link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Nedeclararea accidentului rutier – cat de grav este?
de Myagy10 la: 24/05/2023 12:25:04
Accidentele rutiere sunt o problema serioasa atat la nivel national, cat si mondial, fiind provocate de cele mai multe ori din cauza neatentei sau a nerespectarii regulamentelor din legislatie.

In ultimii ani, o noua tendinta a inceput sa apara printre cei implicati in incidente, aceea de a nu declara pagubele minore produse in trafic si nu numai. Legea este foarte clara in aceasta privinta, soferii fiind obligati ca in maxim 24 de ore de la producerea accidentului sa fie notificate organele abilitate, indiferent de gravitatea acestuia.

Nu in toate cazurile este necesara prezenta politiei, putand fi completata doar amiabila la fata locului impreuna cu cealalta parte implicata. De aceea este important ca de fiecare data cand pleci la drum sa te asiguri ca ai asupra ta asigurarea obligatorie RCA pentru a fi protejat din punct de vedere financiar de fiecare data in cazul unor controale de rutina sau de accident.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Nedeclararea accidentului rutier – cat de grav este?"

România, locul doi în UE după numărul de morți din accidente rutiere - detalii pe comunicatultau.ro
România, locul doi în UE după numărul de morți din accidente rutiere - detalii pe comunicatultau.ro
SOCANT! Florin Salam implicat intr-un accident RUTIER!
„SOCANT! Florin Salam implicat intr-un accident RUTIER!” este titlul unei postari pe un site, una din multele mizerii de presa cu care se aduce mult trafic pe acel site.
Constatarea amiabila sau cum poti sa nu implici Politia in caz de accident rutier
Constatarea amiabila sau cum poti sa nu implici Politia in caz de accident rutier
Accident rutier soldat cu decesul a trei persoane
Trei persoane au murit, marti, in urma unui accident rutier produs pe DN5, pe raza localitatii Daia
Din ce cauza se fac accidentele rutiere pe vreme rea
Carosabilul ud sau inghetat este unul dintre factorii care duc la derapaj si la accidente rutiere. Din cauza ca soferii nu isi adapteaza stilul de condus la conditiile meteo nefavorabile, acestia risca sa piarda controlul masinii. In continuare sunt prezentate cateva motive care provoaca accidente rutiere pe vreme rea:
România, pe primul loc la numarul accidentelor rutiere fatale din întreaga Uniune Europeana!
Intr-un clasament al ţărilor din Uniunea Europeana în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, România se află pe primul loc, arată datele Comisiei Europene.

