link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Floarea de crăiță: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicinale
de godessdiana88 la: 16/09/2020 19:05:16
Crăița, crăiasa floriculturii, o floare nativă din Mexic și Guatemala, cu numele științific de Tagetes patula, a fost, de-a lungul timpului, asociată cu numeroase superstiții, legende, legende, chiar și în regiunile unde a fost adoptată, inclusiv în țara noastră.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Floarea de crăiță: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicinale"

Gălbenelele: Simbol, legendă, superstiții și proprietăți medicale
Dacă pe meleagurile românești sunt numite și rujuliță sau roșioară, în engleză poartă numele de "marigold", cu semnificația "aurul Mariei", un nume derivat din faptul că în creștinismul timpuriu credincioșii aduceau ofrande pe altarul Fecioarei Maria sub formă de gălbenele, și nu monede, așa cum se proceda în cazul zeilor romani.
Floarea Ranunculus: Simbol, legendă, superstiții
La români este numită "piciorul cocoșului", din cauza asemănării rădăcinii sale cu gheara acestei păsări. Numele Ranunculus înseamnă în limba latină "broscuță", probabil fiindcă multe specii ale florii sunt întâlnite pe lângă ape, asemeni broaștelor.
Ciuboțica-cucului: Simbol, legendă, superstiții și leac
În limbajul florilor, ciuboțica-cucului simbolizează drăgălășenia și grația cuceritoare. În Marea Britanie este numită și "cowslip" ori "cow dung" ("bălegarul vacii"), din cauza vechii credințe că apărea adeseori pe pajiștile unde pășteau vitele, deși acestea aveau o aversiune față de ea și refuzau să o mănânce.
Floarea de piatră: Simbol, legendă și superstiții
Floarea de piatră este, în general, un simbol al dragostei, voluptății iubirii. Ca boboc simbolizează mărturisirea, declarea sentimentelor de dragoste, iar ca floare întru totul deschisă semnifică o valoare înaltă, superioară.
Măgarul: Simbol, legendă și superstiții
Potrivit unei legende creștine, măgarul care l-a purtat pe Iisus în Ierusalim în duminica Floriilor, l-a urmat și pe drumul patimilor Sale. Înspăimântat la vederea crucii, animalul s-a întors, dar nu a putut pleca de acolo.
Cicoarea în simboluri, legende, superstiții și medicina populară
O plantă erbacee perenă din familia Asteraceae, cu flori de obicei albastre, arareori albe sau roz, cicoarea comună (Cichorium intybus) a fost din timpuri străvechi întrebuințată în alimentație și medicină, și a avut un rol aparte în simboluri, legende și superstiții.
Caprifoiul sau floarea Mâna Maicii Domnului: Simbol, legendă și superstiții
Într-o legendă creștină, se spune că în vreme ce Maica Domnului, purtându-l în brațe pe pruncul Iisus, încerca să se ascundă de prigonitorii ostași ai lui Irod, ar fi găsit adăpost sub un caprifoi. În semn de mulțumire, Maica Domnului l-ar fi binecuvântat, dăruindu-i numeroase puteri vindecătoare pentru oameni.
Capcana de vise: Legendă, superstiții, simbol și semnificație
Deși, în prezent. este corelată cu nativii americani, în general, se crede că provine în particular de la tribul Chippewa sau Lakota. Cei mai mulți etnologi consideră a aceasta a fost creată inițial de tribul Ojibwe, și a fostrăspândită printre alți indieni prin căsătorii și comerț. De fapt, în limba Ojibwe, denumirea de "capcană de vise" înseamnă "păianjen."
Broasca in legende, superstitii si simboluri
Broasca a fost prezenta in legendele, miturile, folclorul, superstitiile si simbolurile omenirii vreme de mii de ani. Un simbol al tranzitiei si transformarii, broasca ca spirit sau totem ne reaminteste de natura trecatoare a vietii noastre si ne sprijina in vremurile de schimbare. Asociat strans cu elementul apei, spiritul broastei ne conecteaza la lumea energiilor emotionale si feminine, precum si la un proces de purificare fizica, emotionala sau spirituala.
