link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Mai puţin de jumătate dintre şcolile bucureştene au sistem video de supraveghere
de BlackPhantom la: 19/01/2009 16:37:24
taguri: Societate 
Doar 28 de unităţi de învăţământ dintre cele 299 din Capitală au sistem de supraveghere video conectat la un dispecerat de intervenţie al unei societăţi de pază şi alte 83 sunt dotate cu sistem video cu circuit închis, au declarat pentru NewsIn surse din Poliţia Capitalei.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Mai puţin de jumătate dintre şcolile bucureştene au sistem video de supraveghere"

România, pe locul 14 în clasamentul FIFA – cel mai bun din ultimii 6 ani și jumătate www.prpress.ro
România, pe locul 14 în clasamentul FIFA – cel mai bun din ultimii 6 ani și jumătate www.prpress.ro
62 de oameni deţin tot atâta avere cât jumătate din populaţia globului
Îţi vine să crezi sau nu, dar tristul adevăr este că cei mai bogaţi 62 de oameni din lume au la fel de mulţi bani precum 3,5 miliarde cei mai săraci oameni de pe pământ. În condiţiile în care, în această săptămână, elita lumii se adună la Davos, Elveţia, pentru a discuta despre crescanda inegalitate financiară de pe glob, un nou raport al organizaţiei internaţionale de caritate Oxfam a scos la iveală o statistică clară a diferenţelor dintre bogaţi şi săraci.
Succesorul lui Windows Vista, la jumătatea lui 2009.
Succesorul lui Windows Vista, la jumătatea lui 2009.
3 cu PRO TV: 1. PRO TV la jumătate din cât valora acum o lună 2. Sârbu vrea noi posturi TV 3. PRO TV Chişinău ar putea fi închis
3 cu PRO TV: 1. PRO TV la jumătate din cât valora acum o lună 2. Sârbu vrea noi posturi TV 3. PRO TV Chişinău ar putea fi închis
VIDEO: Blanoz lansează videoclipul “Jumătate tu, jumătate nu”
VIDEO: Blanoz lansează videoclipul “Jumătate tu, jumătate nu”
Mariana Moculescu îşi caută jumătatea la Happy Hour
Mariana Moculescu îşi caută jumătatea la Happy Hour
Antonia a adus-o pe fiica ei de o lună şi jumătate, Maya, în România
Antonia a adus-o pe fiica ei de o lună şi jumătate, Maya, în România
Ambasadorul României în Republica Moldova: “Moldovenii nu pot redobândi cetăţenia română în jumătate de an”
Ambasadorul României în Republica Moldova: “Moldovenii nu pot redobândi cetăţenia română în jumătate de an”
Tigari electronice la mare cautare in inchisorile rurale
În timp ce guvernele locale și școlile din întreaga țară doresc interzicerea sau restricționarea consumului de țigări electronice, există un loc care întâmpină cu bucurie aceste dispozitive: închisorile din mediul rural.
Deși țigările tradiționale sunt interzise în cele mai multe închisori din cauza pericolelor de incediu și a fumatului pasiv, un număr tot mai mare de șefi de poliție spun că vând țigări electronice deținuților pentru a-i ajuta pe cei care simt nevoia să fumeze, să își controleze stările de spirit, precum și pentru a se ocupa de deficitele bugetare, care în unele penitenciare afectează salariile gardienilor, acestea fiind un pic mai mari decât ale unui vânzător de fast-food.
Aceste tigări electronice, care în mare parte conțin nicotină dar nu și gudronul nociv găsit în țigările tradiționale, sunt vândute deținuților cu 8 până la 30 de dolari fiecare, în funcție de cât pufăie aceștia. Unele închisori au profituri de peste 400% pentru fiecare țigară – bani care merg fie la fondul general al districtului sau direct la bugetul închisorii.
O țigară electronica în închisoare este bună pentru aproximativ 500 de pufăituri, care este echivalentul a aproape trei pachete și jumătate de țigări obișnuite, spun angajații închisorii și deținuții
Țigările electronice alimentate cu baterii, încălzesc o soluție lichidă pentru a crea vapori pe care consumatorii îi inhalează. Cele mai populare arome conțin nicotină, dar există și variante fără nicotină. Producătorii de țigări electronice spun că produsul lor este mai sigur decât țigările obișnuite, deoarece, nu implică ardere, ceea ce înseamnă că produsele acestui proces – inclusiv gudron și monoxid de carbon – sunt absente.
În septembrie, 40 de procurori generali au trimis o scrisoare către Administrația Americană pentru Medicamente și Alimente, îndemnându-i să reglementeze țigările electronice în același mod ca și produsele din tutun. Se așteaptă ca Administrația să configureze curând piața și normele de producție privind dispozitivele.
”Aceste tigari electronice au potențial deoarece efectele sale pe termen scurt par a fi mult mai puțin dăunătoare decât țigările care ard,” a declarat Thomas Glynn, director al Societății Americane de Cancer. În ciuda întrebărilor fără răspuns, utilizarea e-țigărilor a crescut semnificativ în ultimii trei ani. În prezent există mai mult de 350 de feluri și vânzările la nivel global au atins 2 miliarde de dolari, conform grupului industrial Tobacco Vapor Electronic Cigarette Association.
Șerifii din districte spun că cel mai semnificativ beneficiu pentru ei a fost reducerea violenței și a tensiunii din închisori, acestea din urmă fiind adesea supraaglomerate iar dezacordurile minore pot escalada rapid în conflicte, punând în pericol siguranța gardienilor.
Mica Romanie din Canada a lui Nicapetre
Cea mai importanta proprietatea a emigratiei romanesti. 48 de acri intr-un cadru natural execeptional undeva la mijlocul distantei intre Toronto si Cascada Niagara. Campul Romanesc din Hamilton, Muzeul in aer liber Nicapetre, puterea vindecatoare si istoria unui simbol al exilului romanesc. Povestea in continuare:

Mica Românie din Canada a lui Nicăpetre
08/05/2008vezi toate articolele scrise de Andrei Badin OMUL ŞI OPERA. Maestrul Nicăpetre la atelierul său canadian, alături de Mircea Eliade şi Vintilă Horia. Aşa cum i-a întruchipat el EXIL ● Cîmpul Românesc din Hamilton, un muzeu în aer liber


La peste 10.000 de kilometri de Bucureşti se află una din cele mai importante realizări ale exilului românesc. La jumătatea distanţei dintre metropola de expresie britanică Toronto şi celebra Cascadă Niagara se află Cîmpul Românesc din Hamilton, întins pe o suprafaţă de 48 de acri. Cîmpul Românesc mai este cunoscut şi ca Mica Românie a lui Nicăpetre sau Muzeul în aer liber Nicăpetre sau ca al treilea loc bioenergetic din lume.

Nicăpetre s-a stins zilele trecute la Toronto, uitat în ţara sa natală, ca mai toate valorile pe care le avem peste tot pe planeta asta. Săptămîna Mare a fost şi Săptămîna Patimilor în cultura românească. S-au stins Monica Lovinescu, Marcel Chirnoagă, Cezar Ivănescu şi Nicăpetre.


DE LA BRĂILA ÎN SCARBOUROUGH. Petre Bălănică este numele adevărat al sculptorului care în ultimele decenii a cucerit planeta. Nicăpetre, originar din Brăila, s-a stabilit în Canada în urmă cu aproape trei decenii. A murit la Toronto, în aceeaşi zi cu Monica Lovinescu, dar uitat în România sa natală. Admiratorii săi din Canada i-au adus însă un ultim omagiu la o casă funerară din Toronto. "Viaţa este ea frumoasă, dar loveşte dur de tot uneori. După zece ani în care am trăit şi cioplit într-o fundătură din Bariera Vergului în Bucureşti mi-am luat lumea-n cap şi am ajuns în Scarborough-Toronto-Ontario-Canada. Nici habar nu aveam că există aşa ceva pe lumea asta; Scarborough!? Brăiliţa? definitiv un loc al nimănui, for sure Scarborough un loc oarecare, un penibil Babilon", scria Nicăpetre la un moment dat într-unul dintre textele sale publicate în revista culturală "Observatorul" de la Toronto.


ALEEA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN EXIL. La Cîmpul Românesc din Hamilton, Nicăpetre a desăvîrşit busturile unor scriitori care au făcut istorie în exilul românesc. Cîmpul Românesc de la Hamilton se află într-un cadru natural deosebit, departe de forfota oraşului. Pădure, rîu, sălciile de la Brăila de care Nicăpetre era atît de îndrăgostit. Un mic sat de vacanţă unde simbolurile româneşti sînt la tot pasul, de la stînca vopsită în tricolorul românesc de la intrare. "La doi ani după sosirea mea în Canada, românii din împrejurimile oraşului Toronto s-au gîndit să facă în Cîmpul Românesc, de lîngă Hamilton, o alee a scriitorilor noştri din diasporă, iar sarcina realizării sculpturilor mi-au incredinţat-o mie. Am început cu bustul în bronz al lui Aron Cotruş şi am continuat, de-a lungul anilor, cu cele ale lui Mircea Eliade, Horia Vintilă, Horia Stamatu, George Donev, Vasile Posteucă", spunea într-un interviu Nicăpetre.

Primul bust de la Hamilton a fost însă cel al marelui poet naţional: "În 1989, cînd în întreaga lume s-a sărbătorit «Anul Eminescu», mi s-a cerut să fac bustul lui Eminescu: «Ne e dor de el» – mi-au spus conaţionalii mei din Canada. L-am cioplit chiar acolo, direct, dintr-o bucată de marmură pe care o adusesem din Grecia. Eminescul meu a fost cioplit de un om care citeşte şi iubeşte ce a dat acest poet lumii. Dar, în primul rînd, eu am sculptat nevoia noastră de Eminescu." Despre artistul ajuns de la Brăiliţa la Scrabourough scria marele critic de artă Petru Comarnescu: "Nicăpetre poseda mai ales metodele de configurare a pietrei, astfel că ea să cînte, să exprime elevaţie şi sensibilitate, să aibă ordinea arhitecturii şi libertăţile sculpturii, stilizate metaforic".