Si in anul 2018, Romania se alfa pe primul loc privind rata deceselor pe sosele, cu 96 de morti la un milion de locuitori, aproape dublu fata de media din Uniunea Europeana, care a fost de 49 de decese la un milion de locuitori, arata cele mai recente date preliminare.
Avocat accidente: Ce trebuie sa faci in caz de accident rutier?
Avocat Tudor Ion, specializat si precum avocat accidente te invata ce trebuie sa faci in caz de accident rutier si cum e optim sa procedezi. Pentru ca un incident/eveniment auto, să poată fi considerat accident de circulaţie, trebuie să îndeplinească cumulativ condiţiile: în eveniment să fie implicat cel puţin un vehicul în mişcare, să fie produs pe un drum deschis circulaţiei publice (bulevard, strada, alee, intrare, cale, etc.) ca urmare a nerespectării unei reguli de circulaţie, din care a rezultat decesul sau rănirea unor persoane, avarierea unui vehicul, alte pagube materiale.
În cazul accidentelor petrecute pe drumuri închise circulaţiei rutiere sau drumuri aflate pe proprietăţi private, se aplică regulile stabilite de administratorul proprietarii. Dacă nu există reguli atunci se pot aplica cele privind circulaţia pe drumurile publice, coroborate cu prevederile codurilor civil si penal.
În calitate de participant direct şi/sau martor la un accident de circulaţie, pentru a evita eventualele probleme şi ostilităţi rezultate în urma unui asemenea eveniment, este bine de ştiut cum trebuie să procedaţi în cazul în care aţi avut o daună (în mers sau staţionând):
 Va sfatuiesc precum avocat accidente sa reţineţi sau sa va notati următoarele date despre accident sau daună (în scopul declarării şi întocmirii procesului verbal de constatare la poliţie, pompieri, organe de cercetare penală, etc.):
 Locul exact de producere al accidentului, inclusiv repere şi localizări ca: – numar imobil în dreptul căruia s-a produs evenimentul;
 Kilometrul în dreptul căruia s-a petrecut, daca accidentul a avut loc în afara din localităţii;
 Topografia exactă a locului;
 Din ce direcţie circulaţi dumneavoastra şi din ce direcţie circulau celelalte vehicule implicate în accident;
 Numărul de înmatriculare a vehiculelor implicate în accident;
 Numele conducătorilor auto implicaţi în accident;
 Regulile de circulaţie, indicatoarele şi restricţiile cu aplicare în zona de producere a accidentului;
 Eventual numele martorilor oculari (obligatoriu în cazul accidentelor cu răniri de persoane sau vătămări grave);
 Ora la care s-a produs accidentul sau dauna.
 În cazul în care accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, procedaţi prin mijloace obişnuite la eliberarea părţii carosabile pentru a nu stânjeni circulaţia altor vehicule. Daca vehiculul dumneavoastra a suferit avarii grave (de ex. scurgeri de lichide sub vehicul, scurt circuite electrice etc.) nu porniţi motorul, ci împingeţi vehiculul sau remorcaţi-l până în afara parţii carosabile după ce, în prealabil, aţi decuplat bornele bateriei de acumulatori pentru a preîntâmpina orice risc de incendiu sau avarii ulterioare.
Precum avocat accidente, va spun ca dacă autovehiculele implicate în accident au devenit nedeplasabile prin forţe proprii în urma evenimentului, conducătorii auto au obligaţia: - de a le deplasa cât mai mult pe partea dreaptă a drumului; - de a anunţa telefonic organele de poliţie despre evenimentul produs şi de a aştepta la faţa locului sosirea organelor constatatoare; - de a se prezenta în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului la cea mai apropiată unitate de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare şi eliberarea autorizaţiei de reparaţie. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 90 zile.
În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesar să vă deplasaţi, în măsura în care este posibilă deplasarea, cu autovehiculul în cauză la organele de poliţie pentru a declara evenimentul şi a se efectua constatarea accidentului.
 În cazul în care din accident au rezultat şi victime fie numai cu raniri uşoare sau vătămări uşoare, nu modificaţi poziţia vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie pentru a se face măsurătorile necesare în astfel de cazuri.
Este foarte important sa nu părăsiţi locul accidentului deoarece, părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie constituie infracţiune şi se pedepseşte conform prevederilor legale cu închisoare de la 2 la 7 ani. Conducătorul auto implicat într-un accident rutier din care au rezultat decesul sau rănirea unei persoane trebuie să anunţe imediat producerea accidentului şi să aştepte sosirea organelor de poliţie si a ambulanţei.
Dacă unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la organele de poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze acestor organe cât mai multe amânunte despre autovehiculul respectiv (tip/marca autovehiculului, numărul de înmatriculare etc.) si daca este posibil, datele eventualilor martori oculari identificaţi.
Un alt aspect foarte important, care trebuie reţinut, este atunci când victima (persoana rănită uşor) refuză să considere evenimentul petrecut, un accident de circulaţie şi pleacă de la faţa locului înainte de sosirea organelor de poliţie. În această situaţie, conducătorul auto trebuie să se declare organelor de politie împrejurările producerii evenimentului, eliminând totodată şi orice posibilitate de a fi sancţionat pentru nedeclararea unui accident auto.
Cum va ajuta un avocat accidente rutiere in cazul producerii unui astfel de eveniment
In activitatea mea, ca avocat accidente rutiere am intalnit cazuri in care nu doar conducatorii auto incepatori, ci chiar si cei cu experienta indelungata si abilitati deosebite in conducere, soferi profesionisti cu multi kilometri parcursi in tara si in strainatate, in mod surprinzator, au fost implicati in accidente auto.

