link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Protecţia consumatorului
de s0rYn la: 07/11/2018 08:44:25
În ţara noastră, drepturile consumatorului sunt protejate şi reglementate prin Legislaţia pentru protecţia consumatorilor. Potrivit acestor legi, pentru ...

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Protecţia consumatorului"

Protecţia consumatorului « Gimnaziu.info
În ţara noastră, drepturile consumatorului sunt protejate şi reglementate prin Legea nr 11/1994, care reprezintă Legea pentru protecţia consumatorilor. ...
Bomboane cu… şurub reclamate la Protecţia Consumatorilor
Cadou surpriză în adevăratul sens al cuvântului pentru o botoşăneancă din municipiu. Doamna în cauză a primit în dar o cutie cu bomboane de ciocolată însă la momentul când a vurt să îşi savureze cadoul dulce a avut parte de o surpriză extrem de neplăcută după ce a găsit într-una din bomboane… un şurub metalic cu tot cu piuliţă.
Cu teapa la psihiatru ; autoritatile vor sa faca ceva
Casele de schimb valutar din centrul Timişoarei, care afişează cursuri duble de schimb a valutei şi păcălesc zeci de persoane, sunt date pe mâna psiho-terapeuţilor. „Am convocat Poliţia, Protecţia Consumatorului şi Garda Financiară. Singura soluţie legală este să găsim un psiholog care să constate că sumele înscrise pe panourile stradale reprezintă publicitate înşelătoare.
Sfaturi pentru cumparaturi online sigure
Vrei să faci cadouri celor dragi de Sărbători şi nu ai timp să colinzi magazinele? Soluţia rămâne achiziţionarea lor online. Îţi e teamă totuşi să nu ai neplăceri cu livrarea lor sau din pricina calităţii acestora? Specialiştii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor îţi dau câteva sfaturi cu ajutorul cărora vei face cumpărături online sigure.
Studiu privind băuturile pe bază de bere și riscurile acestora pentru sănătate
Studiu privind riscurile pentru sănătate ale băuturilor1 fotografie

APC România a achiziționat din marile structuri comerciale ale capitalei 45 de tipuri de băuturi pe bază de bere în vederea analizării informațiilor menționate pe etichetă. Scopul acestei analize îl constituie informarea și educarea consumatorilor de astfel de produse.

Studiul a fost realizat de către o echipă coordonată de dr. ing. biochimist Mădălina Iliș și dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experți produse alimentare ai APC România. La realizarea studiului s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor, în special:

a) Scopul etichetării - de a da consumatorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare, precum și de a cunoaște eventualele riscuri la care ar putea fi supuși.

b) Informațiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii, la achiziționarea produselor, în privința caracteristicilor alimentului și în special a naturii, identității, proprietăților, compoziției, cantității, durabilității, originii sau provenienței sale, precum și a metodelor de fabricație sau de producție.

c) Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe etichetă și indicarea ingredientelor cu potențial alergen.

d) Prevederile privind denumirea sub care este vândut alimentul care trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație;

Pentru acest studiu ne-am propus următoarele obiective:

Eliminarea confuziei create în rândul consumatorilor cu privire la cele două produse: produsul “bere” și produsul “băutură pe bază de bere”.

Berea este o băutură alcoolică spumoasă, saturată cu dioxid de carbon, obținută prin fermentarea mustului de bere preparat din malț pentru fabricarea berii, hamei și/sau produse din hamei, apă și drojdie de bere fără adaos de alcool etilic, aromatizatori și aditivi gustativi.

Băutură pe bază de bere (mix de bere) este o băutură alcoolică, fabricată pe bază de bere, cu utilizarea zaharului sau a siropurilor de zaharuri și/sau a materiilor prime vegetale, fructelor, pomușoarelor, sau a produselor de prelucrare a acestora, și/sau a aditivilor alimentari gustativi și aromatici.

Cele doua definiții de mai sus, date celor două produse, ar trebui să elimine confuzia creată în rândul consumatorilor cu privire la acestea.

Din păcate, pentru 27% din produsele analizate, denumirea descriptivă a produselor, cum ar fi “Amestec de bere blondă și limonada cu suc de…” sau “Băutură din bere cu aroma de…”, și la care procentul de bere este sub 50%, induce în eroare consumatorii, creându-le percepția falsă a unui nou tip de bere, deși produsul conține mai mult suc de fructe sau limonadă.