ISTORIA UNEI MICI ROMÂNII CANADIENE. În 1967 s-a cumpărat terenul pe care în momentul de faţă este Cîmpul Românesc. Proprietatea se află în suburbia Hamilton-ului, un oraş asemuit de românii canadieni cu Reşiţa datorită industriei siderurgice de aici. "La aceea vreme s-a construit o mică clădire, aş spune mai mult o cabană care avea în jur de 100 de metri pătraţi în care însă au avut loc tot felul de activităţi culturale, istorice în care s-au menţinut tradiţiile româneşti. Religioase, specifice culturii noastre. În anul 1985 am primit o scrisoare de la compania de asigurare prin care ni se spunea că nu mai poate fi asigurată clădirea de la Cîmpul Românesc, fiind din lemn şi prezentînd un pericol de incendiu. Şi atunci am hotărît să ridicăm Centrul Cultural de astăzi", ne spune Mihaela Moisin, preşedinte mai mulţi ani al Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, care administrează Cîmpul Românesc. "Suma este ridicolă. Proprietatea a costat 2.000 de dolari. Iar munca nu a fost uşoară. Natural, şi cred că bănuieşti că a fost nevoie de multă-multă muncă, fiindcă era un teren viran, virgin. Şi noi a trebuit să umplem tot terenul şi am semănat şi răsădit pomi. De fapt, aveam o zi a sădirii pomilor organizată în fiecare an pînă nu a mai fost nevoie să sădim pomi. Şi aşa a luat Cîmpul Românesc naştere!", spune George Bălaşu, unul dintre supravieţuitorii grupului care a fondat Cîmpul Românesc. În momentul în care s-a hotărît ridicarea unui modern Centru Cultural, s-au strîns fonduri din toate colţurile lumii. "Donaţii în valoare de 75.000 de dolari. Venite de peste tot. Din Canada, America, Australia, din Africa de Sud. Şi două donaţii de la doi cardinali români de la Vatican", ne spune Mihaela Moisin. Cîmpul Românesc este considerat alături de Arhiepiscopia Ortodoxă de la Vatra (Statele Unite) şi Biblioteca de la Freiburg (Germania Federală) ca una dintre realizările importante ale exilului românesc.


AL TREILEA LOC BIOENERGETIC DIN LUME? Pe terenul unde se află Cîmpul Românesc a fost descoperit acum mai mulţi ani un loc bioenergetic. Acesta se află chiar în faţa Capelei cu hramul de Sfinta Maria, care se află pe o colină stîncoasă a Cîmpului. "Locul bionergetic a fost descoperit de inginerul Cristenco. El a venit la Cîmpul Românesc şi a pornit de la ideea că capela care a fost sfinţită şi ridicată la îndemnul episcopului Valerian, locul care este foarte straniu, să spunem, deoarece este un loc viran, stînci. Cristenco a ajuns la concluzia că este pe locul trei din lume ca bioenergie", ne spune George Bălaşu. Cercetările românului au fost confirmate şi de canadieni.

"Eram la Cîmpul Românesc cînd au venit doi profesori de la Universitatea din London, Canada, şi au măsurat această energie care emană de la Cîmpul Românesc. Ei au confirmat concluziile lui Cristenco", mai spune Bălaşu. De atunci, în poiana de la Capelă vin diferiţi oameni pentru a se trata. Au existat şi cîteva cazuri de vindecare. Conform cercetărilor efectuate de profesorul român şi de cei canadieni, explicaţia ar fi că în subsol s-ar afla un zăcămînt de cuarţ. Ei au concluzionat că, în ordine, cele mai bune tratamente sînt pentru afectiuni fizice, tulburări de raţionament, alte probleme psihice şi starea generală de sănătate. "Este un adevăr. Eu am cunoscut persoane care au venit aici şi s-au vindecat de anumite boli. Este chiar un cetăţean pe care îl cunosc dinainte să se vindece şi îl văd şi acum. Este formidabil, o schimbare de neimaginat şi foarte greu de explicat", ne povesteşte Dumitru Răchitan, manager la o firmă din Toronto şi care a fost o perioadă preşedintele ACR Hamilton.


VISUL LUI NICĂPETRE. La începutul acestui an, într-un interviu pentru Antena 3 pentru un reportaj despre românii-canadieni, Nicăpetre spunea că vrea foarte mult să-i facă un bust lui Marin Sorescu. Nu a mai apucat. A apucat însă pe banii săi să aducă la Brăila o parte din operele din Canada. Povestea

PSEUDONIM. Petre Bălănică este numele adevărat al sculptorului cunoscut de toată lumea drept Nicăpetre (al doilea din stînga)
cum începînd din 1993 a avut parte de promisiunile a doi preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, pentru o expoziţie la Bucureşti. Nu a fost posibil decît în 2002. Eminescu al său de la Hamilton primise promisiunea de a avea o copie la New York. Şi, în acest caz, oficialii români au uitat repede.

CENACLUL LUI NICĂ. În ultimii ani, Nicăpetre s-a implicat activ în susţinerea cenaclului întemeiat de membrii redacţiei revistei "Observatorul" din Toronto. După moartea sa, acesta a devenit cenaclul Nicăpetre.


Biografie
Nicăpetre s-a născut la 27 ianuarie 1936, în Brăiliţa, România. Este absolvent al Academiei de Arte "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti (1964). Între anii 1964-1968 este profesor de desen şi istoria artelor. Prima sa expoziţie personală, de la Galeriile "Simeza" din Bucureşti, 1969, s-a bucurat de un mare succes, consacrîndu-l drept un artist de talent. Renumitul critic de artă Petru Comarnescu i-a facut o prezentare elogioasă. Urmează mai multe expoziţii de succes. În 1981 emigrează în Canada. Se stabileşte la Toronto. Obţine cetăţenia canadiană în 1985. S-a stins din viaţă la 21 aprilie 2008.
Terapie prin IRC
.. şi nu numai . Se spune că exponenţii societăţii de azi sunt stresaţi . Stresul zilnic duce la stări nervoase , depresii , despărţiri , divorţuri . Şi nu , nu voi discuta aici ce provoacă stresul . Ştim asta , deoarece şi noi suntem exponenţii acestei societăţi . Voi discuta despre modul în care acest mediu virtual acţionează pozitiv asupra psihicului uman .