Alte simboluri atribuite broastei sunt: norocul, puritatea, purificarea, renasterea, reinnoirea, fertilitatea, belsugul, vindecarea, oportunitatea, intermedierea, metamorfoza, misterul vietii si intelepciunea straveche.
Rodia in legende , superstitii si simboluri
Cu gustul ei intens aromat si multitudinea de seminte rubinii asemanatoare unor bijuterii , rodia este inconjurata de o aura de mister si simbolism. Rodia intruchipeaza fertilitatea si belsugul ,este un simbol consacrat al primaverii , dar si unul profund erotic.
Gărgăriţa în simboluri, legende, superstiţii
De altfel, tot în perioada medievală, creştinii europeni aveau credinţa că punctele negre de pe spatele gărgăriţei reprezentau cele "şapte dureri ale Fecioarei Maria," sau, din contra, cele "şapte bucurii ale Fecioarei Maria."
Piersica in legende, superstitii si simboluri
Numele piersicii deriva din credinta straveche a europenilor ca acest fruct ar fi fost originar din Persia (Iranul de astazi) , lucru confirmat atat de denumirea stiintifica de "persica" , cat si de numele latinesc al acesteia , "malum persicum" ("mar persan").In realitate , piersicul (Prunus Persica) este un o specie de pom facand parte din genul de plante "Prunum" , cultivata initial in China.
Trandafirul albastru: Simbol, legendă și realitate
Se spune că În China străveche, un împărat avea o fiică care nu voia în nici un chip să se mărite. Tatăl o bătea mereu la cap să facă acest pas, dar ea nu voia cu nici un preț să-l treacă. Probabil, nici un tânăr nu reușise să-și afle un loc special în sufletul ei.
Gutuia –Legenda, simbol si superstie
Gustul amarui – dulceag – acrisor al gutuii , inspumandu-mi mintea cu prafumurile de toamna si iarna ale magicelor compoturi si dulceti ale copilariei , imi marturisesc aproape totul despre toamna, ganduri si sentimente nostalgice dar si tandre totodata.
Busuiocul in legende, superstitii si farmece
O planta inzestrata cu calitati magice inca din cele mai vechi timpuri, busuiocul a izvodit numeroase superstitii, legende, si credinte ale lumii, fiind folosit adeseori in ritualuri, farmece, vraji si descantece asociate mai ales cu dragostea.
Pasărea Phoenix: Simbol, legendă şi mit
Această fiinţă fabuloasă, al cărei nume îşi are originea în antichitatea grecească (cu semnificaţia de "purpuriu" sau "violet"), este asociată cu egipteanul Bennu, Pasărea tunetului a indienilor nativi americani, Pasărea de foc din folclorul rusesc, Feng Huan din mitologia chinezească şi Ho-o din cea japoneză.
Socul în legende, superstiţii şi medicina populară
Şi în folclorul românesc, socul este o plantă pe care trebuie să o tratezi cu grijă, cu prudenţă. Deşi uneori îţi poate face bine, în ea se ascunde un potenţial rău, având în vedere că este corelată cu forţe întunecate.
Piatra Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări
Se crede că Lapis Lazuli vindecă afecţiuni ale gâtului, laringelui şi corzilor vocale, ajută la regularizarea glandei endocrine şi a celei tiroidale, recăpătarea auzului şi este de un real folos în tratarea unor boli asociate cu nasul şi urechile. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, reduce tensiunea sângelui şi previne insomnia, dă rezultate notabile în bolile de piele, probleme menstruale, crampe, lumbago, alinarea durerilor, în special ale capului, şi are un efect benefic asupra sistemului nervos.