Din acest motiv, apelarea la serviciile unui avocat accidente rutiere este necesara, va poate fi de un real folos si uneori poate contribui decisiv la obtinerea solutiei care sa va avantajeze.


Nu pot exclude faptul ca unele persoane ce sunt implicate in accidente rutiere se pot baza in rezolvarea cazului pe cunostintele pe care le poseda in domeniul legislatiei auto, pe intuitie, abilitati ori inteligenta.
Din experienta personala, dar si dupa cum poate v-ati confruntat deja cu asemenea experiente, am constatat ca se poate intampla ca partea adversa sa dea declaratii necorespunzatoare adevarului, dat fiind interesul pe care il are, expertul sa prezinte concluzii incorecte si sa fie partinitor, argumentele sale sa nu se bazeze pe date stiintifice, ci doar pe interpretarea probelor de la dosar, administrate insa in conditii indoielnice, martorii sa nu fie sinceri din diverse motive , ori organul de cercetare penala sau instanta de judecata sa nu fie suficient de activa si sa nu dispuna de probe suficiente pentru stabilirea adevaratelor cauze ale accidentului, adevaratului vinovat ori a despagubirilor cuvenite.

De asemenea, din experienta personala cunosc si cat de important este ca inca de la inceputul cercetarilor, autorul sau victima unui accident de circulatie sa beneficieze de serviciile unui avocat specializat in accidente rutiere care sa o poata consilia in mod competent si eficient in solutionarea in mod cat mai avantajoasa a problemei sale.
Un avocat accidente rutiere avocat ar urma sa va spuna ca pana la momentul cand vor sosi la fata locului organele de politie va trebui sa nu parasiti locul accidentului pentru ca aceasta constituie o infractiune. De asemenea, sa nu modificati pozitia autovehicului, in masura in care este posibil sa va notati sau cel putin sa retineti cat mai bine locul producerii accidentului, numerele de inmatriculare ale vehiculelor implicate in accident, ale conducatorilor auto, martorii oculari, daca exista camera video in acel loc, ale carei imagini sa fie exploatate in cursul cercetarilor penale.

Dupa venirea organului de politie se procedeaza la o cercetare la fata locului, iar in Procesul verbal de cercetare la fata locului se vor consemna aspectele stabilite, conform prevederilor legale.
In masura in care este posibil, este importanta stapanirea de sine si luciditatea precum si sa aveti grija sa nu se omita date esentiale ce rezulta din cercetare si care sunt utile in aparare, dat fiind ca probarea acestora, ulterioara poate fi dificila.

In acest sens, prezinta insemnatate consemnarea corecta a unor date precum cele privind martoriii oculari, pozitia si sensul de mers al autovehiculelor inainte si dupa accident, urmele de franare ale autovehiculelor pe suprafata carosabila, pe sol, daca existau indicatoare rutiere si care anume , avariile rezultate din coliziune si pozitia lor, cate persoane prezinta vatamari corporale si ce fel, date despre conditiile in care se prezinta suprafata carosabila, persoanele care se aflau in autovehicule, date despre testarea cu aparatul etilotest, corectitudinea schitei locului producerii accidentului.
Despagubiri accidente rutiere
Despagubiri accidente rutiere pentru victimele care au suferit daune morale sau materiale in urma unui accident care nu sa produs din vina lor
Despagubiri accidente rutiere sau de munca
Despagubiri accidente rutiere sau de munca, daca ai ai suferit un astfel de accident suna pentru ca ai dreptul la despagubiri materiale sau morale
Despagubiri accidente rutiere cu deces
Obtinem Despagubiri din accidentele rutiere soldate cu deces
daca cineva din familia ta, rude sau prieteni au decedat suna pentru afla cum se pot obtine compensatii finaciare
Seful PD-L Ionel Mantoc implicat in grav accident rutier soldat cu moartea unei persoane
In urma cu cateva ore seful de campanie PD-L din Gorj Ionel Matoc a fost implicat intr-un grav accident de circulatie soldat cu moartea unei persoane .