Conținutul în alcool al produselor analizate variază de la 0 la 8,5% în volum.

În acest tabel puteți vedea descrierea produselor analizate, conform etichetei.

Identificarea provenienței tipurilor de băuturi pe bază de bere.

În privința țării de origine a produselor analizate a reieșit că: 33% dintre produse sunt fabricate în România, 27% în Germania, 22% în Belgia, 8% în Olanda, 4% în Austria, 4% în Cehia, iar 2% dintre produse au mențiunea “Fabricat în UE”.

Numărul mare de astfel de produse realizate în țara noastră certifică, din păcate pentru consumatori, existența unei cereri mari pentru acest tip de produs, susținută și de preț, care variază între 1,29 lei și 10,25 lei.

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În 66% dintre produsele analizate au fost identificați următorii aditivi alimentari: aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu și caramel amoniacal. Asupra aditivilor mentionați mai sus planează cele mai multe suspiciuni privind generarea unor afecțiuni medicale cum ar fi: migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare și alergii.

În cele ce urmează vom realiza o descriere sumară a acestora.

Aspartamul (E 951) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul, fiind lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea următoarelor afecțiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardio-vasculare.

Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului.

Ciclamat de sodiu (E 952) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.

Zaharina și sărurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un îndulcitor artificial

Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.

Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului. Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

Din totalul de 45 de produse analizate, 7 dintre acestea conțin ASPARTAM.

Top 7 băuturi pe bază de bere cu aspartam din cele analizate:

- Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de răcire

- Bergenbier Fresh Soc

- Bergenbier Fresh Grapefruit

- Redd's Cranberry Crush

- Redd's Mojito

- Stephans Brau Grapefruit

- Valentins.

Aici puteți vizualiza detaliat lista ingredientelor prezente în eșantionul de produse analizate.

La fabricarea acestui tip de produs s-au mai folosit și alți aditivi alimentari, cum ar fi: acid carminic (colorant), acid lactic (acidifiant), acid ascorbic (antioxidant), acid carbonic (conservant), citrat disodic (corector de aciditate), citrați de potasiu (corector de aciditate), carbonați de magneziu (corector de aciditate), verde natural C 15, benzoat de sodiu (conservant), arome și stabilizatori (gumă de carruba, gumă esterică, pectine, extract de guillala și guma de acacia).

Din păcate, doar 9% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.

Analiza altor informații de pe etichetă, din punct de vedere al necesității existenței acestora și al clarității mesajului transmis consumatorului.

Mențiunea “A se feri de temperaturi ridicate și îngheț” este neclară pentru consumator și nu-l poate ajuta pe acesta în privința identificării temperaturii de păstrare a acestui produs. În tratatele de specialitate se recomandă ca produsele de acest tip să fie păstrate la temperaturi situate peste temperatura de îngheț, dar nu mai mari de 12 grade Celsius și ferite de razele solare.

Doar 24% dintre produsele analizate au pe ambalaj mesaje de responsabilitate socială de tipul ”Nu consuma alcool în timpul sarcinii” sau alte tipuri de pictograme prin intermediul cărora să se atragă atenția în privința interzicerii consumului acestui produs de către anumite categorii de consumatori care nu au vârsta sau starea medicală adecvată unui astfel de consum.

Ingredientele cu potențial alergen nu sunt, pe eticheta anumitor produs, evidențiate în mod clar, conform legislației în vigoare, existând riscul ca unii consumatori alergici la anumite substanțe din compoziția acestor produse să aibă probleme de sănătate în urma consumului.

De exemplu drojdia, a doua sursa de alergii alimentare, se gaseste nu doar in paine ca drojdie de brutarie, ci si in bere.

Aceasta provoaca alergii la unele persoane, si, in acelasi timp, irita tractul digestiv, facandu-l mai permeabil la proteinele nedigerate din hrana. Acest lucru sporeste posibilitatea dezvoltarii unei reactii alergice la orice si de aceea unele persoane se simt cel mai rau cand consuma alimente la care sunt alergice.



