link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Sarea în bucate de Petre Ispirescu
de s0rYn la: 13/09/2018 07:54:18
taguri: literatura Cultura 
Sarea în bucate de Petre Ispirescu (Basm) A fost odată ca niciodată etc. A fost odată un împărat. Acest împărat avea trei fete. Rămânând văduv, ...

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Sarea în bucate de Petre Ispirescu"

Sarea in Bucate
vezi gratuit online sarea in bucate dublat in romana
Povestile lui Petre Ispirescu
Inspirat culegator de basme, povesti, legende si snoave populare, Petre Ispirescu a avut sansa si perseverenta de a egala pe plaiurile romanesti lucrarile fratilor Grimm din Germania. Numit de Delavrancea nici mai mult nici mai putin decat “un imparat al basmelor”, care “s-a stins lasand vii si nepieritoare, de pe urma sa, un popr intreg de zmei, de zmeoaice, de imparati si imapratese, de Iele, de Muma padurii, de balauri, de pasari maiestre, de voinici, de zane, de feti-frumosi si de cosanziene”, sustinut de Vasile Alecsandri inclusiv pentru primirea unui premiu al Academiei, Petre Ispirescu a ajuns cu vremea intr-un con de umbra.
Aleodor imparat - Basm de Petre Ispirescu
Cules de Petre Ispirescu in 1875, avand drept sursa un baiat de gimnaziu din Bucuresti, basmul Aleodor imparat respecta intru totul tipicul acestui consacrat gen epic, aducand in plus nuante subtile ale sfatoseniei si umorului popular.
Greuceanu de Petre Ispirescu
Basmul Greuceanu de Petre Ispirescu A fost odată ca niciodată etc. A fost un împărat şi se numea împăratul Roşu. El era foarte mâhnit că, în zilele ...
Aleodor împărat de Petre Ispirescu
Aleodor împărat de Petre Ispirescu (Basm) A fost odată un împărat. El ajunsese la cărunteţe, şi nu se învrednicise a avea şi el măcar un copil. Se ...
Prâslea cel voinic şi merele de aur de Petre Ispirescu
Prâslea cel voinic şi merele de aur de Petre Ispirescu (Basm) A fost odată ca niciodată etc. Era odată un împărat puternic și mare și avea pe lângă ...
Tapul si sarpele - Poveste de Petre Ispirescu
Morala povestii Taptul si sarpele de Petre Ispirescu este, cum se zice in folclorul romanesc, "Fa-te frate si dracul pana treci puntea." Nevoit sa faca tot ce putea pentru a-si salva viata, tapul ii cere sarpelui sa il lase in pace pana ce inoata pana pe celalt mal al garlei planuind cum sa scape de el dupa ce ajunge acolo.
Sarea-n bucate
Sarea o cunoaștem cu toții, pare inofensivă și puțini dintre cei sănătoși sunt atenți la avertizările specialiștilor cu privire la consumul prea mare de sare
Iti place sarea ? Pune-ti creierul la saramura !
Ce frumoasa este povestea despre sarea din bucate.Cat bun simt , cata intelepciune ! Ce magnifica comparatie intre sare si dragoste !
Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece
Cum era folosită sarea ca instrument de prognoză meteo pe un an de zile, cum credeau străbunii noştri că o putea folosi pentru a afla sexul unui copil aflat în pântecele mamei şi în ce blesteme cumplite era ingredient de bază: vă prezentăm secretele sării.

Nu există român care să nu cunoască frumosul basm popular „Sarea în bucate”, care reuşeşte să pună în valoare atât calităţile excepţionale ale umilului condiment, cât şi valorile umane de bază. Însă, dacă despre virtuţile alimentare ale sării şi despre influenţa ei asupra sănătăţii s-au scris sute de mii de pagini, mult mai puţine sunt scrierile despre utilizările magice ale produsului. Asta cu toate că supertiţiile populare din toată lumea sunt pline de referiri spectaculoase.
Sarea, blestem sau binecuvântare. Cum era folosită în trecut în ritualuri sinistre de magie neagră, alături de farmece şi descântece
Cum era folosită sarea ca instrument de prognoză meteo pe un an de zile, cum credeau străbunii noştri că o putea folosi pentru a afla sexul unui copil aflat în pântecele mamei şi în ce blesteme cumplite era ingredient de bază: vă prezentăm secretele sării.

