link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Magia şi vrăjitoria la români V.
de dizmoci la: 21/06/2018 01:40:07
Subiectul practicilor magice în societatea românească de la începuturile sale până în zilele noastre este comun pănă la un punct practicilor similare întâlnite la alte popoare şi în alte culturi. Fără îndoială, magia populară, stră-românească ascunde încă multe taine, unele de abia bănuite de istorici, etnologi şi cercetători ai fenomenologiei paranormale. Controversate, dar fără îndoială interesante şi misterioase, practicile magico-religioase din spaţiul autohton trebuiesc nu doar reamintite, dar mai ales păstrate şi studiate. În ele sunt ascunse sensuri şi esenţe ale unei lumi primordiale, arhaice şi unice. Lumea care de fapt este un univers cu multe planuri, legi şi mituri. Universul satului tradiţional românesc. Ultima parte.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Magia şi vrăjitoria la români V."

Magia şi vrăjitoria la români I.
Subiectul practicilor magice în societatea românească de la începuturile sale până în zilele noastre este comun pănă la un punct practicilor similare întâlnite la alte popoare şi în alte culturi. Fără îndoială, magia populară, stră-românească ascunde încă multe taine, unele de abia bănuite de istorici, etnologi şi cercetători ai fenomenologiei paranormale. Controversate, dar fără îndoială interesante şi misterioase, practicile magico-religioase din spaţiul autohton trebuiesc nu doar reamintite, dar mai ales păstrate şi studiate. În ele sunt ascunse sensuri şi esenţe ale unei lumi primordiale, arhaice şi unice. Lumea care de fapt este un univers cu multe planuri, legi şi mituri. Universul satului tradiţional românesc. Prima parte.
Magia şi vrăjitoria la români II.
Subiectul practicilor magice în societatea românească de la începuturile sale până în zilele noastre este comun pănă la un punct practicilor similare întâlnite la alte popoare şi în alte culturi. Fără îndoială, magia populară, stră-românească ascunde încă multe taine, unele de abia bănuite de istorici, etnologi şi cercetători ai fenomenologiei paranormale. Controversate, dar fără îndoială interesante şi misterioase, practicile magico-religioase din spaţiul autohton trebuiesc nu doar reamintite, dar mai ales păstrate şi studiate. În ele sunt ascunse sensuri şi esenţe ale unei lumi primordiale, arhaice şi unice. Lumea care de fapt este un univers cu multe planuri, legi şi mituri. Universul satului tradiţional românesc. Partea a doua.
Magia şi vrăjitoria la români III.
Subiectul practicilor magice în societatea românească de la începuturile sale până în zilele noastre este comun pănă la un punct practicilor similare întâlnite la alte popoare şi în alte culturi. Fără îndoială, magia populară, stră-românească ascunde încă multe taine, unele de abia bănuite de istorici, etnologi şi cercetători ai fenomenologiei paranormale. Controversate, dar fără îndoială interesante şi misterioase, practicile magico-religioase din spaţiul autohton trebuiesc nu doar reamintite, dar mai ales păstrate şi studiate. În ele sunt ascunse sensuri şi esenţe ale unei lumi primordiale, arhaice şi unice. Lumea care de fapt este un univers cu multe planuri, legi şi mituri. Universul satului tradiţional românesc. Partea a treia.
Magia şi vrăjitoria la români IV.
Subiectul practicilor magice în societatea românească de la începuturile sale până în zilele noastre este comun pănă la un punct practicilor similare întâlnite la alte popoare şi în alte culturi. Fără îndoială, magia populară, stră-românească ascunde încă multe taine, unele de abia bănuite de istorici, etnologi şi cercetători ai fenomenologiei paranormale. Controversate, dar fără îndoială interesante şi misterioase, practicile magico-religioase din spaţiul autohton trebuiesc nu doar reamintite, dar mai ales păstrate şi studiate. În ele sunt ascunse sensuri şi esenţe ale unei lumi primordiale, arhaice şi unice. Lumea care de fapt este un univers cu multe planuri, legi şi mituri. Universul satului tradiţional românesc. Partea a patra.
Magia şi vrăjitoria
Magia albă, magia neagră, vrăjitoria, referințele la puterile întunericului încă mai bântuie imaginarul contemporan, literatura şi filmele. Nu foarte multă lume mai crede în farmece băbeşti sau descântece la miez de noapte, însă acestea au fost o parte importantă a lumii europene din vremea vânătorii de vrăjitoare (1400 – 1600 e.n.).