“Berea trebuie să rămână un produs 100% natural, realizat din cele 4 ingrediente (apă, malț din orz, hamei și drojdie de bere) care de-a lungul timpului au subliniat într-un mod unic culoarea, aroma și gustul specifice acestui produs. Amestecul de bere, aditivi alimentari și sucuri de fructe nu contribuie în niciun fel la completarea unor nutrienți necesari organismului în fiecare zi, dimpotrivă, anumiți aditivi alimentari (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, caramel cu amoniac, albastru briliant, acid citric și benzoat de sodiu) folosiți în unele produse de acest gen sunt susceptibile de efecte negative asupra sănătății, mergând de la simple alergii până la boli mai grave, precum afecțiunile cardio-vasculare.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.
apa
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 12 tipuri de apă recomandată pentru hidratarea și prepararea hranei bebelușului (Bucovina – Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Humana, Hipp, San Benedetto, Jana, My Water, Voslauer Junior, Kids, Vedda) în vederea realizării unui studiu menit să atragă atenția autorităților asupra modului în care unii producători de apă potabilă înțeleg să respecte legislația în vigoare, dar și în privința lipsei de transparență din partea unor instituții ale statului.

La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere mai multe obiective printre care clarificarea aspectelor ce țin de denumirile apelor potabile consumate de către consumatori, prezentarea aspectelor legale ce țin de comercializarea fiecărui tip de apă potabilă, identificarea instituțiilor statului cu atribuții în domeniul supravegherii calității apei și al respectării legislației privind producerea și comercializarea acestora, analizarea principalelor mărci de apă minerală naturală plată atât din punct de vedere al respectării legislației privind etichetarea, dar și al modului în care informațiile de pe eticheta produselor analizate corespund unui nivel de informare adecvat luării de decizii în cunoștință de cauză în momentul achiziționării acestui tip de produs, identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman și anume orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente. În aceeași categorie intră și toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman.

Identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor.

Apa reprezintă cca. 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane în varstă. Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp. În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie (apa Aqua Carpatica și apa Aquatique), de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” (apa Bucovina) sau se autorecomandă, cum ar fi apa Izvorul Minunilor, precizând pe etichetă mențiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.

Apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

- slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;

- conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l;

- corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;

- conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l;

- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.

O atenție deosebită trebuie acordată conținutului de nitrați din apa folosită pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor. Conform unui studiu realizat în anul 2012 de către o echipă de medici din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1997 – 2005 s-au înregistrat la nivel național 3314 cazuri de methemoglobinemie, boală cunoscută și sub denumirea de boala albastră a noilor născuți, care este de fapt o intoxicație acută cu nitrați. Din fericire, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel național numai 84 de cazuri, din care 60% provin din regiunea nord-est a țării. Concentrații mari de nitrați în apa de băut se înregistrează în județele Dolj, Mehedinți și Botoșani, unde în 75% din fântâni se înregistrează un nivel ridicat de nitrați, peste limita admisă de 50 mg/l. În același studiu se atrage atenția ca în cazul sugarilor hrăniți artificial în primele 12 luni de viață, adică cu lapte praf, probabilitatea apariției bolii albastre crește, datorită faptului că la sugarii hrăniți artificial se dezvoltă o aciditate gastrică scăzută, situație ce permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducătoare care convertesc nitrații în nitriți. În concluzie, toxicitatea nitraților este determinată de transformarea acestora în nitriți, aceștia favorizând apariția methemoglobinei(Methemoglobina rezultată în urma oxidării fierului feros al hemoglobinei la fier feric, nu poate lega oxigenul și determină astfel scăderea oxigenării țesuturilor. Clinic se evidențiază prin cianoza ciocolatie, dispnee, anxietate, palpitații, confuzie), care la concentrații de 80% generează asfixierea și moartea sugarului.

Top 10 ape recomandate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor în funcție de conținutul de sodiu în mg/litru

Analizând modul în care producătorii de apă destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, fac cunoscute prin intermediul etichetei, compoziția chimică a apei, s-au constatat următoarele aspecte la apele analizate.

Aici puteți vizualiza un tabel specificând compoziția chimică pentru eșantionul de produse analizate.