Liderul PD-L Gorj conducea cu viteza foarte mare in timp ce a lovit o ambulanta ce transporta un pacient acrosand ambulanta . In urma incidentului pacientul din ambulanta a decedat potrivit politiei vinovatul de accident este chiar Ionel Mantoc . In prezent se efectueaza cercetari de rigoare liderul si directorul termocentralei Turceni mai are un dosar la parchet pentru ucidere din culpa asa ca mafia din Gorj o sa il scoata basma curata .
Tipuri de accidente rutiere
La fel ca si in alte tari, in Romania accidentele auto sunt produse din diferite cauze precum neatentia, nerespectarea regulamentului rutier, nerabdarea si asa mai departe. Cu toate acestea, incidentele sunt clasificate in functie de gravitatea lor, fiecare avand moduri diferite de a fi rezolvate din punct de vedere legal.
Romania – cea mai mare rata de mortalitate in accidente rutiere din UE, conform Comisiei Europene
Responsabilitatea de a fi sofer este una mare, atat pentru mentinerea in conditii optime a propriei persoane si a pasagerilor din masina, cat si pentru a evita ciocnirile cu ceilalti participanti la trafic, insa multi dintre acestia ignora semnele de circulatie si legile, intensificand in acest fel riscul de accidentare.
Accident rutier petrecut in Bucuresti
Accident rutier petrecut in Bucuresti
Live News.Cinci oameni au murit in urma unui accident rutier in judetul Constanta
Live News.Cinci oameni au murit in urma unui accident rutier in judetul Constanta
Accident rutier la pod Ciurel
Accident rutier la pod Ciurel
Accidente rutiere fara asigurare. Prevederi legale
Se considera contraventie atunci cand se conduce un vehicul neasigurat pe strazile din Romania. Sactiunea presupune o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, plus retinerea certificatului de inmatriculare.
Ce trebuie sa faci in cazul unui accident rutier
Chiar daca poate tu ai fost un sofer atent in trafic, se intampla ca uneori ceilalti participanti la trafic sa nu aiba o atitudine de condus tocmai corespunzatoare si sa provoace accidente mai mici sau mai majore. In acelasi timp, se poate intampla si ca tu sa fii cel care nu a acordat prioritate sau a avut viteza. Acest lucru duce la avarierea masinii personale, dar si a celor cu care intrii in contact atunci cand are loc un accident. Daca este pentru prima oara cand ai parte de un incident, este bine sa stii dinainte ce trebuie sa faci in aceste situatii pentru a le rezolva in timp util si conform legii.

Imediat dupa momentul accidentului

Chiar dupa ce accidentul a avut loc trebuie sa stii ca este important sa iti pastrezi calmul, chiar daca poate esti intr-o stare de soc din cauza celor intamplate. Poti face imediat chiar cateva poze masinilor avariate unde sa se vada si numarul lor de inmatriculare, pentru dovezi, daca este cazul. La fel de important ca dovezile este si existenta unui martor care sa poata declara ceea ce a vazut.

Ce trebuie facut in functie de accident

In cazul in care masinile avariate se pot deplasa, va fi necesar sa le scoateti in afara partii carosabile in ideea de a nu incurca circulatia, pentru a nu se produce alte accidente. Daca masinile sunt foarte avariate si nu exista posibilitatea de a le muta, trebuie sa sunati imediat la 112 pentru a veni politia la locul accidentului si a dirija circulatia pana cand masinile sunt scoase de pe carosabil.