Magia poate fi considerată un stadiu premergător religiei, adeseori fiind susţinută teza conform căreia o religie mai bine structurată (mai puternică…) înlocuieşte ansamblul de credinţe anterior prezent în acel spaţiu şi îl reduce pe acesta la condiţia de magie. În acest fel vechile divinităţi devin demoni, iar ritualurile sale, practici interzise şi nefireşti.

Se pare că nivelurile succesive de credinţe religioase ce se suprapun urmează schema: mană-magie-religie. „Mana” nu este mana din Biblie care este dată fiilor lui Israel pentru a supravieţui, ci reprezintă un principiu al norocului, al bunăvoinţei forţelor naturii pentru un om, care, dacă are mana, este privilegiat.

Meseriile predispuse spre magie sunt de cele mai multe ori: ciobanul care în peregrinările sale intră în contact cu locuri ascunse şi periculoase, fierarul şi medicul. Întâmplător sau nu, fiinţa cea mai suspectată că ar practica magia este femeia. Misterul care înconjoară fenomenele legate de corpul femeii sunt cele care provoacă uimirea bărbaţilor şi bănuiala lor, precum ciclul menstrual şi naşterea...
Magia şi vrăjitoria
Magia albă, magia neagră, vrăjitoria, referințele la puterile întunericului încă mai bântuie imaginarul contemporan, literatura şi filmele. Nu foarte multă lume mai crede în farmece
Portalul vrăjitoarelor din România
Portalul vrăjitoarelor din România conţine informaţii despre vrăjitoare, ocultism, magie şi astrologie... şi nu în ultimul rând, directorul vrăjitoarelor şi ghicitoarelor din România.
Ai acces la horoscopul zilnic, dar şi la horoscopul chinezesc, arab, erotic, iudaic, totemic şi alte horoscoape pe care nu le găseşti în altă parte.
Poţi citi ştiri despre vrăjitoare, dar şi despre istoria vrăjitoriei, vânătorii de vrăjitoare, arderi pe rug....
Iar dacă te interesează să contactezi o vrăjitoare caută în directorul nostru de pe portal!
O vrăjitoare din România vrea să o ajute pe Beyonce!
România este deja celebră pentru faptul că avem vrăjitoare, vrăjitorii, magie albă sau neagră, atacuri ale culorii violet. Doar că, în această era informaţională atacul vrăjitoarelor se da mai nou în online, mai exact pe reţelele de socializare unde vrăjitoarele îşi racolează clienţii.
Vrăjitoria – Cu duhurile la vorbitor
Hotărât lucru, nimic nu i-a înspăimântat şi atras în acelaşi timp pe oameni precum practicile oculte în care vrăjitoria ocupă un loc de frunte. De fapt, blamată, temută şi periculoasă artă a magiei, este nimic altceva decât prima formă de ştiinţă prin care omenirea a încercat să îşi explice misterele care o înconjoară. Nescutită de şarlatani, excese şi propriile tabu-uri, vrăjitoria rămâne şi astăzi un prag pe care orice curios îl trece pe propria responsabilitate!

Magie sau vrăjitorie?
Majoritatea oamenilor confundă vrăjitoria şi magia cu şarlatania în stare pură, considerând că aceste practici străvechi nu sunt altceva decât nişte mijloace prin care şarlatani de toate naţiile şi rasele, au reuşit şi reuşesc încă să golească buzunarele celor mai superstiţioşi şi slabi de înger dintre semenii noştri. Atitudinea în sine este una sănătoasă şi adevărată în egală măsură, datorită celor peste 99% din autoproclamaţii magi, vrăjitori şi „paranormali” falşi, nimic altceva decât nişte infractori de joasă speţă dotaţi însă cu o stăpânire de sine deosebită şi cu o putere de convingere covârşitoare pentru credulele lor victime.
Vrăjitorie şi voodoo
Voodoo şi Vrăjitoria sunt două dintre cele mai neînţelese religii din lume. Fiecare dintre ele are o imagine publică şi o realitate interioară. De cele mai multe ori, imaginea publică păstrează prea puţin din religia reală, privată şi interioară.