Titlul este vag , ştiu . Dar cum IRC-ul e mai cunoscut , că e mai vechi , merită să stea în frunte . Măcar ironic şi tot îşi găseşte locul . Într-un război , dacă nu te cunoşti pe tine , cu siguranţă vei pierde . Dacă nu-ţi cunoşti adversarul , probabil , în jumătate din cazuri , vei pierde . Statistic , legendar , dar ce treabă are cu terapia noastră ? Dacă ajungi să înţelegi de ce intră lumea pe IRC ( şi aici nu mă refer la puştimea care
Search 2.0
Cu jumătate de an în urmă dacă mi-ar fi spus cineva că există ceva mai tare decât Google m-aş fi uitat chiorâş. De ceva timp, de când am început să folosesc twitter, am remarcat ceva de-a dreptul extraordinar şi anume căutarea în timp real. Astă seară vroiam să văd un film bun şi am hotărât să caut pe twitter, garantat am să găsesc oameni care au scris despre asta. Hai să facem un mic experiment:

Să presupunem că doresc să aflu imediat un titlu de film pe care să-l devorez:

Google mă direcţionează către alte site-uri şi va mai dura un pic până să aflu un film oarecum interesant (la o distanţă de câteva clic-uri)
Twitter search îmi oferă pe tavă câteva titluri de filme, filme vizionate de twiterişti.
Observă cineva 2.0-ul căutării din Twitter search?


rapid
în timp real (dimineaţa hot trend-urile pe twitter sunt morning sau good evening)
o pânză de păianjen care pune în prim plan omul şi apoi maşina. De ce să caut de nebun prin Google diverse forumuri unde s-a vorbit despre filme când pot să aflu direct de la oamenii care urmăresc filmele în timp real?
Se pare că nu-s singurul care vede 2.0-ul din următoarele motoarele de căutare. Cineva menţionează că pasionaţii de twitter (care butonează cu atât entuziasm 140 sau mai puţine caractere per twit) alimentează primul motor de căutare bazat doar pe oameni. Defapt, nu asta înseamnă noţiunea de social search? Oamenii alimentează rezultatele cu ce ar dori alţi oameni să caute. Oamenii oferă relevanţă, nu nişte maşinării. Oamenii ştiu mai bine ce-şi doresc decât nişte maşini!

Comentariile gen “twitter search will kill Google” sunt irelevante. E ca şi cum am spune că yozilla o să omoare Google. Sunt două tipuri de căutare total diferite. Auzisem că Facebook ar fi vrut să cumpere Twitter, momentan mă gândesc şi la ipostaza când Yahoo sau MS ar cumpăra Twitter. De ce? E un debate interesant şi sunt curios cum va evolua lumea căutărilor pe internet.

Relatat la search 2.0, am ajuns să citesc pe un blog despre distrugerea creativă în online şi modul inedit în care web-ul se modifică. Altcineva spunea că now.google.com ar însemna autoritatea search.twitter.com. Alţii sunt mai acizi ca mine, spun clar: căutările de pe la noi sunt stricate. În era social media (blog-uri, ştiri live, comentarii şi aşa mai departe) este nevoie de o căutare în timp real care să sumarizeze conţinutul, să-l prioritizeze şi să-l rankeze.

În concluzie, care să fie numele următorului motor de căutare, 2.0?
Indiferența față de sex
Deja mă gândesc cum cel puțin jumătate din cei care au ajuns până aici aveau deja în minte altceva, nu subiectul despre care vreau să-ţi spun. Trecând peste nuanţa de spam anterioară, să revin la subiectul iniţial: indiferenţa faţă de sex.
Statul care nu ne merită
Statul jupoaie şapte piei, dar zice că românii sunt leneşi şi nu vor să muncească.

Noua ideologie promovată intens de şeful statului chiar în zilele de Sărbători spune că mulţi dintre români o duc prost pentru că aşteaptă să le dea statul pe de-a moaca.

Dar cine, de pe urma cui trăieşte, cetăţenii de pe urma statului sau invers? Peste patru milioane de români sunt salariaţi şi plătesc taxe şi impozite care se situează printre cele mai mari din Europa. Lor li se adaugă actorii economici la fel de împovăraţi. Mai sunt un milion şi jumătate de persoane care muncesc la negru. Credeţi că nu le-ar conveni acestor oameni să lucreze legal? Numai că nu depinde de ei. Taxarea prea mare a forţei de muncă este una dintre cauzele majore ale acestui fenomen. Şi ar mai fi aproape un milion de şomeri, victime ale dispariţiei locurilor de muncă. Cine e de vină? Nu cumva statul care supraimpozitează munca şi nu a găsit soluţii pentru a crea slujbe? Statul jupoaie şapte piei, dar când e vorba de a livra servicii propriilor cetăţeni care îl alimentează cu bani, zice că românii sunt leneşi şi nu vor să muncească. De leneşi ce sunt, aproape trei milioane de oameni au emigrat acolo unde au găsit locuri de muncă. Lor li se adaugă zeci de mii de tineri care pleacă să studieze în străinătate, marea lor majoritate integrându-se cu succes în mediile intelectuale ale ţărilor de adopţie. Puţinii care s-au întors în ţară din idealism au fost daţi afară din instituţiile statului pe motiv de restructurare. În realitate trebuia protejată clientela politică, pe cât de incompetentă, pe atât de veroasă în deturnarea banului public. [...]
Modernizarea statului vs competență
De o bună bucată de vreme se vehiculează intens problema reformării statului și promovarea unor legi care să creeze un stat flexibil și dinamic, mai „suplu“, cel puțin la nivelul cheltuielilor sociale, deși acestea sunt aproximativ la jumătatea – procentual vorbind – celor din restul țărilor europene.

