link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Semnificația celor 7 daruri ale Sfântului Duh
de godessdiana88 la: 21/01/2023 14:55:22
Biserica catolică recunoaște cele 7 daruri ale Sfântului Duh menționate în Isaia 11:2-3 ("Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înţelepciune şi de pricepere, duh de sfat şi de tărie, duh de cunoştinţă şi de frică de Domnul. Plăcerea Lui va fi frica de Domnul; nu va judecă după înfăţişare, nici nu va hotărî după cele auzite...") și pomenite de Sfântul Pavel în 1 Corinteni 12:4-11...

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Semnificația celor 7 daruri ale Sfântului Duh"

Sfântul Francisc şi păsările | Poveşti medievale
Aveam cinci-şase ani, şi stăteam nemişcată în mijlocul unei străzi pustiite de oameni şi maşini, până când nişte turturele poposeau din zborul lor pe braţele mele. Merita aşteptarea! După câtva timp, am aflat despre Sfântul Francisc şi păsările sale. Desigur, mi-am putut imagina cu uşurinţă cum porumbeii se aşezau pe umerii săi...
Povestea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Sfintele Scripturi ne mărturisesc că, după ce Sfântul Ioan Botezătorul a fost decapitat, păcătosul Irod a interzis să-i fie îngropat capul laolaltă cu trupul său. Mai mult decât atât, a pângărit capul sfântului şi l-a pus ascuns în pământ în apropiere de palatul său. Ucenicii lui Ioan Botezătorul au luat pe ascuns trupul acestuia şi l-au înmormântat aşa cum se cuvenea. Servitoarea regelui Irod ştia unde se afla capul Sfântului Ioan Botezătorul, şi s-a hotărât să-l ia şi să-l îngroape pe Muntele Măslinilor, pe una din proprietăţile lui Irod.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru – rolul focului purificator de Sânmedru şi martirizarea pelerinajului de la Bucureşti
Sărbătoarea Sfântului Dumitru – rolul focului purificator de Sânmedru şi martirizarea pelerinajului de la Bucureşti
Cui îi este frică de Sfântul Valentin?
Frica faţă de ziua Sfântului Valentin îi stăpâneşte atât pe nişte aşa-zişi naţionalişti, cât şi pe cei care încearcă să îşi pună mai presus de dragoste ambiţiile sociale ori profesionale, pe cei răniţi în iubire sau care sunt exagerat de prudenţi în deschiderea inimii lor către dragoste.
Cum a demonstrat Sfântul Spiridon misterul Sfintei Treimi
În numeroase icoane ale Sfântului Spiridon, inclusiv în cea de aici, el este înfăţişat strângând în mână cărămida prin care a demonstrat misterul Sfintei Treimi.
Sfântul și scorpionul: Poveste cu tâlc
Într-o zi, un om sfânt a mers la un râu pentru a se îmbăia. În apropierea sa a zărit un scorpion zbătându-se în apă. Scorpionii nu pot să înoate și sfântul știa că dacă nu-l salva, urma să se înece.
Viața Sfântului Ștefan, arhidiacon și primul mucenic
Sfântul Ștefan, rudă a Sfântului Pavel, a fost cel dintâi dintre cei șapte diaconi pe care Sfinții Apostoli i-au hirotonisit pentru a fi în slujba sărmanilor din Ierusalim. De aceea a fost numit arhidiacon, adică primul sau cel mai înalt dintre diaconi. Sfântul Ștefan s-a remarcat prin multe fapte bune pentru săracii și văduvele din Ierusalim și, prin puterea credinței sale, a înfăptuit numeroase minuni. Și-a dus traiul ca un exemplu pentru comunitatea sa, care-l vedea asemeni lui Iisus venit pe lume pentru a sluji și nu a fi slujit.
Crucea Sfântului Andrei: Simbol și semnificație
Se spune că crucea Sfântului Andrei este cea originar creștină, fiind folosită în această credință cu sute de ani înainte de cea cu care suntem obișnuiți, cea latină.
Superstiţii de Sfântul Nicolae! Află ce vesteşte un an nou bun
Moş Nicolae vine în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cu daruri atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.

Superstiţii de Sfântul Nicolae: În popor se spune că, odată cu venirea acestei zile, se poate spune că iarna a început. De Sfântul Nicolae se pun crenguţe de pomi roditori în apă, la căldură, şi dacă se înversezc până la Anul Nou, acesta va fi mânos.
