o rudă îndepărtată a fondatorului Uniunii Sovietice. „Studiile mele m-au dus până în Evul Mediu, astfel am descoperit o străbună a lui Lenin, care a trăit în secolul XIII”, a dezvăluit Gunter Kruse, cercetător care a început, din 1970, să facă arborele genealogic al artizanului revoluţiei bolşevice din Rusia anului 1917.
Crăciunul în Japonia
În Japonia, Crăciunul a ajuns să fie cumva sărbătorit în ultimele decenii, mai curând ca un trend comercial decât ca o festivitate religioasă. Nu trebuie să neglijăm că în această ţară buddhismul şi shintoismul sunt religiile majoritare, creştinii reprezentând circa 1% din populaţie. Crăciunul a fost introdus în Japonia în secolul al XVI-lea, odată cu sosirea primilor europeni pe aceste meleaguri.
Ce înseamnă cuvântul Crăciun?
Cuvântul Crăciun, etimologia sau originea acestuia, au stârnit de multă vreme numeroase controverse. După unii, acesta provine din slavă sau albaneză, după alţii, din limba indo-europeană, din cea dacică ori latină. În aproape fiecare din aceste interpretări, are o semnificaţie, un înţeles aparte.
Horoscop de Crăciun 2016
Horoscop de Crăciun 2016.
Originea bradului de Crăciun
Venerarea copacilor era o practică obișnuită pentru păgânii europeni și s-a perpetuat după convertirea lor la creștinism mai ales în obiceiurile scandinave de decorare a casei și hambarului cu plante mereu înverzite cu ocazia Anului Nou în scopul izgonirii spiritelor rele, diavolului, sau cu pregătirea unui copac pentru păsări în decursul Crăciunului.
Moș Crăciun vine în oraș / Santa Claus is Coming to Town
Cu prilejul acestui Crăciun, îți ofer un colind, un cântecel (și un video, pe Youtube) celebru cu prilejul sărbătorilor de iarnă din America: Moș Crăciun vine în oraș / Santa Claus is Coming to Town. Găsești aici versurile cântecului atât în limba engleză, cât și în română.
Lăsați copiii să creadă în Moș Crăciun!
Desigur, ideea că există un om care călătorește prin văzduh într-o sanie trasă de reni și reușește să ajungă într-o singură noapte în casele din toată lumea face parte din lumea basmelor. Mitul lui Moș Crăciun are totuși darul să-ți mențină prospețimea și incitarea de-a lungul secolelor.
Vânătoare de vrăjitoare în Baia Mare: arderi pe rug, decapitări, torturări – condamnări ce se regăsesc în arhivele oraşului
Vânătoarea de vrăjitoare a făcut parte din cotidian şi în Baia Mare, Rivulus Dominarum – cum era cunoscut – în urmă cu mai multe secole. Potrivit documentelor existente în arhive, în 18 iulie 1698 un anumit Mészáros Boldizsár a fost condamnat la luarea capului şi apoi arderea pe rug pentru vrăjitorie. Condamnarea a fost dictată de judele Stephano Toldi. Execuţiile aveau loc la Câmpul Rogoz – în apropierea stadionului de astăzi, iar torturările se aplicau şi în Centrul vechi, actuala Piaţa Millennium.

Documentele vremii păstrează o mulţime de condamnări la vrăjitorie:
1636 – mama lui Kővágő János, cioplitor în piatră din Baia Mare, e arsă pe rug;
1650 – tânăra Dorkó din Baia Mare este arestată şi condamnată la ardere pe rug;
1664 – Cigány László, ţiganul cerşetor, este decapitat pentru vrăjitorie şi înşelăciune;
1670 – Anna, soţia lui Nagy Gergely din Baia Mare, este arsă pe rug;
1684 – Csótiné, nevasta unui iobag din Misztótfalu (Tăuţii de Jos) este arsă pe rug;
1698 – Bereghi Judit, soţia lui Mészáros Boldizsár István, este condamnată la tăierea capului, iar apoi e arsă pe rug;
1703 – Petrucz Mihalyné, soţia lui Petrucz Mihály, iobag din Giródtótfalu (Tăuţii de Sus) e spânzurată;
1704 – soţia lui Stenczel Márton din Felsőbánya (Baia-Sprie) e arsă pe rug;
1705 – nevasta lui Boldog Eczaka, din Tăuţii de Jos, e arsă pe rug;
1713 – soţia lui Veres Márton din Baia Mare e decapitată pentru vrăjitorie şi prostituţie;
1762 – lui Berekesz Sára, văduva lui Deak Mihály din Baia Mare, i se taie capul, iar apoi e arsă pe rug;
1724 – nevasta lui Sari din Szinerváralja (Seini) e arsă pe rug.
Portalul vrăjitoarelor din România
Portalul vrăjitoarelor din România conţine informaţii despre vrăjitoare, ocultism, magie şi astrologie... şi nu în ultimul rând, directorul vrăjitoarelor şi ghicitoarelor din România.
Ai acces la horoscopul zilnic, dar şi la horoscopul chinezesc, arab, erotic, iudaic, totemic şi alte horoscoape pe care nu le găseşti în altă parte.