Cred că înțelesul cuvântului „reformă“ are câteva scăpări în mintea guvernanților, pentru că din tot ce a fost propus ca nou model, fie că este vorba de legea pensiilor, de salarizarea unitară, legea educației și altele, toate au fost făcute la repezeală, încropite și par mai degrabă rezultatul unei reuniuni în grup restrâns la un restaurant și nicidecum ca opera unor persoane profesioniste, conștiente că munca lor afectează milioane de oameni. Competența, ca atribut personal al unor oameni cu funcții, pare a fi tot mai rară în ce privește comportamentul profesional. În cercurile în care lucrez, disperarea managerilor profesioniști, a oamenilor de afaceri sau chiar și a celor cu o profesie onorabilă de medic, avocat, judecător, manager, profesor devine din ce în ce mai mare. Devine evident că resursele de competență ale puterii s-au subțiat extrem de tare și, mai rău decât atât, nici nu au reușit să atragă noi competențe alături de putere. [...]
Eterna și fascinanta inflație
Inflația crește în două luni cât era planificat să crească în jumătate de an. După ianuarie și februarie am acumulat o inflație de peste 1,5%, în vreme ce ținta de inflație pe 2011 este de 3%. De când scriu pe acest blog am anticipat numai „succesuri” în țintirea inflației și până acum realitatea a ținut morțiș să-mi dea dreptate.

Amuzant este că în ciuda mediului inflaționist global marea majoritate a analiștilor (voluntar sau involuntar) întrețin iluzia că scumpirile sunt determinate de factori strict subiectivi. Primul este egoismul și calicia furnizorilor de carburanți – o explicație cu atât mai șocantă cu cât volumul vânzărilor de carburanți a scăzut drastic în ultimele luni; astfel, din cele vânturate pe la televizor ar rezulta că benzinarii sunt deopotrivă calici și proști. Al doilea se leagă de condițiile meteo care au influențat agricultura și mă gândesc că responsabilul ultim este aici Dumnezeu. Probabil mai avem puțin și ajungem să facem mătănii pentru îndeplinirea țintei de inflație. [...]
Societatea destrămată. Liberalismul de dreapta şi liberalismul de stânga ne-au transformat în sclavi, în indivizi izolaţi unii de ceilalţi
“Trăim într-o societate care se află pe o pantă a decăderii. Cunoaștem tot mai puține unii despre ceilalți. Trăim singuri și mâncăm singuri, deseori în compania unui televizor sau a unui computer, nu a unui om. Dacă ne căsătorim, durata unei relații obișnuite scade cu fiecare an.

În lumea anglo-saxonă, am abandonat vechea și susținuta preocupare față de soarta tinerilor. Bunicii noștri își pot aminti vremurile fericite când mătușile și unchii, nepoții și nepoatele alcătuiau împreună țesătura unei societăți stabile, mutualiste. Aproape jumătate dintre copii se nasc în afara căsătoriei. Mulți copii cresc fără tată, alții sunt total privați de iubirea unui părinte. Tinerii care provin dintr-un astfel de mediu, lipsiți de o educație reală în privința virtuților publice și private, sunt seduși cu ușurință de iluzia ademenitoare a consumului pe care nu și-l pot permite. Străini de idealurile de iubire și fidelitate, ei acționează fără să știe ce înseamnă angajamentul, disciplina și responsabilitatea. Aceste deficiențe necorijate, specifice adolescenților de acum, devin mai târziu deprinderile unui adult și sunt menite să ruineze vieți, formând niște oameni incapabili de a stabili legături unii cu ceilalți. [...]
Cum a influențat Harry Potter o generație întreagă
În noiembrie 2001, Harry Potter apărea pentru prima dată pe ecrane. Mulți au fost pur și simplu vrăjiți de magia universului creat de J.K. Rowling. Pe alții, însă, nu i-a impresionat cu nimic. Printre aceștia din urmă mă număr și eu. N-am înțeles niciodată fascinația unora pentru franciza Harry Potter, n-am înțeles care-i treaba cu Hogwarts, de ce toți îl urăsc pe sărmanul Voldemort, de ce o baghetă poate fi atât de specială sau de ce ar trebui să-mi pese ce se întâmplă cu trei puști care se joacă de-a vrăjitorii. E adevărat că n-am văzut decât prima parte, iar, din aceea, doar jumătate (cealaltă jumătate din timp am dormit destul de bine).
Un cadou cu personalitate
Apropierea sărbătorilor ne pune din nou creativiatea la încercare. Cu toţii căutăm daruri originale şi de impact pentru cei dragi. Să facem deci un exerciţiu de imaginţie: din ambalajul cadoului desfăcut abia pe jumătate, ţâşneste pe canapea un ghem ciufulit de blană cu ochii mari şi o privire temătoare. O surpriză, într-adevăr! Dar dacă este una mai mult sau mai puţin plăcută, depinde mai ales de animăluţul dăruit...
De ce trebuie să cumpărați / dețineți aur și argint în zilele noastre
De-a lungul timpului, aurul și argintul s-au dovedit a fi cea mai bună formă de bani (monedă de schimb). Pe perioade de criză aceste metale au protejat puterea de cumpărare și au permis oamenilor să transfere și să dețină bogăție pe termen lung.