Sfântul Gheorghe – tradiţii şi superstiţii: cel care zădărniceşte vrăjile şi le arată comorile celor aleşi. Cine doarme azi va fi somnoros tot anul
Despre Sfântul Gheorghe, numit în credinţele populare româneşti „capul primăverii“, se spune că poate învinge vrăjitoarele sau că poate să le zădărnicească actele magice. Tot el poate arăta celor aleşi comorile.

În legendele populare Sfântul Gheorghe este „străjer al timpului“, lui îi sunt încredinţate cheile vremii şi, la porunca sa, se închide şi se deschide anotimpul cald. Dat fiind faptul că începutul sezonului cald coincide în calendarul popular cu debutul sezonului pastoral, Sfântul Gheorghe are în cultura populară şi atributul de patron al păstorilor. „Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii. Obiceiurile legate de aceasta durează trei zile, la fel ca şi la alte sărbători mari. Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru”, spun specialiştii în etnografie şi folclor.
Sfântul Andrei – noaptea strigoilor, farmecelor de dragoste şi de aflare a rodniciei ogorului
Noaptea care precedă ziua Sfântului Andrei – unul dintre apostolii lui Iisus, creştinătorul neamului românesc – este asociată în tradiţia populară cu apariţia strigoilor, cu farmecele de dragoste şi ghicirea ursitului, fiind potrivită şi pentru a afla dacă anul care vine va fi roditor.
Perioada între Noaptea de Halloween (31 octombrie/1 noiembrie) şi Noaptea Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) – este cea mai bună perioadă din an pentru rezolvarea problemelor de dragoste!
În multe regiuni din Europa, perioada între noapte a de 31 octombrie spre 1 noiembrie (Halloween) şi noaptea de 29 spre 30 noiembrie (precedând sărbătoarea zilei Sfântului Andrei), era şi este considerată favorabilă pentru vrăji, farmece şi încântaţii de ghicire a ursitului unei fete sau de „legare” a unui bărbat cu o femeie sau invers unei femeii cu in bărbat.
Duminică bisericile romano catolice vor fi închise: Sfânta Liturghie se va ține doar la Catedrala Sfântul Iosif , urmează un marș pentru salvarea Bucureștiului
Duminică bisericile romano catolice vor fi închise: Sfânta Liturghie se va ține doar la Catedrala Sfântul Iosif , urmează un marș pentru salvarea Bucureștiului
Noaptea Sfântului Andrei - Vrăji, farmece şi superstiţii de măritiş
În multe regiuni din Europa, noaptea de 29 spre 30 noiembrie, precedând sărbătoarea zilei Sfântului Andrei, era şi este considerată favorabilă pentru vrăji, farmece şi încântaţii de
Sfântul Ilie aduce furtuni, dar şi vreme „de foc”
În 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei
În fiecare an pe data de 30 noiembrie, credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc. Anul acesta peste 600.000 de români își vor serba ziua de nume, iar restul vor beneficia de o zi liberă dată de la stăpânire. Care sunt tradițiile și obiceiurile de Sfântul Andrei ?
Legenda lui Krampus, tovarăşul Sfântului Nicolae
Potrivit legendei, în noaptea dintre 5 şi 6 decembrie, atunci când copiii îl aşteaptă pe Moş Neculai, se strecoară uneori în ascunzişurile întunericului Krampus, un monstru cu două coarne lungi şi cu gheare ascuţite, gata să îi înşface pe mititeii obraznici, să le dea o bătăiţă şi să-i bage într-un sac! Krampus poate fi recunoscut de departe prin ecourile transmise de copitele şi de lanţurile sale grele care se izbesc de caldarâm! Ciudat peste poate este că acest personaj sinistru este asociat cu Sfântul Nicolae!
Stafii, strigoi sau zombie de Sfântul Dumitru
Deşi stafiile, strigoii, ori în subcultura populară occidentală, zombie, capătă mare putere de Sfântul Andrei, aceste creaturi se trezesc la viaţă cu prilejul zilei de Sfântul Dumitru, din 26 octombrie (cel puţin, aşa ne îndrumă Antoaneta Olteanu, în cartea "Calendarele poporului român."
