link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Labirintul: Simbol şi semnificaţie
de godessdiana88 la: 12/10/2017 16:37:56
Este curios că acest simbol a fost prezent în tradiţiile ţărilor şi religiilor majore din toată lumea (în Franţa, Egipt, Scandinavia, Sumeria, America, insulele britanice, Italia) şi, în toate cazurile, are a avut ca temă principală pelerinajul şi răsplată spirituală. Conform unora, avea rolul de a atrage în el diavolii, spiritele malefice, care odată prinse, nu mai aveau nici o putinţă de scăpare.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Labirintul: Simbol şi semnificaţie"

Cartea: Simbol și semnificație
În "Aeropagitica," operă scrisă de poetul și învățatul englez John Milton, se spune despre cărți că "nu sunt lucruri absolut moarte," cuvântul scris având din această perspectivă o viață proprie.
Pătratul: Simbol şi semnificaţie
Spre deosebire de cerc, un simbol al sacrului ori al spiritualităţii, pătratul semnifică stabilitate, imutabilitate, fixitate, permanenţă, lumea fizică, materială, pământeană, manifestarea lui Dumnezeu în Creaţie, piericiune, limitare, organizare.
Emblema maşinilor Mercedes - Simbol şi semnificaţie
De mai mult de un secol, emblema, simbolul, sigla sau logo-ul maşinilor Mercedes şi-a găsit reprezentarea într-o stea în trei colţuri semnificând conservatorismul, fiabilitatea, încrederea, seriozitatea, perfomanţele de primă clasă şi o inginerie reputată.
Floarea de lotus: Simbol şi semnificaţie
Floarea de lotus, un simbol respectat şi venerat în Egiptul antic, în Buddhism şi Hinduism, poartă în toate aceste trei culturi semnificaţia frumuseţii, purităţii, renaşterii, înnoirii, transformării şi evoluţiei spirituale.
Laleaua: Simbol și semnificație
Tulipa, numele științific al lalelei, provine din cuvântul turcesc "turban", un accesoriu pentru cap care se aseamănă cu ea, dar și a simbolismului turbanului ca mijloc de protecție față de spiritele rele. Tot în Turcia, este un simbol floral al "raiului de pe pământ".
Roata: Simbol și semnificație
Roata este un simbol ce împărțea lumea în două componente esențiale: mișcarea de rotație, perimetrul său și imobilitatea (centrul său), reflectând principiul aristotelian al "mișcătorului nemișcător".
Şarpele - Simbol şi semnificaţie
Unul din cele mai vechi şi mai răspândite simboluri ale lumii, şarpele poartă o sumedenie de semnificaţii, ţinând de forţa vitală primordială, dezvoltarea ciclică, transformarea, renaşterea, reîntinerirea, eternitatea, fertilitatea, vindecarea, dualitatea, Yin-Yang, principiul feminin şi cel masculin, echilibrul, înţelepciunea, intuiţia, conştientizarea, cunoaşterea, protecţia, ocultul, răul, diavolul şi înşelăciunea.
Sărutul mâinii: simbol şi semnificaţie
În biserica ortodoxă este încurajată sărutarea mâinii preotului ca şi un simbol ritualic. Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici era de părere că "sărutarea mâinii preotului nu este sărutare obişnuită, ci este, după cuvântul apostolului Pavel, sărutare sfânta
Culoarea verde: Simbol şi semnificaţie
Verdele reprezintă natura, primăvara, echilibrul, renaşterea, reînnoirea şi revitalizarea. Este un simbol al prospeţimii, sănătăţii, armoniei, prosperităţii, progresului, evoluţiei, fertilităţii, dezvoltării, speranţei şi siguranţei.
Vesica Piscis: Simbol şi semnificaţie
Vesica Pisces apare în arta creştină timpurie ca un atribut al Fecioarei Maria, al aspectului feminin al Mântuitorului, prin asocierea cu rana din coasta sa provocată de suliţă, dar şi ca un simbol geometric aflat adeseori în în întruchiparea lui Hristos aşezat pe tronul Său divin.
Ochii lui Buddha: Simbol şi semnificaţie
Potrivit învăţăturilor buddhiste, lăcomia, ura şi iluzionarea provoacă suferinţa lumii, şi numai înălţarea deasupra acestor simţăminte poate permite oamenilor să se desprindă de ciclul reîncarnărilor. Simbolul ochilor lui Buddha are menirea de a aminti buddhistilor să îşi impună un comportament etic, să mediteze şi să facă jertfe rituale pentru a elimina lăcomia din vieţile lor.
Lumânările de la botez - Simbol şi semnificaţie
Aşadar, lumânările de la botez au darul de a purta copilul botezat de la întuneric spre lumină, de a-l lumina în interiorul fiinţei sale, a-i dărui călăuzire de-a lungul călătoriei sale prin viaţă. Ele sunt, drept urmare, un simbol al iluminării, credinţei, adevărului şi trăirii întru Hristos.
Hexagrama - Simbol şi semnificaţie
De-a lungul Evului Mediu, evreii, creştinii şi musulmanii foloseau steaua cu şase colţuri ca o protecţie faţă de demoni şi foc.
Triunghiul: Simbol şi semnificaţie
Triunghiul este conectat cu trinitatea / treimea sub diferite forme, manifestări: Tatăl-Fiul-Sfântul Duh, naştere-moarte-viaţă, lumea cealaltă-lumea muritoare-lumea celestă (inclusiv la celţi), tată-mamă-copil, trecut-prezent-viitor, intelect-dragoste-putere, dragoste-adevăr-înţelepciune, creaţie-distrugere-menţinere (prezervare), luna în scădere- luna plină-luna în creştere, stadiile femeii de tânără-mamă-bătrână.