Nu există român care să nu cunoască frumosul basm popular „Sarea în bucate”, care reuşeşte să pună în valoare atât calităţile excepţionale ale umilului condiment, cât şi valorile umane de bază. Însă, dacă despre virtuţile alimentare ale sării şi despre influenţa ei asupra sănătăţii s-au scris sute de mii de pagini, mult mai puţine sunt scrierile despre utilizările magice ale produsului. Asta cu toate că supertiţiile populare din toată lumea sunt pline de referiri spectaculoase.

De fapt, sarea are o valoare simbolică importantă la majoritatea populaţiilor. Folosită ca element purificator în şintoism, ca simbol al hranei spirituale în liturghia botezului – „sare a înţelepciunii” –, ca ofrandă împreună cu pâinea în creştinism, sarea este şi un element important în ritualuri, de la cel ebraic de sfinţire a victimelor, de purificare a gospodăriei la diverse populaţii, până la cel de purificare a spaţiului de către luptătorii de sumo...
FAT-FRUMOS SI "VREMEA UITATA"
Auzit probabil de la tatal sau, „sezator in Bucuresti, mahalaua Udricani, intre 1838–1844”, basmul e publicat de catre Petre Ispirescu mai intai in Taranul roman, nr. 11 din 1862 sub titlul Povestea lui Fat-Frumos, sau tinerete fara batranete si semnat P.I. Va fi retiparit in Unirea, an II, 1862 si, un an mai tarziu, in Voix Roumanie,
Mitologia românească
Românii au avut din toate timpurile, o multitudine de obiceiuri, basme şi poeme referitoare la dragoste, credinţă, regi, prinţese, şi vrăjitoare. Etnologişti, poeţii, scriitorii şi istorici au încercat de secole să colecţioneze şi să păstreze basmele, poemele, baladele şi au încercat să descrie cât mai bine posibil obiceiurile şi tradiţiile legate de diferite evenimente din an. Tradiţii legate de perioade fixe din an sunt colindele – de Crăciun, sorcova – de Anul Nou sau mărţişorul, obicei legat de venirea primăverii sărbătorită pe 1 martie. Alte obiceiuri presupuse a avea origini pre-creştine, ca Paparuda, ritualul de evocare a ploii vara, sau teatrul folcloric cu măşti sau Ursul şi Capra din iarnă.

Probabil cel mai mare colecţionar de basme din folclor a fost nuvelistul şi povestitorul Ion Creangă, care, printr-un limbaj foarte pitoresc, a dat viaţa unor poveşti acum clasice ca Harap Alb sau Fata babei şi fata mosului. De asemenea poetul Vasile Alecsandri a publicat cea mai de succes variantă a baladei Mioriţa, un poem trist, filozofic, centrat în jurul unei intrigi simple: complotul a doi ciobani de a-l omorî pe un al treilea din cauza invidei ce i-o poartă pe starea materială. Alt editor prolific de basme preluate din folclor a fost Petre Ispirescu, care, în secolul XIX a publicat un număr impresionant de volume conţinând un număr larg de nuvele scurte şi basme din mitologie. Ele sunt centrate în jurul unor personaje populare asemeni lui Făt-Frumos, prinţesa Ileana Cosânzeana, monştrii Zmeu sau Căpcăun, dragonul Balaur sau creaturi fantastice ca buna Zână şi malefica Muma Pădurii.
Formatia Simona Tone - Muzica Pentru Nunta Ta
Dragele mele miresici, vizitati cu incredere site-ul nostru si descoperiti din timp muzica noastra, ofertele si promotiile 2018-2019 – muzica si spectacol live la nunta ta!
Atentie! Va puteti personaliza singuri formatia sau taraful ideal in functie de buget. Garantam reusita fiecarui eveniment.
Cu mult drag,
Simona Tone!

