link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Numărul patru: Simbol și semnificație
de godessdiana88 la: 23/05/2023 17:50:53
4 este un număr cu o mai mare semnificație simbolică decât pare la prima vedere, mai ales când ținem cont de asociațiile sale cu cifra trei. Numărul patru este corelat cu crucea și pătratul; există patru anotimpuri, 4 râuri ale raiului, patru comori, 4 puncte ale busolei, cei patru evangheliști, 4 mari prooroci (Isaia, Ierimia, Ezechiel și Daniel), cu cei patru doctori ai bisericii (Augustin, Ambrozie, Ieronim și Grigore).

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Numărul patru: Simbol și semnificație"

Numărul 5: Simbol și semnificație
Numărul 5 reprezintă perfecțiunea umană, întrucât un om cu brațele și picioarele întinse oblic, înspre exterior, formează, împreună cu capul său un pentagon, capul dominand cele patru membre așa cum spiritul guvernează cuaternarul elementelor existenței.
Numărul 12: Simbol și semnificație
Numărul 12 este format din cifrele 1 și 2. Cea dintâi semnifică începutul și natura unică a lumii, este corelată cu completitudinea, perfecțiunea, armonia, evoluția și independența. Pe de altă parte, 2 indică abilitatea de a vedea mereu cele două fațete ale unei situații, diplomația, parteneriatul și trăsătura schimbătoare a naturii.
Numărul 2: Simbol și semnificație
Hugh de Saint Victor (al Sfântului Victor), teolog și mistic saxon din secolul al XII-lea, arăta că, întrucât doi este primul număr deviat din unu, din unitate, este un simbol al păcatului. Este, de asemeni, primul număr care admite divizarea și, de aceea, simbolizează lucrurile corupte, stricate, îndepărtate de Dumnezeu.
Numărul 5: Simbol și semnificație
Cinci este un număr a cărui importanță este sugerată de pentacul, care poate fi văzut ca și conținând forma umană verticală, costând din cap, brațe și picioare, când steaua sa are două colțuri la partea inferioară, alte două la cea suprioara, și unul îndreptat în sus. În poziția sa inversată este un simbol al tărâmului "magiei negre".
Numărul 6: Simbol și semnificație
Pitagoreenii recunoșteau 6 drept primul număr perfect. În matematică, un număr este perfect când suma tuturor divizorilor săi (exclusiv acel număr) reprezintă însăși acel număr: 1+2+3=6. Vechii greci atestau alte 3 numere perfecte: 28, 496 și 8.128.
Numărul 33: Simbol și semnificație
Coloana vertebrală umană cuprinde 33 de vertebre când oasele ce formează coccisul sunt numărate individual. Piciorul uman are 33 de încheieturi. Steagul ONU arată globul pamantesc în 33 de secțiuni (32 amplasate de-a lungul unor arcuri de cer, plus una sub forma unui cerc central).
Gog și Magog: Simbol și semnificație
Gog și Magog reprezintă desemnarea simbolică a puterii Antihristului și a inamicilor lui Dumnezeu din cartea Apocalipsei 20:8. După ce pacea a domnit pe pământ o mie de ani, diavolul va ieși din temnița sa "că să înşele neamurile care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării."
Litera C: Simbol și semnificație
A treia din alfabet, litera C are forma unei luni în scădere (iluminate de soare din stânga), și este asociată cu marea și Marea Mama (Magna Mater). Energia specifică a lui C rezonează cu inspirația și exprimarea creativă. Din punct de vedere numerologic, literei C îi corespunde numărul 3, unul semnificând energia.
Zodia Berbecului: Simbol și semnificație
Simbolul Berbecului aduce aminte de tuburile falopiene, esențiale în sistemul reproductiv feminin. De fapt această asemănare pune în evidență creativitatea extremă a nativilor din Berbec, imaginația lor fertilă care-i sprijină mereu să izvodeasca idei noi. Aceștia tind să-și dea naștere mereu unei noi vieți prin aventuri, călătorii, experiențe ale trăirii inedite.
Cartea: Simbol și semnificație
În "Aeropagitica," operă scrisă de poetul și învățatul englez John Milton, se spune despre cărți că "nu sunt lucruri absolut moarte," cuvântul scris având din această perspectivă o viață proprie.
Bluetooth: Simbol și semnificație
Tehnologia Bluetooth permite dispozitivelor mobile să schimbe date, informații wireless și este integrată în prezent în aproape fiecare calculator, smartphone și tabletă...
Alcoolul: Simbol și semnificație
Se zice că prin efectul său asupra trupului uman, a minții, alcoolul provoacă eliberarea, descătușarea subconștientului, eliminarea prohibițiilor și inhibițiilor, însuflețind imaginația și dezlănțuind spiritul creativ.
Părul: Simbol şi semnificaţie
Dacă părul de pe cap simbolizează puteri spirituale şi poate fi corelat cu simbolismul apei, cu "Oceanul de deasupra," cel de pe corp este conectat cu puteri iraţionale, cu "Oceanul de dedesupt," cu forţa iraţională a cosmosului şi viaţă instinctivă. Aşa se explică de ce preoţi din multe religii îşi rad tot părul şi de ce Pan, o prefigurare a diavolului, era înfăţişat cu picioare păroase.
Părul: Simbol și semnificație
Părul a fost considerat popular ca purtător al forței vieții, continuând să crească chiar și după moartea unei persoane. Pentru eroul biblic Samson a fost sursa puterii sale.
Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație
Simbolul lui Lucifer derivă dintr-o serie de simboluri aflate în Grimorium Verum (în limba latină, "Grimoarul adevărului"), din secolul al XVIII-lea, atribuit lui "Alibec Egipteanul" din Memfis, care l-ar fi scris în 1517, fiind inspirat, pare-se, de însuși regele Solomon. Un grimoar reprezintă o carte cu formule, incantații magice de vrăjitorie. Se presupune că acest simbol era folosit pentru invocarea lui Lucifer (în latină, "aducătorul de lumină"), un nume al Satanei, echivalent în românește cu Luceafărul, văzut de ocultiști ca un arhetip al cunoașterii ascunse. Se crede că Sigiliul lui Lucifer își are originea într-un pătrat magic. Oricum, în el sunt înglobate câteva simboluri ce ii reflectă semnificația: triunghiul, litera V și litera X.
Pătratul: Simbol şi semnificaţie
Spre deosebire de cerc, un simbol al sacrului ori al spiritualităţii, pătratul semnifică stabilitate, imutabilitate, fixitate, permanenţă, lumea fizică, materială, pământeană, manifestarea lui Dumnezeu în Creaţie, piericiune, limitare, organizare.
Laleaua: Simbol și semnificație
Tulipa, numele științific al lalelei, provine din cuvântul turcesc "turban", un accesoriu pentru cap care se aseamănă cu ea, dar și a simbolismului turbanului ca mijloc de protecție față de spiritele rele. Tot în Turcia, este un simbol floral al "raiului de pe pământ".
Cincimea: Simbol și semnificație
Cincimea (în acest caz, potrivit DEX, un tot compus din cinci, prin analogie cu treimea, și nu a cincea parte dintr-un întreg ) este un simbol din mitologia celtică, întâlnit și în alte culturi și religii ale lumii, atât din Europa, cât și Asia. Constă din 5 cercuri sau inele, patru din ele aranjate în exterior asemeni unei cruci, și al cincelea central, intersectat cu celelalte. Această reprezentare grafică conduce către semnificații simbolice ale integrării și interconectării.
Emblema maşinilor Mercedes - Simbol şi semnificaţie
De mai mult de un secol, emblema, simbolul, sigla sau logo-ul maşinilor Mercedes şi-a găsit reprezentarea într-o stea în trei colţuri semnificând conservatorismul, fiabilitatea, încrederea, seriozitatea, perfomanţele de primă clasă şi o inginerie reputată.
Floarea de lotus: Simbol şi semnificaţie
Floarea de lotus, un simbol respectat şi venerat în Egiptul antic, în Buddhism şi Hinduism, poartă în toate aceste trei culturi semnificaţia frumuseţii, purităţii, renaşterii, înnoirii, transformării şi evoluţiei spirituale.
Roata: Simbol și semnificație
Roata este un simbol ce împărțea lumea în două componente esențiale: mișcarea de rotație, perimetrul său și imobilitatea (centrul său), reflectând principiul aristotelian al "mișcătorului nemișcător".
Cărțile de joc - Simbol și semnificație
În plus, într-un pachet există 52 de cărți de joc, câte una pentru fiecare săptămână a anului. Cele două culori/semne roșii (cupa/ "inima roșie" și rombul/ caroul) semnifică sezoanele calde ale anului și forța luminii; cele negre (pica/"inima neagră" și trefla) întruchipează sezoanele reci și puterea întunericului.
Peștii aurii: Simbol și semnificație
Perechea de pești aurii provine dintr-un străvechi simbol pre-buddhist, cel al celor două râuri majore din India, Gange și Yamuna. Simbolic, aceste două râuri reprezintă canalul energetic lunar, și cel solar, avându-și originea în nări, unde poartă ritmurile alternative ale respirației (inspirație si expirație) sau "prana".
Zodia Taurului: Simbol și semnificație
Într-o altă variantă astrologică, simbolul Taurului este compus dintr-un semicerc amplasat deasupra unui cerc. Semnificația acestui simbolism este una mai profundă decât pare la prima vedere.
Vulturul cu două capete: Simbol și semnificație
Vulturul cu două capete a fost un simbol durabil asociat cu conceptul unui imperiu puternic. A ajuns până în zilele noastre datorită folosirii sale de către imperiul bizantin și biserica ortodoxă greacă. Oricum vulturul cu 2 capete este cunoscut de mii de ani, iar semnificația sa prilejuiește încă dezbateri aprinse printre istorici.
Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație
Monada hieroglifică a lui John Dee este un simbol al unificării, ale cărui părți componente se contopesc într-un întreg. De altfel, așa cum a fost definită de diferiți filosofi, monada este unitatea indivizibilă, materială sau spirituală, din care este alcătuită lumea.Înainte de a-i desluși semnificația, ar fi nevoie să aflăm mai mult despre creatorul său...
Ancora: Simbol și semnificație
Ancora este un simbol străvechi, cu un trecut încărcat de legende care l-a asociat cu o varietate de semnificații puternice de-a lungul istoriei sale. Menirea ancorei este, desigur, de a opri o ambarcațiune, a o stabiliza pe apă și a o menține pe locul intenționat.
Vasiliscul: Simbol și semnificație
Vasiliscul, purtând și numele de bazilisc (cu semnificația, în grecește, de "animal regal" ori "micul rege"), este o creatură mitică, fantastică, bogată în simbolism, făcând parte din neamul reptilelor.
Orbirea: Simbol și semnificație
Orbirea este asociată simbolic cu ignoranța, uluirea, imparțialitatea, cu o completă vulnerabilitate față de destin, dispariția lumii exterioare în favoarea luminii interioare. Din cauza ultimei asocieri, profeții, proorocii (Tiresias), poeții dăruiți (Homer) au fost portretizați în Grecia antică ca fiind orbi, adeseori ca o indicație că fuseseră orbiți după ce ajunseseră la secrete rezervate numai pentru zei.