link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Spania revine la "normalitate"! Primul deces prin "balconing" în 2022 Atenție, imagini sensibile!
de DiasporaMadrid la: 13/05/2022 00:08:24
taguri: Diverse 

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Spania revine la "normalitate"! Primul deces prin "balconing" în 2022 Atenție, imagini sensibile!"

Primul deces in Romania, cauzat de gripa porcina
Primul deces in Romania, cauzat de gripa porcina
ITI MAI AMINTESTI CUM ARATA PRIMUL TAU TELEFON MOBIL? VEZI AICI evolutia in IMAGINI A TELEFONULUI MOBIL de la inventare pana in prezent!
ITI MAI AMINTESTI CUM ARATA PRIMUL TAU TELEFON MOBIL? VEZI AICI evolutia in IMAGINI A TELEFONULUI MOBIL de la inventare pana in prezent!
Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022!
Sărbători legale în Spania. Vezi calendarul spaniol cu zilele libere pentru anul 2022!
Primul videoclip filmat cu telefonul mobil - coproducţie Orange, LG şi trupa Voltaj
Primul videoclip filmat cu telefonul mobil - coproducţie Orange, LG şi trupa Voltaj
Licenta in arta culinara se poate da si in Spania
In Spania se va deschide prima universitate gastronomica in 2011, astfel ca pasionatii care isi doresc diploma de licenta trebuie sa se inscrie la cursurile celor mai prestigiosi specialisti in domeniu. Universitatea se numeste Basque Culinary Center si se afla in San Sebastian, Tara Bascilor, relateaza AFP.
ASF susține că numărul polițelor RCA a crescut ușor în primul trimestru!
În primele trei luni din 2019, piața asigurărilor din România a înregistrat o creștere cu 5% a numărului politelor RCA, de la 5.5 la 5.78 de milioane.

Conform datelor preliminare pe piaţă, valoarea primelor brute subscrise a urcat în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut cu aproximativ 7%, la 2,72 miliarde lei, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Cristian Roşu, la Forumul Internaţional Asigurări – Reasigurări (FIAR).
Britney Spears se cuminteste?
Dupa cativa ani nefasti pentru Britney, presarati cu droguri, alcool, despartiri, casatorii anulate, petreceri dezmatate prin cluburi, procese pentru custodie, depresii, tentative de suicid, vizite la dezintoxicare, etc, cantareata a decis ca e timpul sa revina la normal.
Costel Busuioc - Nu voi mai trai in Romania
Romanul Costel Busuioc, care a uimit Europa mai ales cu vocea sa incredibila, a acordat un amplu interviu unei publicatii romanesti din Madrid, “Spania Romaneasca”, dupa lansarea primului sau album din cariera. Busuioc s-a declarat iritat de toate minciunile care, sustine el, au circulat in presa din tara noastra cu referire la persoana lui.
Cea Mai Tare Scrisoare de Demisie
Draga domnule Baker,
Ca angajat al unei institutii de prestigiu, am cateva asteptari perfect normale. Prima dintre ele este ca superiorul meu sa dea dovada macar de o inteligenta care depaseste putin pe a unei veverite din parc. Dupa ce m-ai hartuit constant si deosebit de enervant pe tot parcursul sarcinilor de serviciu...
Cum să încorporaţi un video de pe YouTube în PowerPoint
În mod normal,primul pas pentru a insera un video de pe YouTube în PowerPoint,este necesar pentru a descărca video-ul în calculator,şi apoi inserat acest video în PowerPoint.
Montat tavane de rigips pentru mansardă, izolaţia mansardei (polistiren, vată minerală, gips carton)
Paşii pentru izolarea şi finisarea tavanelor unei mansarde
Materiale necesare pentru izolaţia mansardei:
Polistiren. Se calculează necesarul de polistiren pentru toată zona de tavane. Polistirenul se găseşte cel mai des la pachete.
Vata minerală. În mod normal, aceeaşi metri pătraţi de polistiren se vor regăsi şi în metri pătraţi de vată minerală. Vata se găseşte la role.
Rigipsul (plăci din gips-carton). Pe lângă rigips mai sunt necesare şi: profile metalice UD şi CD (cu pereţi subţiri), piese de suspendare CD, şuruburi, tije, dibluri, bandă de etanşare, chit de rosturi rigips etc.
Atenţie! La băi şi bucătării se foloseşte rigips special tratat, contra umidităţii, de culoare verde.
Montaj tavane rigips şi izolaţie mansardă
Descriu mai jos principiile de bază ale montării tavanelor de rigips şi a izolaţiei mansardei unei case, nu voi intra în detalii tehnice. Recomand contactarea unei echipe de specialişti pentru montaj, chiar dacă totul pare simplu, de la distanţă.
Polistirenul. S-a montat primul, imediat sub astereală. Astereala, fiind bătută pe rigle (popi) de 10×10 cm, în cazul casei mele, iar polistirenul de grosime 10 cm, acesta a intrat fix între rigle.
Vata minerală. S-a fixat imediat după polistiren. Prinderea vatei minerale se face în felul următor: se prinde în cuie, de rigle. Cuiele nu se bat până la capăt, după care – în zig zag – se formează o plasă de sârmă (sârma de fierar), prinsă de capetele cuielor.
Grosimea vatei a fost de 10 cm (vezi în galeria foto de mai jos, imagini cu vata minerală).
Gips cartonul sau rigipsul. Montajul acestuia se face cu ajutorul profilelor CD, UD şi a celorlalte materiale descrise mai sus.
Total Recall 2012
A apărut şi primul teaser pentru Total Recall. Din distribuţie fac parte Colin Farrell, Kate Beckinsale şi Jessica Biel. Premiera filmului va avea loc pe 3 August 2012 şi pe 1 aprilie o să vedem şi un trailer întreg.
Secretul Bloggerilor de Top
Te-ai gîndit oare prin ce blogurile tale preferate se diferenţiază de alte bloguri?