Poţi citi ştiri despre vrăjitoare, dar şi despre istoria vrăjitoriei, vânătorii de vrăjitoare, arderi pe rug....
Iar dacă te interesează să contactezi o vrăjitoare caută în directorul nostru de pe portal!
Lacul vrăjitoarelor din Braşov
Lângă poarta de ieşire din Cetatea Braşovului, cea din capătul Străzii Porţii (azi Republicii, lângă Modarom) se afla un lac. Legenda spune că în acest lac vrăjitoarele din Evul mediu
Magie neagră asupra vrăjitoarelor. Le-a căzut pe cap blestemul impozitelor
Vrăjitoarele încep anul cu dreptul şi cu 'SRL-ul'. Meseria de prezicătoare a fost recunoscută în nomenclatorul din 2011 de Ministerul Muncii şi prin urmare va fi impozitată. La fel cele de
Vrăjitoare furioase vin la Bucureşti să deoache Guvernul
Un sobor de vrăjitoare a plecat spre Bucureşti să blesteme la faţa locului Guvernul pentru că a îndrăznit să le pună taxă pe profituri, informează euronews. net. Printre vrăjitoarele
Vrăjitoarele din Bacău combat criza financiară
Zeci de băcăuani au apelat la ghicitoare şi vrăjitoare pentru a face faţa crizei financiare - în locul dezlegărilor de cununii, neînţelegerilor de familie, viciul beţiei, sterilitate,
Ritualurile vrăjitoarelor de Bobotează
De Bobotează, vrăjitoarele au folosit cel mai des în ritualuri cuvântul criză. Şi, deşi este un ger de crapă pietrele, vrăjitoarele au mers desculţe pe malul unei ape, după ce au
Vrăjitoarele s-au rugat să fim buni la pat
Miercuri după amiază era nor, dar pentru vrăjitoarele din Chitila s-au deschis Cerurile. E o zi unică în an. Astăzi se deschid Cerurile şi vrăjile noastre au mai multă putere. Avem
Politicienii lumii şi vrăjitoarele
În străinătate, au fost gândite paragrafe legislative speciale pentru zona ocultă. Pe alocuri, vrăjitoarele generează furtuni politice. Duma de Stat de la Moscova a elaborat, în această
Blestemul vrăjitoarelor! Băsescu, nominalizat drept „cea mai rea persoană”
Descântecele vrăjitoarelor l-au ajuns pe şeful statului Traian Băsescu până în America. La o emisiune de satiră politică din SUA, acesta a fost nominalizat la premiul de cea mai rea
Vrăjitoarea Sultana: «Aoleu, Boc, ne pui degeaba pe drumuri!»
Vrăjitoarea Sultana e prima prezicătoare care a încercat, în zadar însă, să-şi deschidă firmă de magie albă, aşa cum a cerut Guvernul. Vrăjitoarea Sultana (36 de ani) şi-a luat, zilele
Nicolas Cage după ce a fost vrăjitor, exorcizează vrăjitoare
Cunoscutul actor Nicolas Cage este atras de lumea vrăjitoarelor... În mai puţin de un an apare în două filme cu vrăjitoare, odată ca vrăjitor, iar în noul film, abia apărut în
Jeanne, vrăjitoarea care făcea sex şi cu diavolul şi cu soţul ei
Jeanne Harvilliere a fost o vrăjitoare din apropiere de Compiegne (Franţa), care a trăit la începutul secolului al XVI-lea. În procesul care i s-a făcut, a povestit că mama ei a prezentat-o
Vânătoare de vrăjitoare în Baia Mare: arderi pe rug, decapitări, torturări – condamnări ce se regăsesc în arhivele oraşului
Vânătoarea de vrăjitoare a făcut parte din cotidian şi în Baia Mare, Rivulus Dominarum - cum era cunoscut - în urmă cu mai multe secole. Potrivit documentelor existente în arhive, în
Vrăjitoarea Brăţara ameninţă statul cu CEDO
O vrăjitoare din România a ajuns vedetă internaţională. Şi nu pentru că ar fi zburat pe vreun măturoi, ci pentru că a devenit eroina unui reportaj difuzat de BBC. Brăţara Buzea şi-a arătat la postul britanic de televiziune nemulţumirea faţă de intenţia guvernanţilor de
În Evul Mediu, mărarul alunga vrăjitoarele
Ne aromează murăturile şi mâncărurile. Ne poate şi calma atunci când nervii ne lasă. Cu sute de ani în urmă, oamenii foloseau mărarul pentru a se apara de vrăjitoare. Dacă romanii nu ar
Vrăjitoarele nu mai au cui să descânte pe timp de criză
În perioada de criză pe care o traversăm, nici măcar harul lor (dat de Dumnezeu!) nu mai scoate vrăjitoarele din criză. Clienţii s-au rărit, şi nu pentru că n-ar crede în minunile făcute
Vrăjitoarea de pe Wall Street, bogata care mânca doar terci de ovăz
Hetty Green (1834-1916), devenită celebra sub denumirea de Vrăjitoarea de pe Wall Street este exemplul perfect de excentricitate nega­tivă. Prin propriile-i puteri, ea a acumulat o