În privința recomandării referitoare la păstrarea produsului după achiziționare de către consumator, la 75% dintre producători mențiunea este neclară, de tipul „A se feri de acțiunea directă a razelor solare și de îngheț”. O mențiune corectă și utilă consumatorului este cea folosită de către 25% dintre producători, respectiv „A se depozita în loc răcoros, 4-25 grade Celsius, ferit de îngheț și soare.” în zilele de vară cu temperaturi peste 25 grade Celsius păstrarea produsului în condiții necorespunzătoare din punct de vedere al temperaturii, duce la migrarea unor substanțe din compoziția ambalajului de plastic cum ar fi bisfenol A (BPA), ftalați și dioxine, substanțe responsabile cu apariția anumitor afecțiuni cum ar fi: obezitate, infertilitate, atacuri cardiace și cancer.

În privința modului de utilizare a produsului după desigilare, doar 25% dintre producători oferă instrucțiuni clare privind folosirea apei destinate hidratării și preparării hranei bebelușului, cum ar fi: „Cutia desigilată se păstrează în frigider. Dacă cutia a fost desigilată de mai mult de 2 zile, atunci apa trebuie fiartă înainte de utilizare” sau „După deschidere, păstrați sticla ferită de lumină la o temperatură de maxim 10 grade Celsius. Dacă sticla este deschisă de mai mult de 2 zile, recomandăm fierberea apei înainte de utilizare”.

La producătorul SC Rio Bucovina SRL s-a identificat același tip de apă, cu o compoziție chimică identică, de la aceeași sursă, respectiv C7-SECU, însă cu două denumiri diferite: Bucovina și Bebe Bucovina, ambele îmbuteliate la o cantitate de 5 l. În această situație, a fost încălcat art. 21, alin. 1 din HG nr. 1020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare și comercializare a apelor minerale naturale care menționează faptul că „este interzisă comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeași sursă.” S-a remarcat faptul că cele două produse se comercializează și la prețuri considerabil diferite, astfel: Bucovina - 5 litri se vinde cu 4,53 lei, în timp ce Bebe Bucovina la aceeași cantitate se vinde la un magazin cu produse exclusiv destinate bebelușilor la prețul de 11 lei.

Alte aspecte care încalcă prevederile legale în vigoare, sesizate la acest producător, se referă la următoarele mențiuni: „Când vrei ce este mai bun pentru puiul tău, alege apa plată Bucovina pentru că asigură copilului tău hidratarea corectă datorită mineralizării echilibrate, pH-ului optim și conținutului foarte scăzut de fluoruri, nitrați și nitriți.” În urma analizei comparative a compoziției chimice pentru cele 12 tipuri de apă destinată hidratării și preparării hranei bebelușilor, s-a constatat că apa Bebe Bucovina are conținutul cel mai ridicat de nitrați, respectiv 4,71 mg/l.

„Atât timp cât legislația în domeniu nu obligă producătorul de apă potabilă să declare compoziția chimică după o structură standardizată, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă. În acest caz, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă acest produs în cunoștință de cauză, ci influențat de publicitatea producătorilor. În ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința constituienților și valorilor acestora. Totodată, instituțiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de către Ministerul Sănătății/Organismul Național de Acreditare. ” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Octavian Goga
În ţara noastră, drepturile consumatorului sunt protejate şi reglementate prin Legislaţia pentru protecţia consumatorilor. Potrivit acestor legi, pentru ...
“Petitie privind tolerarea consumului de Canabis”
Tolerarea cosumului de Canabis este o chestiune extrem de controversata pe intreg mapamondul. Legile din Romania cu privire la Canabis sunt invechite. Priviti Olanda. Anual zeci de oameni intra in inchisore pentru detinere si consum de Canabis. Canabisul este o planta medicinala cu proprietati de recreere folosita din timpuri antice.....
Reclamatiile Consumatorilor – O problema de Mentalitate?
In cadrul Sectiunii FinZoom.ro - Intreaba Expertul (unde oamenii pot comenta si pune intrebari de orice fel legate de produsele financiare) am observat cresterea majora a sesizarilor care ne arata ca si consumatorii din Romania incep sa reactioneze la abuzurile bancilor cu care colaboreaza.