Unii bloggeri reuşesc să construiască o auditorie loială blogului personal. Eu construiesc un brand bazat pe reputaţie şi respect. În rezultat ei primesc multă atenţie de la cititorii şi vizitatori.

În acelaşi timp, sunt alţi bloggeri care privesc la aceste bloguri de succes şi se întreabă “Prin ce se deosebesc ei oare?”.

Iată o listă de atributici a bloggerilor de top:

1. În primul rînd sunt cititorii - Auditoria cititorilor blogului tău este partea componentă cea mai importantă. Mereu şi în tot ce faci pe blog, trebuie să te gîndeşti la auditoria blogului tău.
Manipulare
Toată lumea ar vrea să trăiască într-o societate utopică .. unde toţi să fie buni şi zâmbăreţi . Eh , nu-i aşa că-n sinea ta ai zis da ? Interesant , dar totuşi fără sens . Banalul perfect ne-ar spăla minţile ceva mai tare decât o face în ziua de azi . Nu dau sfaturi gratuite din cărţi de specialitate despre cum să speli creieraşul unui om . Pe alea le poţi găsi şi singur dacă chiar te interesează .

Ai fost vreodată manipulat ? Ar suna mai bine “Când n-ai fost manipulat ?” , dar intrăm în haosul libertăţii şi stricăm jocul articolului . Probabil eşti manipulat chiar în momentul de faţă . Tu chiar ai impresia că o să găseşti ceva interesant aici ? Dacă răspunsul este da , reciteşte un pic mai sus . Este uşor a spune că nu eşti influienţabil . Dar cine te crede ? Într-o lume guvernată de emoţii şi sentimente , amintiri şi traume din copilărie , nimeni nu scapă . Doar dacă ai vizionat prea multe filme şi ai impresia că eşti vreun super-erou . Ştim prea bine că nu eşti . Ce te influienţează ?