Planificarea unei casatorii si a petrecerii aferente este un proces atat de complex si dinamic, incat poate sa para tentant sa lasati cate un “capitol” pe mana celui platit sa faca asta. Daca este cumva vorba despre muzica de la nunta, ganditi-va de doua ori inainte sa luati o decizie finala. Este o parte sensibila si importanta a petrecerii, de care depinde atmosfera evenimentului, dar si bucuria mirilor si a oaspetilor.

Muzica la o petrecere este ca sarea in bucate. Distractia nu e distractie fara melodii iubite de toata lumea, amintirea nu e amintire daca momentul nu a fost savurat de toata lumea. Ne amintim cu unirea a doua suflete dragi nu doar atunci cand rasfoim albume cu fotografii. Imaginile se completeaza cu emotii si trairi, iar muzica de la nunta e raspunzatoare complet de acestea. Faceti-va timp si informati-va temeinic despre oferta de muzica de nunta. Cititi articolele si parerile despre artisti, urmariti cu atentie clipurile lor de pe YouTube.


Aveti In Vedere Si Recomandarile
Adesea primim recomandari de la prieteni, de la oameni care au luat deja parte la petreceri, concerte si evenimente ale artistilor in cauza. Luati in considerare si aceste variante. In multe domenii recomandarile sunt cele mai bune mijloace prin care putem gasi parteneri de incredere pentru un proiect sau altul.


Muzica Pentru Bucuria Nuntasilor
Interesati-va care sunt preferintele muzicale ale mirilor si mai ales ale invitatilor. Se spune ca petrecerea de dupa cununie nu este pentru bucuria mirilor, ci pentru a invitatilor. Daca acestia din urma vor avea parte de muzica populara din zona lor, se vor simti apreciati si isi vor aminti mereu cu drag de eveniment. La fel, daca prietenii chemati la nunta sunt fani rock, rock’n’roll, latino sau ai muzicii lautaresti, atmosfera din timpul pieselor respective va fi incendiara. O idee inedita pentru muzica de la nunta ar fi, de pilda sa aflati care e melodia preferata a mamei mirelui, a tatalui miresei sau a nasei si sa stabiliti cu formatia sa o interpreteze cu dedicatie. Nu strica sa existe un plan de interpretare, poate nu chiar un playlist strict, dar macar “desenat” in linii generale. In acest fel evitati momentele mai putin placute care pot aparea pe neasteptate in timpul petrecerii.


Cunoasteti-I Pe Artisti
Una peste alta, toate acestea depind de virtuozitatea artistilor, de capacitatea lor de interpretare live a pieselor, si, nu in ultimul rand, de seriozitatea de care dau dovada. Este bine sa ii cunoasteti bine inainte de a semna un contract. Stati cu ei la un pahar de vorba, ascultati-i si exprimati-va clar dorintele. Ca in orice domeniu, comunicarea este cheia.

Apreciază:
Similare
Formatie Nunta, Distractie Garantata
6 noiembrie 2017
În „Blog”
Muzica pentru o nunta de vis
6 noiembrie 2017
În „Blog”
8 pasi esentiali pentru alegerea formatiei de nunta
6 noiembrie 2017
În „Blog”

Etichete: muzica la nunta, muzica pentru nunta

Trei motive pentru care sa angajezi un taraf la nunta
Toate articolele
De ce este importanta muzica la evenimente
Lasă Un Răspuns