Este adevarat, nu intotdeauna nemultumirile lor sunt fondate iar pentru unele dintre situatiile descrise este prea tarziu pentru a mai face ceva. Mentionam faptul ca in momentul in care ati semnat un contract (implicit ati agreat conditiile acelui document) nici Banca si nici Statul nu au obligatia de a remedia problema aparuta. Noi, consumatorii, trebuie sa invatam sa ne aparam interesul luand decizii responsabile.
Consumatorul de bere si spoturile publicitare
Barbatii sunt niste animalute dragute, care nu cer nimic special. Daca le dai o bere si ii asezi in fata televizorului, poti sa uiti ca sunt in casa. Companiile producatoare de bere insa, acorda o atentie mai mare consumatorilor lor, abordand ideea de a savura o bere, in fel si chip. Iata doar cateva dintre spoturile care mi-au atras atentia:
Maşina care consumă 0,5 litri la suta de kilometri
Maşina care consumă 0,5 litri la suta de kilometri este inventata de catre un roman din Prahova ...
reducerea consumului de combustibil
Cel mai eficient produs de reducerea consumului de benzina, motorina, gaz cu 15%- 25%. Produsul este certificat. NU are efecte negative asupra motorului si are garantie de returnare de 60 de zile.
Beneficile consumului de Ceai
Descopera beneficile consumului de ceai si puterea lor vindecatoare asupra corpului omenesc. Afla ce ceaiuri sunt necesare pentru anumite afectiuni si reteta lor, modul de preparare si servire.
consumabile hp
cartuse hp - cartuse imprimanta hp - consumabile hp
Activia Light ofera consumatoarelor sale sansa de a castiga o pereche de pantofi de designer pe zi
Activia Light ofera consumatoarelor sale sansa de a castiga o pereche de pantofi de designer pe zi
Top Credite nevoi personale (Consum) - Acordate rapid cu dobanda MICA
Top Credite nevoi personale (Consum) - Acordate rapid cu dobanda MICA
Efectele pozitive ale consumului de morcovi asupra sanatatii
Morcovul este unul dintre cele mai apreciate alimente datorita continutului sau mare de substante nutritive si datorita valorii sale curative. Aceste beneficii ale morcovului care este o leguma provenita din Asia, sunt recunoscute peste tot in lumea larga, aceasta legume fiind una dintre legumele consumate si in acceasi masura apreciate de catre copii.
Consumatorul de suflete
Cartea consumatorul de suflete isi face aparitia la Diverta Online. Cartea Consumatorul de suflete a lui Codin Maticiuc este o carte foarte interesanta ce se va lansa saptamana viitoare. Puteti face precomenzi pentru Consumatorul de suflete de la Diverta Online.
Carti Online Codin Maticiuc-Consumatorul de suflete
Alege cartea Codin Maticiuc- Consumatorul de suflete si descopera lumea cosmopolita a Bucurestiului nocturn in care naratorul se infiltreaza. Drama personajului Codin Maticiuc-Consumatorul de suflete cu siguranta va va impresiona.
Dureri de cap? Renuntati la consumul de sare!
Dureri de cap? Renuntati la consumul de sare!
Nivelul de testosteron poate influenta consumul de alimente picante
Nivelul de testosteron poate influenta consumul de alimente picante
Consumul de cafea ar putea reduce riscul de melanom malign
Consumul de cafea ar putea reduce riscul de melanom malign
Cat consum de energie electrica economiseste un bec led?
Cat consum de energie electrica economiseste un bec led?
Beneficiile untului: 10 motive pentru a consuma acest produs
Beneficiile untului: 10 motive pentru a consuma acest produs
Pentru caminul sau afacerea ta, apeleaza la firma de paza și protecție Grand Guard Security
Pentru caminul sau afacerea ta, apeleaza la firma de paza și protecție Grand Guard Security
Consumul de cafea ar putea reduce riscul cancerului de ficat
Consumul de cafea ar putea reduce riscul cancerului de ficat
Consumul de oua ar putea reduce riscul de diabet tip II
Consumul de oua ar putea reduce riscul de diabet tip II
De ce sa consumam mai multa apa cu lamaie?
De ce sa consumam mai multa apa cu lamaie?
Vrei sa reduci consumul de energie in propria casa? Incepe prin a investi intr-un bec cu led eficient!
Vrei sa reduci consumul de energie in propria casa? Incepe prin a investi intr-un bec cu led eficient!