vestimentaţia şi machiajul : priveşti pe stradă un anumit personaj . E îmbrăcat în verde şi e colorat cu roşu pe la ochi . Poartă doar chiloţi şi maieu de firmă . Înlocuieşte chiloţii cu tanga şi ataşează vestimentaţia de mai sus unei domnişoare . Cum i-ai considera pe cei doi ?
internetul : stai calm , internetul nu te-a influienţat niciodată . Fie că citeşti acest articol , fie nişte informaţii diverse pe ici , pe colo , eşti influienţat . Dacă ieri erai sigur că nu există Zâna Măseluţă , aici există . S-a scris pe Yahoo.com despre chestia asta , tu de ce n-ai crede ? Apropo , există apă pe Marte şi Dumnezeu te ajută .
prietenii : fumezi pentru că altfel ai fi fost dat afară din anturaj . Ai ales calea uşoară . Ai decis să porţi masca “baştanului” când eşti cu prietenii tăi .
socialul : şi prin asta mă refer la oamenii printre care te bălăngăni zilnic . Ai impresia că majoritatea oamenilor circulă cu cineva , când sunt pe stradă . Eşti sigură că eşti singura care nu are prieten . Uită-te cu atenţie la oamenii de pe stradă . De ce-ţi laşi frustrările să decidă pentru tine ?
filmele şi muzica : în ziua de azi majoritatea filmelor au ca subiect răul . Defapt victoria binelui asupra răului , dar în prim plan e răul . Fie că găsim alte noi moduri să distrugem planeta , fie .. fie . Crezi că asta nu te influienţează ? Sau trebuie să ne obişnuim cu ideea că răul va domina în cele din urmă şi visele nu ne vor salva niciodată . Tragic !
Roboţel de porţelan . Tineretul este uşor influienţabil . Acum ceva timp , toată lumea înjura pe toate părţile pe cei ce ascultă manele . Nu-i înjurau neapărat pentru faptul că ascultă manele , ci pentru faptul că ştiau că dacă cineva ascultă manele .. nu e bine , deci trebuie înjurat . Defapt nu trebuie înjurat , dar cum toţi înjurau , de ce să nu o faci şi tu ? Acum toată lumea are impresia că generaţia emo este sinucigaşă . Asta nu este tot o formă de manipulare ? Cine pe cine manipulează ? Prichindeii care arată diferit sau tonele de materiale negative înşirate în mediile prezentate m
Blogu' de râs
Mă întreba Mihai într-un comentariu ce părere am despre acest blog . Şi cum nu cred că aş putea răspunde prea drăguţ într-un alt comentariu m-am gândit deci să scriu un articol . Nu o să mă adresez cuiva anume , nu o să laud sau să critic într-un mod abuziv , cât am să-mi exprim părerile despre acest blog . Deci să începem .

Când intru pe un blog , prima dată mă lovesc de dispunerea informaţiei în pagină . Vreau să citesc , nu vreau să fiu obligat să citesc ceva . În al doilea rând mi se pare un pic cam copilăresc ( dacă nu cumva asta e şi ideea blogului ) să-mi vâri o tonă de zâmbilici pe gât . Pentru cine nu ştie ce-i ăla un zâmbilici îi mai spune şi emoticon sau de asta . După părerea mea , dacă chiar vrei să-ţi exprimi o anumită stare de spirit , să presupunem că eşti tare entuziasmat , n-o exprimi printr-un fluviu de zâmbilici , cât printr-un stil aparte de povestire . Şi mai ales când văd o frază întreagă sau mai multe îngroşate , ma dor ochii , nu alta . A nu se înţelege că am ceva cu cei care scriu pe blog . Nu . Sper ca într-un fel sfaturile mele să ajute şi blogul să atragă o gamă mai mare de cititori .

Dacă tu scrii pe blog nearanjat , cu mulţi zâmbilici şi cam copilăresc , cititorii o să fie pe măsură . Nimeni nu te obligă să schimbi ideea de bază a blogului . Însă în acelaşi timp nimeni nu obligă pe cititori să intre la tine pe blog . Poţi însă să aranjezi mai plăcut informaţia , s-o structurezi mai bine şi să atragi mai mulţi cititori .

Văd că prin titlu foloseşti diacritice . Ori le foloseşti peste tot , ori nu le foloseşti deloc . Limba română trebuie să aibă şi ea un sens până la urma urmei . Atenţie şi la imaginea de sus .

Pe de altă parte pot spune că descrierea lui Mihai de pe blog este interesantă . Este destul de important ca un blog să conţină un about scris cu cap . Îmi place cum a ieşit şi te felicit .