Astăzi, există totuși motive suplimentare pentru a deține aur și argint. Epoca îndatorării ne-a permis să cheltuim liber, însă la un moment dat va veni și factura pentru plată.

Mulți oameni presupun în mod eronat că nu exsită motive pentru a deține aur și argint în zilele noastre – având în vedere cât de puternică este piața de capital, pentru că aurul și argintul s-au devalorizat, sau din orice alte motive frecvente auzite în mass-media. De fapt, motivațiile actuale de a deține aur și argint sunt foarte puternice.

1. Ratele dobânzilor reale negative

Ratele dobânzilor în țările dezvoltate sunt aproape de zero, cu rate ale inflației considerabil mai mari. Deoarece există un cost de stocare asociat cu deținerea de aur și de argint, un punct de vedere general este acela că, cu cât mai mare randamentul titlurilor de stat "fără risc", cu atât mai puțin atractive vor deveni metalele prețioase. Astăzi, investitorii practic nu sacrifică niciun randament prin deținerea de metale prețioase. Costul de oportunitate este foarte favorabil.

2. Tipărirea și stimularea banilor

Astăzi, multe națiuni își cresc baza monetară într-un ritm din ce în ce mai rapid, prin intermediul programelor de stimulare, ca o modalitate de a stimula consumul și comerțul internațional, prin eforturi de bailout (salvare), ca și prin menținerea unui nivel ridicat al cheltuielilor guvernamentale. În ultimii 70 de ani nivelul datoriei publice la nivel mondial a crescut enorm. Numai în Statele Unite masa monetară a crescut de patru ori în 10 ani. China, Japonia și BCE îi urmează exemplul. De ce acest fapt reprezintă o problemă, dar este totuși benefică pentru aur? Pentru că în cele din urmă, acest lucru va conduce la o criză valutară, inflație, și pierderea încrederii în monedele discreționare.

3. Achiziții Banca Centrală

Băncile centrale au fost vânzători neți de aur până în 2009, dar această tendință s-a schimbat acum, pentru prima dată, din anii ‘70. Aceasta este o tendință pe termen lung, care nu poate fi schimbată repede. Cumpărarea de aur a devenit extrem de evidentă pe piețele emergente ca Rusia, China, India, cu China ieșind în evidență ca cel mai bun exemplu. China își raportează achizițiile doar odată la 5 ani – data următoare fiind în 2014. Cu toții știm că au acumulat un mare număr de lingouri de aur, iar atunci când vor publica cifrele, anul acesta, ar putea deveni un catalizator important pentru prețurile de metale prețioase.

4. Reclasificarea coeficienților de risc

Fără a intra prea mult în detalii, noile reglementări bancare propuse în cadrul Basel III ar putea clasifica aurul ca fiind un activ cu risc de zero la sută. Cu cât mai mică este ponderea de risc a unei clase de active, cu atât mai puțin capital trebuie să pună deoparte băncile pentru a-l deține. În cazul în care acest lucru ar deveni realitate pentru aur, ar putea exista o creștere semnificativă a cererii.

5. Proprietate instituțională (și privată)

Proprietatea instituțională, ca procent din activele financiare la nivel mondial, este scăzută. Multe fonduri de pensii și alți investitori instituționali au doar o expunere foarte limitată către aur și de argint. Pentru persoanele fizice, situația este similară. În majoritatea țărilor din Europa și SUA, oamenii sunt bombardați de reclame de genul "bani pentru aur", iar oamenii sunt încurajați să-și vândă aurul lor la prețuri mici. Cu recenta scădere a prețurilor la metale, cei mai mulți retaileri "weak hands" au părăsit probabil piața. Dar ei vor reveni pe piață, odată ce prețurile vor începe să crească din nou .

6. Scăderea valorii dolarului american și datoria SUA

Dolarul american deține un loc special în rândul valutelor, fiind moneda de rezervă a lumii. Din păcate, ea - la fel ca alte valute FIAT - în timp, a scăzut considerabil în valoare. Din 1774, dolarul a pierdut aproximativ 96,4% din valoare, dar cea mai importantă schimbare a fost între 1981 și 2009. În această perioadă, dolarul a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa. Nu există nici un motive evident pentru această devalorizare a monedei. SUA are în plus un deficit bugetar semnificativ, iar ratingul său de credit a fost retrogradat. Există o deteriorare majoră a încrederii în SUA și în raport cu dolarul, deoarece unele tranzacții internaționale încep să fie stabilite în alte valute. Acest fapt este evident în acțiunile întreprinse de țări cum ar fi China sau Germania, în efortul lor de agregare a rezervelor de aur, precum și păstrarea controlului național strict al rezervelor lor.

7. Războaiele valutare

Băncile centrale din întreaga lume lucrează din greu pentru a face propriile forme de economisire domestice mai competitive pe piața internă, prin reducerea ratelor dobânzilor și tipărirea de bani. Am văzut mereu în istorie acest tip de devalorizare competitivă, care a reprezentat întotdeauna un colaps inflaționist major. Aurul și argintul sunt cele mai bune vehicule pentru conservarea valorii și a puterii de cumpărare în perioade de inflație ridicată.

8. Siguranța

În vremuri de criză interesul pentru aur și argint crește dramatic. În timpul acestor perioade, metalele prețioase tind să depășească alte clase de active și investiții. Acest lucru a fost, de exemplu, evident în timpul crizei financiare din 2008. Cu piața de capital ajungând la noi maxime în fiecare zi, este ușor de presupus că, criza din Europa sau din orice altă parte a lumii, a fost stopată cu succes. Tipărirea de bani și creșterea datoriilor la rata pe care multe țări o abordează astăzi, nu se face fără consecințe. În cele din urmă va veni și scadența, iar atunci când se va întâmpla acest lucru, vom asista probabil la o criză de proporții semnificative.