In cazul in care accidentul de circulatie s-a soldat cu vatamari corporale, conducatorii auto implicati nu trebuie sa modifice sau sa stearga urmele accidentului, sa nu paraseasca locul faptei si sa anunte imediat politia.

Amiabil sau la politie

In urmatoarea etapa veti decide cum anume va intelegeti cu cel cu care ati produs accidentul. Exista posibilitatea de a va intelege amiabil si sa nu mai fie nevoie sa apelati la politie, numai daca accidentul are daune minore. In cazul in care nu va intelegeti cu vinovatul, cel pagubit refuza amiabila, ori este vorba despre implicarea de vieti omenesti si sunt neceare despagubiri accidente vatamari corporale, va fi necesar sa intervina politia.

Daca va intelegeti pe cale amiabila este necesar ca cel care plateste daunele sa ofere asigurarea masinii si sa arate permisul de conducere, la care puteti face poze. Se completeaza un formular de constatare amiabila care se depune la asigurarea RCA in vederea solutionarii. Totodata, se pot face despagubiri si daca una dintre parti beneficiaza de CASCO.

Despagubirea prin asigurarea RCA

Dupa completarea acelui formular pentru constatare amiabila, pagubitul va suna la firma de asigurare a vinovatului pentru a declara ceea ce s-a intamplat in vederea despagubirii pagubelor. Ulterior, se programeaza o intalnire la asigurator impreuna cu vinovat pentru a putea face constatarea.

Ca si documente necesare pentru acest pas, pagubitul trebuie sa aiba asupra lui buletinul, certificatul de inmatricularea si asigurarea, dar si formularul de constatare amiabila sau procesul verbal de la politie. Vinovatul pagubelor trebuie sa aiba permisul, asigurarea, buletinul si certificatul de inmatriculare a masinii.
Ce trebuie sa faci in cazul unui accident rutier
Chiar daca poate tu ai fost un sofer atent in trafic, se intampla ca uneori ceilalti participanti la trafic sa nu aiba o atitudine de condus tocmai corespunzatoare si sa provoace accidente mai mici sau mai majore. In acelasi timp, se poate intampla si ca tu sa fii cel care nu a acordat prioritate sau a avut viteza. Acest lucru duce la avarierea masinii personale, dar si a celor cu care intrii in contact atunci cand are loc un accident. Daca este pentru prima oara cand ai parte de un incident, este bine sa stii dinainte ce trebuie sa faci in aceste situatii pentru a le rezolva in timp util si conform legii.

Imediat dupa momentul accidentului

Chiar dupa ce accidentul a avut loc trebuie sa stii ca este important sa iti pastrezi calmul, chiar daca poate esti intr-o stare de soc din cauza celor intamplate. Poti face imediat chiar cateva poze masinilor avariate unde sa se vada si numarul lor de inmatriculare, pentru dovezi, daca este cazul. La fel de important ca dovezile este si existenta unui martor care sa poata declara ceea ce a vazut.

Ce trebuie facut in functie de accident

In cazul in care masinile avariate se pot deplasa, va fi necesar sa le scoateti in afara partii carosabile in ideea de a nu incurca circulatia, pentru a nu se produce alte accidente. Daca masinile sunt foarte avariate si nu exista posibilitatea de a le muta, trebuie sa sunati imediat la 112 pentru a veni politia la locul accidentului si a dirija circulatia pana cand masinile sunt scoase de pe carosabil.

In cazul in care accidentul de circulatie s-a soldat cu vatamari corporale, conducatorii auto implicati nu trebuie sa modifice sau sa stearga urmele accidentului, sa nu paraseasca locul faptei si sa anunte imediat politia.