În concluzie . Mi-am dat seamă că tinde spre un blog personal , dar în acelaşi timp se numeşte blogul de râs . După părerea mea , ar trebui să te ţii de o idee şi bună . Ori încerci să relaxezi pe cel care intră pe blog , ori scrii despre lucruri mai personale . Ia-o ca pe un sfat . Blogul este următorul : blogul de râs .
social, not spam
Atenţie! Articolul care urmează este lung şi trebuie tratat ca atare. În cazul în care ţi-e lene sau ai alte lucruri mai bune de făcut, te rog să părăseşti această pagină. Acestea fiind spuse, îmi aranjez perna şi încep a tasta fioros.

Ideea acestui articol mi-a venit citind poruncile spamerului profesionist pe twitter. Spamul este pentru tăntălăi şi gură cască, de ce?

degeaba îmi dai follow pe twitter. Probabil să adulmec informaţia (să-ţi intru pe site), dar nimic mai mult.
degeaba scrii comentarii anemice pe blogurile ălea mari cu trafic. Probabil să fii remarcat de un alt parazit, care scrie comentarii anemice, dar nimic mai mult.
degeaba faci schimbi de link-uri cu toţi nătărăii şi puştanii. Bullshit, crezi că intră cineva în turma aia de link-uri pusă la blogroll? Posibil să intre, dar câţi te vor frecventa în continuare? Nici unul.
degeaba ne bagi pe gât link-ul blogului tău. Am înţeles, ţi-ai făcut blog, eşti entuziasmat şi înafară de prietenă şi mamă nu ţi l-a citit nimeni. Răbdare, muncă, nu spam.
Be social! De ce?


interacţionează cu alţi bloggeri, constant. Nu-i deajuns să arunci un comentariu pricăjit pe blogul lui x-ulescu’ ca să ai trafic.
oferă ajutor când altcineva are nevoie. Oferă comentarii ontopic, comentarii cu folos. Oferă sfaturi în cazul în care eşti capabil. Dacă vii cu aşa ceva (comentariul 3), zău că nu mă impresionezi.
foloseşte reţele sociale, fii social. Twitter pedalează fantastic în ultimul an, ce mai aştepţi? Interacţionează, ajută, oferă informaţii pe care tu le-ai digera. Implică-te!
Scrie şi scrie bine. Conţinutul e rege. Lumea citeşte informaţii interesante. De ce crezi că are succes pitzipoanca? Conţinutul (nu neapărat pozele cu piţe goale) e scris cu talent.

Degeaba ai idei şi eşti genial dacă nu te citeşte nimeni. Fii egoist când trebuie şi interacţionează. Cititorii nu vin singuri şi se stabilesc pe blogu-ţi că eşti genial. Adu-i la tine, menţine-le interesul.

observă, citeşte, analizează. Vezi cine pe cine citeşte. Vezi cine şi unde comentează şi de ce. Încearcă să îmbini amuzantul cu utilul. Nimeni nu vrea să citească o ştire scrisă de un morocănos în timp ce se screme pe wc. Ok?
acceptă că nu eşti cel mai cel. Greşeşti, înveţi şi treci mai departe.
“puţin e mult“. În cazul în care n-ai talent înăscut la povestit, ascunde-ţi slăbiciunile. Scrie puţin şi bine. Am peste 1k feed-uri de citit, zilnic. Nu am să te citesc în cazul în care te câcâi până scoţi două vorbe.
Nu în ultimul rând, trebuie să vrei. Nu e deajuns să interacţionezi două ore pentru a avea un blog de succes 2 ani.

chiar vrei să câştigi? Chiar vrei să ajungi să scrii excelent şi să arborezi o comunitate drăguţă în jurul blogului?
pas cu pas. Cu o floare nu se face primăvară. Dacă te ia lumea de spamer şi neserios cu greu ai să ieşi din aceste apelative, pe bună dreptate.
Social media spam sucks. O spun alţii pe la case mai mari, nu numai eu. Încearcă să faci ca viaţa altora să pută mai puţin. Hai mişcă-ţi fundul la treabă!
Lorelei ...
Citeam zilele trecute recenzia asta. O recenzie făcută unuia dintre cele mai bune romane ale lui Ionel Teodoreanu: Lorelei.