Spirala: Simbol şi semnificaţie
Dacă în Grecia reprezenta infinitatea, la celţi simboliza naşterea, dezvoltarea şi expansiunea. Mersul într-un labirint într-o spirală constituia în unele triburi de americani nativi un ritual al evoluţiei, în vreme ce dansul în spirală practicat de dervişi oglindea dansul cosmic al universului.
Svastica - Simbol şi semnificaţie
Cuvântul "svastică" provine din limba sanscrită, fiind compus din particulele "su" (însemnând "bun, bine") şi "asti" (cu înţelesul "a fi" la persoană a treia singular, adică "el/ea este"), la care s-a adăugat sufixul "ka." Dacă semnificaţia literală a svasticii este, aşadar, "el/ea/ceva este bine/bun/bună," cea generală este de sănătate, bunăstare (fizică/sufletească/spirituală), viaţă bună, noroc, sau, potrivit specialistului în sanscrită P. R. Sarkar, cea de victorie eternă/permanentă.
Floarea de petunie: Superstiţii, legende, simbol şi semnificaţie
Corelate cu zodia Capricornului, petuniile au un simbolism contradictoriu, ce poate crea confuzii, însă trebuie să ne amintim că semnificaţia fiecărei flori depinde şi de circumstanţele sau relaţia dintre cel care o dăruieşte şi cel care o primeşte.
Ochii: Simbol şi semnificaţie
Ochii heterotopici (cei transferaţi anatomic în diferite părţi ale corpului, precum aripi, mâini, braţe, piept) sunt echivalentul spiritual al extra-vederii ori a clarviziunii. Când sunt situaţi pe mâini, din cauza asocierii cu simbolismul acestora, capătă frecvent o conotaţie de clarviziune.
Oglinda: Simbol şi semnificaţie
Oracolul lui Apollo din Delphi impunea deviza "cunoaşte-te pe ţie însuţi," iar oglinzile au fost folosite frecvent în vechime ca simboluri ale înţelepciunii şi cunoaşterii sinelui. Cu toate astea, Apollo silicita totodată ca nimic să nu se facă în exces, aşa că oglinzile pot fi asociate şi cu vanitatea, cu o apreciere nesănătoasă, exagerată, a propriei personalităţi.
Mâna: Simbol şi semnificaţie
În pictura creştină este înfăţişată adeseori mâna lui Dumnezeu apărând printre nori. În islamism, mâna lui Fatima (fiica lui Mohamed) proclama cele cinci principii fundamentale: credinţă, rugăciune, pelerinaj, post şi caritate.
În amuletele islamice, simbolul mâinii apare împreună cu altele precum steaua, pasărea, porumbelul, zigzagul şi cercul, formând embleme comparabile cu cele ale creştinismului occidental.
Nodul gordian: Expresie, simbol și semnificație
Simbolizând o problemă aparent insolubilă, se spune că nodul gordian ne poate sprijini să ne deschidem mintea pentru a vedea, a evalua dintr-un unghi nou o situație dificilă, înarmându-ne totodată cu o reînnoită speranță și energie în acest sens.
Caduceul: Simbol și semnificație
Datorită asocierii cu Mercur / Hermes, caduceul este un simbol al comerțului și negocierilor, două domenii având la bază echilibrul schimbului și reciprocitatea. De asemeni, prin extinderea atributelor lui Mercur, simbolizează și tipărirea.
Bufnița: Simbol și semnificație
În Egiptul antic întruchipa răceala (inclusiv sufletească), noaptea, moartea, dar și înțelepciunea. Era, totodată, o călăuză în tărâmurile subpământene, grație capacității sale de a vedea în întuneric, în timpul nopții.
Mâna Misterelor: Simbol şi semnificaţie
În alchimie, Mâna Misterelor simbolizează formula pregătirii tincturii "physicorum," aparent o substanţă care sprijină transformarea "metalelor inferioare" în aur.
Aurul - Simbol şi semnificaţie
Simbolismul aurului apare în mitologia grecească în legende precum cea a lui Iason şi a lânii de aur şi cea a regelui Midas, care transforma orice atingea în aur, o binecuvântare ce s-a dovedit a fi până la urmă un blestem.
Emblema maşinilor BMW - Simbol şi semnificaţie
Pe 5 octombrie 1917, marca comercială BMW a fost înregistrată în mod oficial. Ea înfăţişa designul circular din emblema Rapp, însă cu literele BMW pe inelul exterior. Cvadranţii interiori albi şi albaştri reprezentau culorile Statului Liber Bavarian, însă în ordine inversă, întrucât era ilegală folosirea simbolurilor naţionale într-o marcă comercială.
Broasca ţestoasă - Simbol şi semnificaţie
Broasca ţestoasă este asociată cu crearea universului şi, în multe mituri, duce pe spate povara întregii lumi sau sprijină, susţine tărâmul ceresc, paradisul.
Pentagrama: Simbol şi semnificaţie
Într-o altă interpretare, cercul pentagramei descrie calea, călătoria spirituală a omului în decursul evoluţiei sale. Scânteia de viaţă coborâtă de la Dumnezeu, sursa divină a vieţii pornind de la cea mai simplă formă a sa (pământul) se înalţă la fluiditate (apă - aer), apoi se coboară iarăşi la focul purificării pentru a se înălţa din nou ca scânteie divină, regăsindu-şi sursa spirituală.
Cercul: Simbol şi semnificaţie
Cercul simbolizează mobilitatea, ciclul timpului, soarele, mişcarea perpetuă, natura infinită a energiei, călătoria planetelor în jurul soarelui, zodiacul, ritmurile esenţiale ale universului, includerea oamenilor în măreţul plan universal, schimbarea continuă a anotimpurilor, forţa feminină, Zeiţa, pământul mamă, protecţia şi un spaţiu sacru.