Amiabil sau la politie

In urmatoarea etapa veti decide cum anume va intelegeti cu cel cu care ati produs accidentul. Exista posibilitatea de a va intelege amiabil si sa nu mai fie nevoie sa apelati la politie, numai daca accidentul are daune minore. In cazul in care nu va intelegeti cu vinovatul, cel pagubit refuza amiabila, ori este vorba despre implicarea de vieti omenesti si sunt neceare despagubiri accidente vatamari corporale, va fi necesar sa intervina politia.

Daca va intelegeti pe cale amiabila este necesar ca cel care plateste daunele sa ofere asigurarea masinii si sa arate permisul de conducere, la care puteti face poze. Se completeaza un formular de constatare amiabila care se depune la asigurarea RCA in vederea solutionarii. Totodata, se pot face despagubiri si daca una dintre parti beneficiaza de CASCO.

Despagubirea prin asigurarea RCA

Dupa completarea acelui formular pentru constatare amiabila, pagubitul va suna la firma de asigurare a vinovatului pentru a declara ceea ce s-a intamplat in vederea despagubirii pagubelor. Ulterior, se programeaza o intalnire la asigurator impreuna cu vinovat pentru a putea face constatarea.

Ca si documente necesare pentru acest pas, pagubitul trebuie sa aiba asupra lui buletinul, certificatul de inmatricularea si asigurarea, dar si formularul de constatare amiabila sau procesul verbal de la politie. Vinovatul pagubelor trebuie sa aiba permisul, asigurarea, buletinul si certificatul de inmatriculare a masinii.
Şapte răniţi într-un accident rutier produs pe A1
Un număr de şapte persoane au fost rănite, marţi, într-un accident petrecut pe Autostrada A1, pe sensul de mers Bucureşti - Piteşi, şase victime fiind transportate la Spitalul Municipal Bucureşti, iar unui bărbat i se acordă asistenţă medicală la faţa locului de către echipajul unui elicopter SMURD.
O alta stire ce are legatura cu un accident rutier
O alta stire ce are legatura cu un accident rutier
Lista politicienielor implicaţi în accidente rutiere a fost completată de Corneliu Vadim Tudor
Lista politicienielor implicaţi în accidente rutiere a fost completată de Corneliu Vadim Tudor
Egipt: 12 turişti au murit într-un accident rutier
Doisprezece turişti, dintre care şase străini, au murit luni în Egipt, la Ras Sedr, în urma unei coliziuni frontale între autocarul la bordul căruia se aflau şi un camion, în peninsula Sinai.
Un cvasidocumentar despre morţii accidentelor rutiere
http://partealuminoasa.wordpress.com/cioclu-cu-jumatate-de-norma/
Accidente si tractari auto
Un mic studiu a dovedit faptul ca autoturismele tip platforma de tractari auto sunt implicate din ce in ce mai des in accidente rutiere.
Bulevardele mortii in capitala
Politia capitalei trage linie si aduna rezultatele din 2008, rezultatele accidentelor rutiere din capitala si a decedatilor. In topul bulevardelor “mortale” conduc detasat Iuliu Maniu si Sos Colentina. Numai in zonele respective au murit in 2008, 11 persoane si peste 70 au fost raniti grav, intr-un total de 270 de accidente. Datele sunt furnizate de ziarul Ziua
ACCIDENT GRAV UNDE PRESA A AJUNS INAINTEA AMBULANTEI
ACCIDENT GRAV UNDE PRESA A AJUNS INAINTEA AMBULANTEI
DGPMB ne ofera Harta Rutiera a Bucurestiului …
Este o harta destul de utila, pe ea putem vedea, accidentele rutiere, traficul ingreunat, traficul inchis, lucrarile in carosabil si semafoarele defecte. Fiecare lucru mentionat este reprezentat pe harta sub forma de puncte de diferite culori, dand click pe acele puncte putem vedea in detaliu problema existenta in acel punct.