Voodoo
Voodoo este un amestec dintre catolicism şi religie africană antică. Credinţa aceasta spune că există un singur Dumnezeu, creatorul Universului. Subordonate acestui Dumnezeu, sunt Loas – zeităţi mai mici sau sfinţi –, care sunt mesageri între cei ce practică Voodoo şi Dumnezeu. În cele din urmă, există preoţi – Houngans – şi preotese – Mambos.

Deşi iniţial aproape toţi practicanţii de Voodoo erau negri, se crede că, în momentul de faţă, între o treime şi o jumătate dintre ei sunt albi. Cam trei sferturi sunt femei. Dacă nu aţi putut evita nonsensul arătat de filmele de la Hollywood, ştiţi că magia este o parte importantă a credinţei Voodoo (deşi nu cea mai importantă).
Diferenţa dintre magie şi vrăjitorie
Pentru cei care încă nu ştiu, magia este ştiinţa spirituală care se bazează pe puterile dominate de voinţa magului. Magicianul este cel care, prin cunoaştere, îşi subordonează puterile astrale şi spirituale. Vrăjitorul este cel care, prin cunoaşterea unor taine, reuşeşte să pătrundă în lumea nevăzută şi să se folosească de puterile astrale şi spirituale, până la un anumit punct. Trecerea de acel punct este echivalentă cu distrugerea vrăjitorului ca entitate energetică şi spirituală.

Un exemplu bun este următorul: un magician şi un vrăjitor primesc acelaşi tip de pistol şi câteva gloanţe, pentru a supune spiritele. Vrăjitorul va folosi gloanţele până va rămâne fără nici unul, apoi va trebui să fugă dacă vrea să scape de răzbunarea spiritelor. Magicianul va analiza pistolul, îl va descompune şi pe baza lui va face o armă mai puternică. Asta este diferenta dintre a avea şi a cunoaşte. Magicianul poate stăpâni senzaţiile pentru că ştie ce stă la baza lor, când le produce şi cum pot fi controlaţi cei din lumea senzaţiilor. Vrăjitorul poate folosi senzaţiile în lucrările sale, dar nu are cunoştinţe aprofundate. El a primit aceste cunoştinţe de la vrăjitorul de dinaintea lui, care le-a primit de la vrăjitorul de dinaintea lui şi tot aşa până la primul vrăjitor.

În timp ce magicianul urmează o şcoală a magiei şi îşi însuşeşte literă cu literă alfabetul magic, vrăjitorul primeşte aceste informaţii pe cale orală, denaturat de la o generaţie la alta. Nu va închipuiţi, acum, că vrăjitorul nu este puternic. Departe acest gând. Vrăjitorul poate fi extrem de puternic, dar că e limitată şi subordonată, în cele din urmă, anumitor spirite superioare care îl ajută.
Marea Frăţie a Vrăjitorilor şi Vrăjitoarelor de la Răsărit
Această Frăţie este pentru toţi cei care doresc să se ajute în viaţă de puterile (para)psihice care sunt înnăscute în fiecare om. Aici nu veţi găsi vrăjitoare bătrâne şi hidoase care fac rău oamenilor. Folclorul, „ajutat” din greu de anumite forţe înteresate, ne-a transmis o imagine neadevărată a vrăjitoarelor şi vrăjitorilor, denigrându-i pe nedrept.