M-a atras imediat acţiunea romanului ceea ce m-a făcut să citesc cartea într-un ritm alert. E prima carte în care mă regăsesc aproape în totalitate. Mă opream din citit pentru a-mi aminti unele momente.Mă regăseam în primul rând în încercarea de a inventa o altă persoană.Doar că nu era vorba de scrisori şi nu de o scriitoare pentru că nu mă consider ca fiind una.Era ceva instantaneu.Avea ocazia să-mi răspundă.Eram ca şi Luli în viaţa reală aproape de el, făceam parte din viaţa lui.

Am simţit nevoia de a inventa o altă persoană care să-i invadeze viaţa.La început sub semnul unei farse şi de asemenea pentru a mă ajuta să gsesc nişte răspunsuri la simple întrebări. Niciodată nu am găsit răspunsurile. Cu cât trecea timpul lucrurile se complicau tot mai mult. Vorbeam tot mai mult. Din ce în ce mai mult.De la lucrurile banale până la cele personale, chiar intime. Întrebări filosofice sau de genul ce ai face dacă … cărora le duc dorul acum.Ajunsesem să-l fac să se gândească la persoana aceea fără ceea mai mică intenţie de a realiza asta.Îi creasem până şi o imagine.Deloc înâmplătoare.Ajunsesem să fiu geloasă pe mine, însumi pentru că îmi acorda mai puţină atenţie în viaţa reală decât în cea virtuală.
Femeia frumoasă în ochii bărbaților. Cum arată?
Cât de mult nu sa spus că la o femeie calitățile sunt în interior, bărbații totuși acordă atenție în primul rând la felul cum arată femeia. Aceasta este natura lor … Ce este inclus în conceptul de o femeie frumoasă în opinia bărbaților?
Simbolismul în tarot
Este imposibil de a vă da aici simbolistica completă a figurilor tarotului. Totuşi, câteva reguli generale permit de a interpreta sensul lor global. În primul rând, tarotul este o proiecţie a
Salvaţi tinerii
Pe când un summit dedicat nu bancherilor, ci marginalizaţilor?

E adevărat, imaginile şocante fac rating. Dar este nedrept că în mass-media s-a vorbit atât de puţin despre reacţia britanicilor la valul de violenţă de săptămâna trecută. Oamenii au condamnat vandalismul şi s-au organizat pentru a curăţa spaţiile devastate, a-i ajuta pe cei în suferinţă şi a încerca să-şi apere modul de viaţă. Izolarea vandalilor a contribuit la stingerea răzmeriţei. Desigur, urmează necesarul răspuns poliţienesc şi judiciar.

Dar, singure, aceste măsuri nu vor putea evita o nouă explozie, în Marea Britanie sau altundeva. Să recapitulăm. În 2008, revolta tinerilor greci. Sute de mii de tineri, elevi şi studenţi, ieşiţi în stradă la Londra şi la Paris, la sfârşitul lui 2010 şi la începutul acestui an. Mişcarea „Indignaţilor” în Spania şi proteste viguroase ale tinerilor în Israel, chiar în aceste zile. Dar şi proteste în Chile, ţară dată de exemplu pentru reformele ei de tip liberal.

Ce se întâmplă, de fapt, cu această generaţie? Pur şi simplu, mulţi dintre membrii ei se simt excluşi. În Marea Britanie, şomajul în rândul tinerilor de până la 25 de ani ajunge la 20 la sută. În Spania şi Grecia e şi mai rău, în jurul a 40 la sută. Atenţie la România, unde şomajul la această categorie de vârstă creşte vertiginos, spre 23 la sută! Iar o calificare şi o slujbă aproape că nu mai permit unui tânăr să aibă o casă a lui şi să-şi întemeieze o familie. Acestea sunt motivele care i-au scos în stradă pe israelieni şi chilieni. Tinerilor greci care au protestat în 2008 li se spunea „generaţia celor 600 de euro” - salariu cu care în Grecia abia dacă se poate trăi. [read more]
Doamna de fier
Meryl Streep face un rol excepţional, demn de Oscar, un machiaj foarte bun, aproape că nu o recunoşti pe actriţă în primele imagini ale filmului. I-a studiat cu mare atenţie până şi modul de a vorbi, de a se mişca, pur şi simplu totul este realizat cu mare fineţe.
puţine modele, multe întrebări (1)
Îi adorăm pentru că sunt faimoşi. Sunt apreciaţi şi înconjuraţi de atenţie. Primesc premii şi se vorbeşte de ei la televiziune. Au bani şi-şi pot împlini orice vis. Sunt prezenţi în manuale sau conduc destinele naţiunilor. Cele mai numeroase modele nu merită însă prea multă atenţie.
A murit Nicolaescu, vai am rămas fără valori
Toate site-urile de presă vorbesc astăzi despre moartea lui Sergiu Nicolaescu. Nimic rău în asta, omu’ a fost un nume în România și nițel peste hotare. E normal să-l omagiem și să ne pară rău, dar când aud vorbe gen “se pierd toate valorile încet încet” mă apucă spumele.