9. Constrângerile ofertei

Aurul, argintul, platina și paladiul sunt toate resurse limitate. Deși evident că producția a crescut de-a lungul anilor, această creștere nu este majoră. Astăzi se pot întrevedea probleme de aprovizionare. Multe companii miniere au cheltuit prea mult pe achiziții în ultimii ani și au un nivel relativ slab de rentabilitate la nivel de producție. Acest lucru poate duce la deficite din cauza unor probleme de profitabilitate. De asemenea, țări producătoare importante, cum ar fi Africa de Sud, sunt neliniște, deoarece situri miniere vechi sunt din ce în ce mai greu de exploatat. Factorii de mediu și reglementările crescute sunt alți factori care ar putea limita aprovizionarea. Poate dura între 5 și 10 ani să se aducă o nouă mină pe linia de producție, deci cererea poate rareori să fie satisfăcută la comandă. O ofertă redusă înseamnă în general prețuri mai mari.

10. Promovarea deținerii de aur și argint

În cele mai multe țări din Asia există o legătură istorică față de aur și argint, care asigură în multe locuri o creștere stabilă a cererii. Țări precum China promovează în mod activ deținerea privată de aur. în India de exemplu, există o relație culturală cu aurul. După ce tendința de a vinde aur pentru bani în Vest va fi reversată, cererea va crește în mod semnificativ. Catalizatorul pentru acest lucru pot fi o serie de factori, cum ar fi agitația crescută pe piețele financiare sau pur și simplu prețurile în creștere pentru metale prețioase - care de obicei tinde să atragă interes din partea retailerilor (cumpărătorilor care apoi vând cu amănuntul).
Haitienii au început vânătoarea de vrăjitoare. La propriu
Cel puţin 45 de persoane au fost linşate în Haiti de la izbucnirea epidemiei de holeră la jumătatea lunii octombrie, fiind acuzate că practicau vrăjitoria pentru răspândirea maladiei, anunţă Ministerul haitian al Comunicaţiilor şi Culturii, citat de Mediafax.
Vrăjitorie şi voodoo
Voodoo şi Vrăjitoria sunt două dintre cele mai neînţelese religii din lume. Fiecare dintre ele are o imagine publică şi o realitate interioară. De cele mai multe ori, imaginea publică păstrează prea puţin din religia reală, privată şi interioară.

Voodoo
Voodoo este un amestec dintre catolicism şi religie africană antică. Credinţa aceasta spune că există un singur Dumnezeu, creatorul Universului. Subordonate acestui Dumnezeu, sunt Loas – zeităţi mai mici sau sfinţi –, care sunt mesageri între cei ce practică Voodoo şi Dumnezeu. În cele din urmă, există preoţi – Houngans – şi preotese – Mambos.

Deşi iniţial aproape toţi practicanţii de Voodoo erau negri, se crede că, în momentul de faţă, între o treime şi o jumătate dintre ei sunt albi. Cam trei sferturi sunt femei. Dacă nu aţi putut evita nonsensul arătat de filmele de la Hollywood, ştiţi că magia este o parte importantă a credinţei Voodoo (deşi nu cea mai importantă).
Apple iMac se blochează
Iată că am trăit să o văd şi pe asta. Mac-ul nu mai e atât de nemuritor pe cât credeam, dar ceea ce e şi mai important, Steve Jobs lasă capul jos şi recunoaşte... cu întârziere destul de mare şi cu jumătate de gură bineînţeles... dar recunoaşte.
Afacerile municipalității
Municipalitatea din Viena face tot felul de concesii pentru ca să păstreze sediul central al OPEC în oraș. Statul austriac a renovat până și sediul, iar demnitarii de la OPEC au primit cazare gratuită. Ultimele costuri pentru păstrarea sediului OPEC la Viena au costat contribuabilul austriac două milioane de euro. Aceasta este jumătatea goală a paharului. În continuare descrierea unui model de succes de marketing și implicit pentru imaginea unui oraș și a țării pe care o reprezintă:
Cătina MedicAS - sfaturi medicale
Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust întîlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile rîurilor Teleajăn şi Dîmboviţa, dar şi în Delta Dunării.
Cătina este utilizată în industria alimentară şi farmaceutică, iar fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.
Închisoarea resemnării
Libertatea nu înseamna stagnare , înseamnă evoluţie . Libertatea nu înseamnă să-ţi cronometrezi erecţia în hotel , în Grecia . Înseamnă că ai informaţie şi poţi face orice doreşti cu ea . Înseamna să nu te limitezi . Şi gândeşte-te ( încearcă măcar ) , ascunzându-te după iubire , bani şi un fir de trandafir , nu eşti liber . Doar duci o viaţa fericită banală şi te vaiţi lauzi cunoscuţilor de plictiseală . Depresiile şi tristeţea sunt la ordinea zilei într-o societate condamnată la libertate . De ce suntem nefericiţi dacă avem tot ceea ce ne dorim ? Pentru că undeva înăuntrul nostru ştim simţim că putem face mai mult . Putem fi mai mult , putem obţine mai mult şi asta doar dacă ne-o dorim îndeauns . Crezi că eşti liber dacă-ţi petreci peste jumătate de viaţă la servici ori în faţa monitorului lucrând pentru o sumă de bani infimă ? Fă-ţi o afacere din care să câştigi cât este necesar ca să trăieşti si restul timpului trăieşte-l liber . Nu-mi spune că n-ai ce face şi moare familia de foame . Trebuie să ai curaj , să scapi de banalitate . Căci altfel , mai bine stai acolo şi scufundă-te în sclavie . Dacă ăsta eşti , n-are cine să te schimbe . Progresul individual nu se face stând în faţa monitorului şi buchisind comentarii . Tot la fel de bine poţi fredona melodia preferată pe munte împreună cu prietena . Sau să citeşti o carte de fabule .. sau ce-ţi place ţie .