Merele de Crăciun: Simbol și semnificație
În Evul Mediu, ziua de 24 decembrie era comemorată în catedralele europene occidentale cu piese de teatru ale misterelor, bazate pe texte biblice. Brazii de Crăciun amplasați în astfel de locașuri de rugăciune, numiți și "Pomi aI Raiului," făceau referire, cu acest prilej, la povestea lui Adam și a Evei, fiind împodobiți cu mere ce simbolizau fructul oprit din grădina Eden, și cu azime, simboluri ale Sfintei Împărtășanii și Mântuirii Domnului.
Perlele în simboluri, legende şi superstiţii
Pentru grecii din antichitate, perlele erau lacrimile zeilor. Într-o superstiţie a lor, ele împiedicau fetele să plângă în ziua nunţii lor.
Floarea de petunie: Superstiţii, legende, simbol şi semnificaţie
Corelate cu zodia Capricornului, petuniile au un simbolism contradictoriu, ce poate crea confuzii, însă trebuie să ne amintim că semnificaţia fiecărei flori depinde şi de circumstanţele sau relaţia dintre cel care o dăruieşte şi cel care o primeşte.
Libelula: Simbol, superstiţii, legende
O libelulă zburând deasupra apei poate fi un simbol al pătrunderii dincolo de suprafaţă, al scrutării profunzimilor vieţii. Abilitatea acestor insecte de a zbura cu agilitate, rapiditate în orice direcţie exprimă o forţă ce nu poate fi furnizată decât de maturitate, de înaintarea în vârstă.
Cioara în simboluri, legende şi superstiţii
Credinţele, superstiţiile, legendele şi simbolurile despre cioară sunt asociate cu o memorie şi o înţelepciune ancestrală, cu misterele, secretele, ocultul, moartea şi prevestirile.
Floarea de lotus: Simbol şi semnificaţie
Floarea de lotus, un simbol respectat şi venerat în Egiptul antic, în Buddhism şi Hinduism, poartă în toate aceste trei culturi semnificaţia frumuseţii, purităţii, renaşterii, înnoirii, transformării şi evoluţiei spirituale.
Cucuta în legende și superstiții
Dacă în limba română poartă și numele de bucinși, dudău, barba-călugărului, în engleză i se zice hemlock, woomlock, beaver poison (otrava castorului), poison parsley (pătrunjelul otrăvitor), "floarea diavolului, "floarea țiganului", "frânge-i inima mamei tale"!
Smochinul: Simbol și legendă
Pliniu cel Bătrân proclama că mâncatul smochinelor "mărește puterea oamenilor tineri, îmbunătățește sănătatea celor bătrâni și reduce ridurile." Împăratul Augustus se înfrupta din ele împreună cu brânză și pește, iar Seneca considera că mâncate cu pâine reprezintă o masă completă! Smochinele sunt menționate în satirele lui Horațiu și în scrierile lui Columella, care ne-a lăsat o operă importantă despre agricultura din Roma antică. Mare iubitor al acestor fructe, Platon le recomanda ca având harul de a crește inteligența!
Brândușa de toamnă: Legende și superstiții
Porecla de "doamna dezbrăcată" derivă din faptul că florile sale răsar din pământ cu mult timp înainte să-i apară frunzele. În ciuda numelui asumat de "șofran de pajiște", această plantă nu este o sursă de șofran, care se obține din Crocus sativus.
Cutremurele in superstitii asiatice si romanesti
Legendele , superstitiile si credintele despre cutremure sunt prezente in toata lumea, dar cu precadere in zonele din Asia , devastate adeseori de aceste implacabile manifestari ale naturii.
Totul despre Craciun
Aici poti gasi totul despre Craciun, incepand cu minunea nasterii pruncului Iisus, cu magia sosirii lui Mos Craciun, cu legendele, superstitiile, obiceiurile si traditiile din diverse tari si culturi ale lumii despre acest inegalabil eveniment, si terminand cu poezii, cantece, mesaje, urari, felicitari de Craciun in limba romana si alte limbi de mare circulatie de pe tot cuprinsul globului.