Pai hai să vă spun eu cum se pierd valorile. Defapt e impropriu spus că se pierd, pentru că valori există în continuare dar nimeni nu le dă atenție. După ce televiziunile noastre au reușit să bage pe gât telespectatorilor doar cretini, maneliști și mai știu eu ce alți semi-retardați, iar valorile sunt ignorate complet pentru că nu se consumă și pentru că audiența a ajuns să aibă un IQ mediocru.

Altfel spus, dacă vreți valori dragii mei producători de căcat televizat trebuie să începeți să le căutați și să le promovați. În timp ce voi difuzați materiale cu oameni de nimic, cu snobi și promovați conținut de proastă calitate, din punctul meu de vedere nici măcar nu aveți dreptul să spuneți că se pierd valorile. Voi le faceți să se piardă!

Pe final vă doresc să nu mai fiți proști și să căscați ochii astfel încât să vedeți că în continuare există oameni care au ceva de spus.
Rasplata
Doar pentru că la final primesc şi atât. Ce altă motivaţie să am?
Tavane de rigips pentru mansardă, izolaţia mansardei
Materiale necesare pentru izolaţia mansardei:
Polistiren. Se calculează necesarul de polistiren pentru toată zona de tavane. Polistirenul se găseşte cel mai des la pachete.
Vata minerală. În mod normal, aceeaşi metri pătraţi de polistiren se vor regăsi şi în metri pătraţi de vată minerală. Vata se găseşte la role.
Rigipsul (plăci din gips-carton). Pe lângă rigips mai sunt necesare şi: profile metalice UD şi CD (cu pereţi subţiri), piese de suspendare CD, şuruburi, tije, dibluri, bandă de etanşare, chit de rosturi rigips etc.
Atenţie! La băi şi bucătării se foloseşte rigips special tratat, contra umidităţii, de culoare verde.
apa
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat 12 tipuri de apă recomandată pentru hidratarea și prepararea hranei bebelușului (Bucovina – Bebe Bucovina, Aquatique, Izvorul Minunilor, Aqua Carpatica, Humana, Hipp, San Benedetto, Jana, My Water, Voslauer Junior, Kids, Vedda) în vederea realizării unui studiu menit să atragă atenția autorităților asupra modului în care unii producători de apă potabilă înțeleg să respecte legislația în vigoare, dar și în privința lipsei de transparență din partea unor instituții ale statului.

La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere mai multe obiective printre care clarificarea aspectelor ce țin de denumirile apelor potabile consumate de către consumatori, prezentarea aspectelor legale ce țin de comercializarea fiecărui tip de apă potabilă, identificarea instituțiilor statului cu atribuții în domeniul supravegherii calității apei și al respectării legislației privind producerea și comercializarea acestora, analizarea principalelor mărci de apă minerală naturală plată atât din punct de vedere al respectării legislației privind etichetarea, dar și al modului în care informațiile de pe eticheta produselor analizate corespund unui nivel de informare adecvat luării de decizii în cunoștință de cauză în momentul achiziționării acestui tip de produs, identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC România, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Prin apă potabilă se înţelege apa destinată consumului uman și anume orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice, indiferent de originea ei şi indiferent dacă este furnizată prin reţea de distribuţie, din rezervor sau este distribuită în sticle ori în alte recipiente. În aceeași categorie intră și toate tipurile de apă folosită ca sursă în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor ori substanţelor destinate consumului uman.

Identificarea și analizarea mărcilor de apă existente în oferta comercianților, destinate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor.