Père Fouettard, tovarăşul Sfântului Nicolae în Franţa
În Franţa, în ziua de 6 decembrie, atunci când îi vizitează pe copii, Sfântul Nicolae (Père Noël/Tata Noël) este însoţit în mod tradiţional de Père Fouettard (Tata biciuitor), un personaj întunecat, cu o înfăţişare feroce, înspăimântătoare. Dacă Moş Neculai le face cadouri frumoase copiilor cuminţi, Père Fouettard le dă în dar cărbuni şi, pe vremuri, se spune că ajungea chiar să îi biciuiască sau să îi bată la fund!
Sunătoarea: iarba Sfântului Ioan Botezătorul
Într-o veche tradiţie occidentală, florile sunătoarei erau arse pentru a fi protejate casele şi a fi izgonite spiritele necurate în preajma solsititiului de vară, cu ocazia zilei consacrate Sfântului Ioan.
Simbolurile Sfântului Nicolae
Simbolurile Sfântului Nicolae sunt asociate cu calitatea sa de ocrotitor, binefăcător al copiilor, săracilor și marinarilor, dar și cu obiecte purtate de el în mod tradițional, așa cum apare în icoane și picturi bisericești.
Tradiții din Ajunul Sfântului Gheorghe | 22 aprilie
Unii români obișnuiau să amplaseze în fața ușilor, pe streșinele caselor și stâlpii porților gospodăriilor brazde verzi în care infingeau ramuri de salcie, pentru a afla și morții de sosirea Sfântului Georghe. Dacă aceste crenguțe se păstrau verzi timp de 24 de ore, se vestea un an fericit și sănătate în familie!
Sfântul Ion în tradiții si superstiții românești
Într-o veche tradiție românească, Sfântul Ion era o zi specială pentru femeile care se credeau cu această ocazie mai tari decât bărbațîi, lăsându-și, uneori, nemâncați consorții pentru a se aduna între ele la o "petrecere a nevestelor", numită "Iordănitul femeilor".
Sfântul Nicolae: Tradiții ciudate din Cehia
Pe vremuri, în Cehia, înaintea sărbătorii zilei Sfântului Nicolae de pe 6 decembrie, se obișnuia ca unul din enoriașii mai în varstă să se îmbrace în straie asemeni celor episcopale ale Moșului Neculai, și să dăruiască copiilor prăjiturele delicioase din ghimbir.
Sfântul Nicolae: O poveste de groază și miracole franceză
Potrivit unei legende franceze , o adevărată poveste de groază, dar și una grăitoare despre miracolele și iubirea, dăruirea față de copii ale Sfântului Nicolae, se spune că, odată, pe când adunau de pe un câmp grânele rămase după recoltat, trei micuți au fost tentați să exploreze un orășel învecinat ogorului. Au tot colindat prin el, fără să-și dea seama cum se scurgea timpul...
Cele 8 versete ale Sfântului Bernard de Clairvaux
Se spunea despre cele 8 versete ale Sfântului Bernard de Clairvaux, extrase din Psalmii lui David, că, atunci când erau citite cu voce tare, salvau sufletele și garantau o moarte sfântă. Populare în Evul Mediu, sunt atribuite, potrivit legendei, ca selecție și răspândire, Sfântului Bernard de Clairvaux.
Rugăciunea Sfântului Francisc
Textul anonim care este, de obicei, numit Rugăciunea Sfântului Francisc (sau Rugăciunea Păcii, ori Simplă Rugăciune pentru Pace, sau Fă-mă un instrument la păcii Tale) este larg cunoscută în crestinism, îndeosebi în catolicism. Asociată adeseori cu Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), lipsește însă cu desăvârșire în scrierile sale.
Viața și minunile Sfântului Andrei
Sfântul Andrei s-a născut între anii 5 și 10 d.Hr. în Betsaida, principalul port de pescuit din Palestina. I-a avut ca părinți pe Iona și Ioana, și drept frate pe Simon Petru. VEZI MAI DEPARTE...
Tradiție și obiceiuri. Alege să așezi icoana Sfântului Dimitrie cel Nou alături de masa la care se strânge întreaga familie
Sfântul Dimitrie cel Nou este considerat patronul caselor și are puterea de a proteja împotriva pagubelor și a fenomenelor naturale.