Articole Recente
De ce sunt orchestrele de nunta atat de iubite
De ce este importanta muzica la evenimente
Alegeti-va inspirat muzica pentru nunta
Trei motive pentru care sa angajezi un taraf la nunta
Cum alegi cea mai buna formatie de nunta
Petre Tutea, cugetari
Cugetariile lui Petre Tutea
Maria Sara - eleva proxeneta la 17 ani
Maria Sara, din Galati, la varsta de 17 ani, se ocupa de proxenetism, fiind inca eleva. Cu ajutorul internetului si in special pe Yahoo Messenger, Maria racola alte fete minore, cu care intretinea relatii sexuale, le fotografia sau filma si apoi le santaja. Viata proxenetei a fost desconspirata de catre tatal unei tinere, Claudia, in varsta de 15 ani care a fost racolata de Maria Sara.
Numele Petru / Petre - origine si etimologie
Numele Petru / Petre deriva din numele grecesc Petros , provenit la randul lui din substantivul "petra" (πέτρα) , avand semnificatia de "piatra , stanca".Asadar prenumele ori numele Petru sugereaza taria si cerbicia caracterului unei persoane.
Snoava cu Pacala animata dupa Petre Dulfu
Povestea lui Petre Dulfu cu ispravile lui Pacala este cea dupa care s-a facut acest filmulet .
Cand parintii nostrii erau mici si nu existau calculatoare, internet si You Tube ei puteau viziona filme cu desene animate cu un aparat special numit proiector.
Vand saree (sari) indian model deosebit elegant
Este o piesa vestimentara eleganta, sariul modern care se poarta astazi in India si se poate preta si la evenimente mondene europene avand o croiala si un design foarte modern.
carte bucate horia varlan
Bookcity este o librarie online unde poti gasi o gama completa de carti, filme si muzica. De la carti pentru copii culegeri de teste si pana la carti de bucate. Pentru comenzile mai mari de 60 ron livrarea este gratuita.
Bazinele multicolore de sare din San Francisco
Bazinele pentru evaporarea sarii reprezinta niste bazine artificiale care au rolul de a extrage sarea prezenta in apa. Apa trebuie tinuta in aceste bazine timp de 5 ani, perioada in care este mutata de la un bazin la altul. Insa aceasta isi poate schimba culoarea natural, in timp ce nivelul salinitatii creste datorita unor bacterii, Synechococcus, Halobacteria si Dunaliella. In golful San Francisco exista o adevarata paleta de culori datorita existentei acestor bacterii, care insa nu sunt daunatoare.
Daca versi sarea ai ghinion!
O straveche superstitie europeana, aciuata si pe plaiurile mioritice ne avertizeaza ca varsatul sarii pe masa aduce ghinion sau este un semn rau. Aceasta credinta pare sa se fi nascut din legenda potrivit careia Iuda Iscariotul ar fi varsat sarea la la cina in cadrul careia Iisus i-a marturisit lui Iuda Iscariotul ca are cunostiinta despre tradarea sa. In celebra pictura a lui Leonardi da Vinci purtand purtand numele "Cina cea de taina", Iuda este infatisat rasturnand o solnita.
Sarea in exces, dauneaza sanatatii!
Sarea daca este consumata in exces, dauneaza sanatatii putand provoca tensiune mare, infarct sau atacuri deoarece cand este in cantitati mari rinichii lucreaza mai greu pentru a il elimina.
Retentia de apa se invinge fara sare
Retentia de apa se invinge fara sare
Marea petrecere - Romanul lui Petre Barbu asteptat cu sufletul la gura
Daca va exista cu adevarat un eveniment literar in luna octombrie 2014, acesta nu poate fi decat lansarea romanului lui Petre Barbu, "Marea petrecere." Asa cum il stiu eu pe Pierre (numele de culise al lui Petre Barbu), titlul nu se poate referi atat la o petrecere ad litteram, cat o la pe-trecere, adica o trecere pe/peste.
In momentele dificile, floraria online iti sare in ajutor!
In momentele dificile, floraria online iti sare in ajutor!
Visezi la implantul mamar? Dr. Sorin Parasca iti sare in ajutor
Visezi la implantul mamar? Dr. Sorin Parasca iti sare in ajutor
Dureri de cap? Renuntati la consumul de sare!
Dureri de cap? Renuntati la consumul de sare!
Sara Residence vă așteaptă cu apartamente de 3 camere în Titan, la prețuri avantajoase
Sara Residence vă așteaptă cu apartamente de 3 camere în Titan, la prețuri avantajoase