Apa reprezintă cca. 75% din masa corporală a unui sugar, 60% din cea a unui adult şi 50% din cea a unei persoane în varstă. Din această cauză, sugarii au nevoie de 3 ori mai multă apă decât adulţii, raportat la greutatea lor. Necesarul zilnic este de cca. 120 ml/kg corp. În acest sens, apele minerale naturale plate (necarbogazoase) cu mineralizaţie scăzută (oligominerale) reprezintă alegerea optimă, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 978/2006. Unele dintre aceste ape minerale naturale sunt atestate clinic de către Societatea Română de Pediatrie (apa Aqua Carpatica și apa Aquatique), de către Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu” (apa Bucovina) sau se autorecomandă, cum ar fi apa Izvorul Minunilor, precizând pe etichetă mențiunea ”recomandată pentru prepararea hranei sugarilor”.

Apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

- slab mineralizată - conţinutul de săruri minerale, calculat ca reziduu fix total, nu este mai mare de 500 mg/l;

- conţinutul de sodiu este mai mic de 20 mg/l;

- corespunde pentru prepararea alimentelor destinate sugarilor - numai după efectuarea de teste clinice conform pct. 4 al cap. II din anexa nr. 1 din HG nr. 1020/2005 şi cu respectarea conţinutului în NO3 prevăzut în anexa nr. 4 din HG nr. 1020/2005;

- conținutul de nitrați este mai mic de 50 mg/l;

- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l. Apele potabile cu un conținut de fluoruri mai mare de 1,5 mg/litru nu sunt recomandate pentru consumul regulat al sugarilor şi copiilor sub 7 ani.

O atenție deosebită trebuie acordată conținutului de nitrați din apa folosită pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor. Conform unui studiu realizat în anul 2012 de către o echipă de medici din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1997 – 2005 s-au înregistrat la nivel național 3314 cazuri de methemoglobinemie, boală cunoscută și sub denumirea de boala albastră a noilor născuți, care este de fapt o intoxicație acută cu nitrați. Din fericire, pentru anul 2011 s-au raportat la nivel național numai 84 de cazuri, din care 60% provin din regiunea nord-est a țării. Concentrații mari de nitrați în apa de băut se înregistrează în județele Dolj, Mehedinți și Botoșani, unde în 75% din fântâni se înregistrează un nivel ridicat de nitrați, peste limita admisă de 50 mg/l. În același studiu se atrage atenția ca în cazul sugarilor hrăniți artificial în primele 12 luni de viață, adică cu lapte praf, probabilitatea apariției bolii albastre crește, datorită faptului că la sugarii hrăniți artificial se dezvoltă o aciditate gastrică scăzută, situație ce permite dezvoltarea bacteriilor nitrat-reducătoare care convertesc nitrații în nitriți. În concluzie, toxicitatea nitraților este determinată de transformarea acestora în nitriți, aceștia favorizând apariția methemoglobinei(Methemoglobina rezultată în urma oxidării fierului feros al hemoglobinei la fier feric, nu poate lega oxigenul și determină astfel scăderea oxigenării țesuturilor. Clinic se evidențiază prin cianoza ciocolatie, dispnee, anxietate, palpitații, confuzie), care la concentrații de 80% generează asfixierea și moartea sugarului.

Top 10 ape recomandate pentru hidratarea și pregătirea hranei bebelușilor în funcție de conținutul de sodiu în mg/litru

Analizând modul în care producătorii de apă destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, fac cunoscute prin intermediul etichetei, compoziția chimică a apei, s-au constatat următoarele aspecte la apele analizate.

Aici puteți vizualiza un tabel specificând compoziția chimică pentru eșantionul de produse analizate.

În privința recomandării referitoare la păstrarea produsului după achiziționare de către consumator, la 75% dintre producători mențiunea este neclară, de tipul „A se feri de acțiunea directă a razelor solare și de îngheț”. O mențiune corectă și utilă consumatorului este cea folosită de către 25% dintre producători, respectiv „A se depozita în loc răcoros, 4-25 grade Celsius, ferit de îngheț și soare.” în zilele de vară cu temperaturi peste 25 grade Celsius păstrarea produsului în condiții necorespunzătoare din punct de vedere al temperaturii, duce la migrarea unor substanțe din compoziția ambalajului de plastic cum ar fi bisfenol A (BPA), ftalați și dioxine, substanțe responsabile cu apariția anumitor afecțiuni cum ar fi: obezitate, infertilitate, atacuri cardiace și cancer.