Eşti liber în grădina zoologică . Grădina zoologică a cotidianului . Ne-au pregătit tot ce avem nevoie pentru o viaţă lipsită de griji .. prea mari . Ne-au pregătit locuri de muncă ( modul perfect să ne pierdem o foarte mare din viaţă , departe de informaţie şi sens ) , ne-au pregătit concursuri ( gata să ne antreneze orgoliile şi psihicul într-un mod constructiv .. pentru ei , nu şi pentru noi ) , sate de vacanţă şi două-trei excursii în ţări exotice . Au pus la cale un sistem de învăţământ menit să ne limiteze şi să ne deformeze gândirea . Ne oferă filme cu omoruri şi iubire . La grădina zoologică este cuşca cu maimuţe . Ele privesc oamenii bucuroase , probabil . Altele umblă ignorante cu sula sculată şi ele îşi depurică ( cred că aşa se scrie ? ) copilaşii .. don-juanii de mâine . Ce mi-e cuşca de maimuţe , ce mi-e cuşca tehnologizată în care m-am născut . Câtă ironie însă .. Să construieşti grădini zoologice în grădini zoologice . Ceva
Jocuri inegale
Pornind de la acest blog utopic m-a dus gândul la neadormită de pioni albi şi negri . Să presupunem deci un joc de şah şi culorile menţionate mai sus . Luăm în considerare pionii , nu şi piesele fixe . Nu uităm însă nici de nebuni . Aleatorul colorează viitoarea ta locaţie , fie că accepţi , fie că nu . La un moment dat însă se poate să ai şanşa să faci ce mişcare doreşti . Eşti liber să-ţi asumi consecinţele mutării . Totuşi acest joc este deosebit de complicat .

Nu vreau să aberez pe seama jocului inegal de şah . Aş încerca doar să prezint avantaje şi dezavantaje ale aleatorului . Cât şi efecte , cauze şi evoluţii . Dacă jocul ar fi egal şi toată lumea fericită , s-ar pierde picanteria libertăţii . O creaţie perfectă , însă netestată , este imperfectă . Jocul n-are audienţă dacă totul merge ca la carte . Şi asta înseamnă că unii suferă , alţii râd şi naratorul plânge ironic . Şi iar aducem în discuţie non-sensul , resemnarea şi ignoranţa . Ştiu că pentru unii pioni e greu să accepte locul în care au apărut . Pentru alţii este chiar o fericire . Pionii plasaţi în non-sens ajung să urască ceilalţi pioni , fie că sunt plasaţi în aceeaşi regiune , fie că nu . Ura şi răutatea pe care o produce neacceptarea , pot provoca daune emoţionale pionului . Degeaba visăm către egalitate şi fericire absolută atunci când nimic nu e . Riscăm doar să cădem în vis şi să ne vopsim pe jumătate în negru . Şi negrul acela îl vedem în societate . Fie că au o culoare mai deosebită pe păr , fie că hainele sunt mai ciudate , exponenţii societăţii caută să se exprime , se revoltă contra celorlalţi . Unii o fac conştienţi sub semnul diferenţei , alţii o fac inconştient sub deviza unicităţii .

Ce face jocul interesant ? Nimic nu este mai neinteresant decât aleatorul şi mişcarea mecanică a unor pioni . Unii se numesc nebuni , alţii chiar sunt . Unii au impresia că suferă , chiar dacă devin propiile victime , alţii sunt aruncaţi înafara tablei de şah . Regulile sunt stricte , deciziile sunt doar ale lor . Iar ajungem la cauze şi efecte . Cauza iniţială a unei depresii în acest caz este poziţionarea aleatorie pe o poziţie aparent urâtă şi murdară . Pionul creionează destine şi blesteme deşi în sinea lui se roagă aleatorului pentru următoarea mişcare . Se şifonează singur într-un masochism inventat . Dacă locaţia este împuţită , acceptă , dacă nu o poţi părăsi . Nu-ţi consuma forţele doar într-o căsuţă . Caută să nu inventezi nervozitate şi să-i scrii psihicului căci poate te ascultă . Greşeşti , acceptă . Lasă mândria la o parte şi dansează pe bucata ta de lemn . Pionule ?
Apocalipsa firmelor imobiliare mici
Agentiile imobiliare sunt in pragul falimentului. Mai bine de jumătate din cele 1000 de agenţii imobiliare din Bucureşti risca sa dispara.
Campania "Viaţa pe Scuter" începută în Braşov va continua în alte oraşe
Câteva zeci de scuterişti au defilat vineri pe străzile din Braşov pentru a atrage atenţia că sunt primii expuşi la accidente rutiere. Cu toate acestea, mai mult de jumătate din ei recunosc că nu au făcut cursuri pentru a învăţa regulile de circulaţie. Mai mult, unii circulă fără să aibă actele necesare pentru mopede.