Magia înseamnă în primul rând putere asupra propriei vieţi şi de aceea a fost vorbită de rău şi asociată, în decursul istoriei, cu presupuşi diavoli şi alte forţe necurate, pentru că diferite puteri, inclusiv Biserica, vroiau să preia controlul asupra vieţilor oamenilor şi de aceea vrăjitorii, care le puteau arăta oamenilor că au anumite forţe eliberatoare în ei, trebuiau înlăturaţi sau măcar denigraţi – pentru ca oamenii să-i dezavueze şi să nu încerce să se ridice la nivelul lor. În Evul Mediu era un lucru obişnuit ca Biserica să ardă pe rug de vii vrăjitoarele şi astronomii care începuseră să descifreze mişcările planetelor şi să afirme că Pământul este rotund şi se învârteşte în jurul Soarelui (de ex. pe Giordano Bruno) – contrar concepţiei oficiale de atunci, conform căreia Pământul era plat şi totul Universul se învârtea în jurul lui.
Vrăjitoria, o adevărata industrie
Trăim într-o lume, în care momentele de cumpănă par a fi din ce în ce mai dese în viața oamenilor de rând. Unii își pierd locul de muncă, alții se află în pericol de dezbinare a familiei, unii suferă de boli incurabile, alții au de trecut examene dificile, unii iubesc și dragostea nu le este împărtașită, alții nu pot să își facă un rost sau nu au noroc la bani… Iar toate aceste probleme se pot transforma destul de usor in momente de profit pentru cei care singuri și-au dat titlul de vrăjitori.

Pe Ioana am întalnit-o în vara anului trecut. Traversa o perioadă foarte dificilă. Descoperise, că soțul prefera compania altei femei, în timp ce viața ei nu însemna decât serviciu și copii. Undeva greșise, însă universul perfect în care trăise mai bine de 15 ani, urma să fie spulberat… Ioana nu avea de gând însă să lase lucrurile așa. Din disperare, a sunat la unul din sutele de anunțuri din ziare care sună cam așa: Vrăjitoare cu puteri excepționale rezolv orice problemă legată de dragoste, bani etc.
Vrăjitoare şi vrăjitori celebri
Cred că toată lumea a auzit şi ştie de practicile de vrăjitorie care au existat şi care există încă în lumea contemporană. Dar oare cine sunt cei mai faimoşi practicanţi a acestei „magii”? Să trecem în revistă în continuare câţiva vrăjitori şi vrăjitoare celebre:

1) Alester Crowley – cel care şi-a câştigat denumirea de „cel mai rău om de pe planetă”, s-a născut în anul 1875, ca Edward Alexander Crowley. Tatăl său, un berar bogat, era membru al unei societăţi secrete şi misterioase, pe nume Plymouth Brother. Deşi multe din filozofiile sale erau dubioase în termeni de integritate morală, el credea că o cale de a obţine „lumina” era aceea de a trece prin obscuritatea personalităţii umane. Gândirea sa s-a bazat mult pe modelul egiptean al magiei. El şi-a început explorarea magiei atunci când avea vârsta de 30 de ani, şi, deşi era temut, totuşi, în acelaşi timp, el era şi admirat de multe personalităţi literare şi artistice, Somerset Mougham bazându-şi romanul său „Magicianul” tocmai pe analiza vieţii lui Crowley. În afară de magician (vrăjitor), el mai era şi poet, scriitor, mare şahist, dar şi consumator de droguri. El a fost totodată membru influent în organizaţiile oculte Golden Dawn, Astrum Argento şi Ordo Templi Orientis.
Diodor din Catania, cel mai mare vrăjitor al timpurilor
Diodor din Catania, vrăjitor şi magician a cărui amintire poporul a păstrat-o multă vreme. Se spunea că a fost cel mai mare vrăjitor al timpului său. Fascina oamenii într-o asemenea
Numărul copiilor acuzaţi de vrăjitorie este în creştere
Mulţi copii sunt acuzaţi de vrăjitorie în Africa, susţine agenţia ONU pentru copii. Orfanii şi persoanele cu handicap sunt cele mai expuse riscului. Un nou raport UNICEF avertizează
Acuzaţii de vrăjitorie în Transilvania
În Transilvania, instituţionalizarea proceselor de vrăjitorie s-a făcut sub domnia principelui Mihai Apafi I. (1661-1691). Astfel, primele procese de vrăjitoare s-au derulat în secolul al
Câinele negru, manifestarea diavolului la vechii vrăjitori
Câinele va rămâne în conştiinţa europeană ca animal favorit al vrăjitoarelor. Este aici expresia credinţelor vechi în zeiţa Hecate, patroana vrăjitoriei, imaginată ca o femeie cu chip
Botiş: Vrăjitorii sau prezicătorii nu pot fi impozitaţi pentru că meseria lor nu există
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că vrăjitorii sau prezicătorii nu pot fi impozitaţi pentru că meseria lor nu există, neavând standard
Cristiano Ronaldo este victima vrăjitoriei!
Un vrăjitor pe numele de Pepe a declarat că a aruncat o vrajă asupra talentatului fotbalist portughez Cristiano Ronaldo. Incredibil, dar adevărat! Un vrăjitor, Pepe, a declarat recent
Nicolas Cage după ce a fost vrăjitor, exorcizează vrăjitoare
Cunoscutul actor Nicolas Cage este atras de lumea vrăjitoarelor... În mai puţin de un an apare în două filme cu vrăjitoare, odată ca vrăjitor, iar în noul film, abia apărut în
Vrăjitoria
Vrăjitoria, în variate contexte istorice, antropologice, religioase şi mitice, presupune folosirea puterilor supranaturale sau magice. Vrăjitoria se referă la folosirea unor astfel de puteri
Vrăjitoare şi vrăjitori celebri
Cred că toată lumea a auzit şi ştie de practicile de vrăjitorie care au existat şi care există încă în lumea contemporană. Dar oare cine sunt cei mai faimoşi practicanţi a acestei
Kenya: 11 persoane acuzate de vrăjitorie au fost arse
Cel puţin 11 persoane, inclusiv 8 femei, au fost arse într-o noapte, recent, într-un sat din vestul Kenyei de către o mulţime furioasă, care i-a acuzat de vrăjitorie, într-o regiune unde
Esther, „copilul-vrăjitor” din Kinshasa
Victimele inocente ale sectelor evangheliste La Kinshasa, tot mai mulţi copii sunt acuzaţi de vrăjitorie de către rudele apropiate, apoi sunt trimise în stradă. Fenomenul este încurajat de
Johnny Depp va juca în Wizard of Oz pe marele Vrăjitor
Johnny Depp va juca în Wizard of Oz pe marele Vrăjitor
Bossuet, vrăjitorul negru ce ameninţa să ardă pe foc 185.000 de femei deodată
Orice statistică, oricât de sumară, ajunge de la prima aruncătură de ochi să constate că numărul vrăjitoarelor este mult mai mare decât cel a vrăjitorilor, poate şi pentru că femeile
Vrăjitoria – Cu duhurile la vorbitor
Hotărât lucru, nimic nu i-a înspăimântat şi atras în acelaşi timp pe oameni precum practicile oculte în care vrăjitoria ocupă un loc de frunte. De fapt, blamată, temută şi periculoasă
Vrăjitorie şi voodoo
Voodoo şi Vrăjitoria sunt două dintre cele mai neînţelese religii din lume. Fiecare dintre ele are o imagine publică şi o


linkuri

hot

taguri

arhiva

 

comentarii

recente

 

RSS
urmareste-ne pe Twitter...

 

plugin WordPress

Ai un blog pe WordPress?

Instaleaza-ti pluginul WP RoSocial cu care iti poti trimite foarte usor linkurile catre Ghidoo
(pentru mai multe detalii si un exemplu de utilizare click aici)

 

cautari recente
"www erd ero"
"www enasistem ro"
"www delfinul delta"
"www bijuteriateilor ro"
"www GHIDULCONCURS"
"www GHIDCONCURS RO CONCURS ERD RO CONCURS MASINA RO "
"Domenii studiate ce mi-au prezentat interes"
"wit ro"
"webdesigners go ro"
"vox-studio ro"
"uxurygifts ro"
"toppromotii ro"
"studio-20 ro"
"stiridebine ro"
"smuff ro"
"fete brazilia"
"sevy ro"
"scrisoare catre un prieten in franceza"
"sanavita ro"
"ropiese ro"
"ro chelios net"
"reparaerconditionat ro"
"realcont ro"
"prieteni"
"posete dama kipling"
"poiezi pentru barbat insurat"
"playkids ro"
"palarii barbati"
"ondrill ro"
"odat ro"
mai multe...

 

ghidoo blog

anunturi de la admin

 

contact ghidoo

contact, sugestii, nelamuriri...

 

fotografii

Vrei fotografii de calitate pentru a ilustra articolele blogului tau?

Incearca Photoree, unde vei gasi rapid imagini deosebite, in licenta gratuita Creative Commons.