În privința modului de utilizare a produsului după desigilare, doar 25% dintre producători oferă instrucțiuni clare privind folosirea apei destinate hidratării și preparării hranei bebelușului, cum ar fi: „Cutia desigilată se păstrează în frigider. Dacă cutia a fost desigilată de mai mult de 2 zile, atunci apa trebuie fiartă înainte de utilizare” sau „După deschidere, păstrați sticla ferită de lumină la o temperatură de maxim 10 grade Celsius. Dacă sticla este deschisă de mai mult de 2 zile, recomandăm fierberea apei înainte de utilizare”.

La producătorul SC Rio Bucovina SRL s-a identificat același tip de apă, cu o compoziție chimică identică, de la aceeași sursă, respectiv C7-SECU, însă cu două denumiri diferite: Bucovina și Bebe Bucovina, ambele îmbuteliate la o cantitate de 5 l. În această situație, a fost încălcat art. 21, alin. 1 din HG nr. 1020/2005 pentru aprobarea Normelor tehnice de exploatare și comercializare a apelor minerale naturale care menționează faptul că „este interzisă comercializarea sub mai multe denumiri comerciale a apei minerale naturale provenite din aceeași sursă.” S-a remarcat faptul că cele două produse se comercializează și la prețuri considerabil diferite, astfel: Bucovina - 5 litri se vinde cu 4,53 lei, în timp ce Bebe Bucovina la aceeași cantitate se vinde la un magazin cu produse exclusiv destinate bebelușilor la prețul de 11 lei.

Alte aspecte care încalcă prevederile legale în vigoare, sesizate la acest producător, se referă la următoarele mențiuni: „Când vrei ce este mai bun pentru puiul tău, alege apa plată Bucovina pentru că asigură copilului tău hidratarea corectă datorită mineralizării echilibrate, pH-ului optim și conținutului foarte scăzut de fluoruri, nitrați și nitriți.” În urma analizei comparative a compoziției chimice pentru cele 12 tipuri de apă destinată hidratării și preparării hranei bebelușilor, s-a constatat că apa Bebe Bucovina are conținutul cel mai ridicat de nitrați, respectiv 4,71 mg/l.

„Atât timp cât legislația în domeniu nu obligă producătorul de apă potabilă să declare compoziția chimică după o structură standardizată, nu putem vorbi despre o informare corectă, completă și precisă. În acest caz, consumatorul nu are posibilitatea să aleagă acest produs în cunoștință de cauză, ci influențat de publicitatea producătorilor. În ceea ce privește apa destinată hidratării și pregătirii hranei bebelușilor, legislația în vigoare nu stabilește criterii clare în privința constituienților și valorilor acestora. Totodată, instituțiile care recomandă utilizarea anumitor tipuri de ape la pregătirea hranei sugarilor nu sunt transparente în privința procedurilor folosite în acest scop. Astfel de produse, ar trebui certificate de către organisme notificate/acreditate de către Ministerul Sănătății/Organismul Național de Acreditare. ” conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.
Horoscop Taur octombrie 2015
Horoscopul Taurului octombrie 2015 aduce în prim plan pofta nesecătuită de a degusta deliciile existenţei, un potenţial creativ de excepţie, o atenţie sporită faţă de starea de sănătate, reuşite datorate relaţiilor de parteneriat, o viaţă sentimentală promiţătoare şi una profesională marcată de productivitate şi eficienţă.
Creta par
Vara asta fii in trend si poarta parul colorat in suvite multicolore. Creta de par nu este agresiva ca parul si se duce la prima spalare. Te invit la te lasi prada imaginatiei!
Horoscop chinezesc 2017: Tigru
În astrologia chinezească, Cocoşul este asociat cu fructele toamnei, iar Tigrul cu pomii înalţi de la începutul primăverii, care nu au la dispoziţie o prea mare căldură. Aşadar, în anul Cocoşului de Foc, Tigrul se poate bucura de fructele pomilor, de numeroase realizări importante.