link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Fântâna: Simbol și semnificație
de godessdiana88 la: 12/09/2023 11:48:30
Fântânile sunt tradițional puțuri ducând către lumea subpământeană precum în basmul "Fântâna fermecată" ("Frau Holle") a fraților Grimm sau în "apele adâncului", cu puteri secrete.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Fântâna: Simbol și semnificație"

Mâna: Simbol şi semnificaţie
În pictura creştină este înfăţişată adeseori mâna lui Dumnezeu apărând printre nori. În islamism, mâna lui Fatima (fiica lui Mohamed) proclama cele cinci principii fundamentale: credinţă, rugăciune, pelerinaj, post şi caritate.
În amuletele islamice, simbolul mâinii apare împreună cu altele precum steaua, pasărea, porumbelul, zigzagul şi cercul, formând embleme comparabile cu cele ale creştinismului occidental.
Zodia Berbecului: Simbol și semnificație
Simbolul Berbecului aduce aminte de tuburile falopiene, esențiale în sistemul reproductiv feminin. De fapt această asemănare pune în evidență creativitatea extremă a nativilor din Berbec, imaginația lor fertilă care-i sprijină mereu să izvodeasca idei noi. Aceștia tind să-și dea naștere mereu unei noi vieți prin aventuri, călătorii, experiențe ale trăirii inedite.
Numărul patru: Simbol și semnificație
4 este un număr cu o mai mare semnificație simbolică decât pare la prima vedere, mai ales când ținem cont de asociațiile sale cu cifra trei. Numărul patru este corelat cu crucea și pătratul; există patru anotimpuri, 4 râuri ale raiului, patru comori, 4 puncte ale busolei, cei patru evangheliști, 4 mari prooroci (Isaia, Ierimia, Ezechiel și Daniel), cu cei patru doctori ai bisericii (Augustin, Ambrozie, Ieronim și Grigore).
Gaura sufletului: Simbol și semnificație
Gaura sufletului (în limba germană, "Seelenloch") este un termen ce definește deschiderea rotundă dintr-o piatră, utilizată pentru a pecetlui morminte megalitice preistorice, având o presupusă semnificație simbolică.
Mandragora: Simbol și semnificație
Mandragora (în limba latină, "Mandragora Officinarum") este o plantă euroasiatică cu o mare semnificație simbolică. Rădăcina sa cu încrengături, sugerând forma umană, a fost prețuită încă din ani timpurii ai epocii neolitice.
Măslinul: Legendă, simbol și semnificație
Poseidon, zeul mărilor și frate a lui Zeus, aspira să pună stăpânire și peste regatele uscatului și a pretins să ia în posesiune Attica, aruncându-și tridentul în Acropolisul atenian, într-un loc din care s-a ivit o fântână cu apă sărată. Mai târziu, Atena a sosit și ea în acel oraș, dar a ales o cale pașnică de a-l clama ca fiind al ei. L-a luat ca martor pe Cecrops, întâiul rege al orașului Atenei, și a creat în prezența lui primul măslin din lume, chiar lângă fântâna lui Poseidon. Mânios, stăpânitorul mărilor, a provocat-o la luptă, însă a intervenit Zeus, care a poruncit întrunirea unui tribunal divin, pentru a hotărî cuidintre cele două zeități i se cuvine orașul.
Bufnița: Simbol și semnificație (II)
Bufnița este familiară în lumea europeană cu zeița Pallas Athena. Simbolismul său este ambivalent. În diferitele lor specii, bufnițele apar oamenilor ca fiind înțelepte, răbdătoare, introspective, chibzuite și capabile să vadă în întuneric. Prin natură sa, această pasăre are o semnificație specială în principal pentru că este trează noaptea, fiind corelată cu soldații care stau de gardă și cu oameni care studiază până noaptea târziu.
Pisica: Simbol și semnificație (II)
Pisica, un animal preferat în zilele noastre ca unul de companie și un exterminator feroce al șoarecilor și șobolanilor, are în tradiția simbolică o reputație predominant negativă.
Cartea: Simbol și semnificație
În "Aeropagitica," operă scrisă de poetul și învățatul englez John Milton, se spune despre cărți că "nu sunt lucruri absolut moarte," cuvântul scris având din această perspectivă o viață proprie.
Bluetooth: Simbol și semnificație
Tehnologia Bluetooth permite dispozitivelor mobile să schimbe date, informații wireless și este integrată în prezent în aproape fiecare calculator, smartphone și tabletă...
Alcoolul: Simbol și semnificație
Se zice că prin efectul său asupra trupului uman, a minții, alcoolul provoacă eliberarea, descătușarea subconștientului, eliminarea prohibițiilor și inhibițiilor, însuflețind imaginația și dezlănțuind spiritul creativ.
Mâna Misterelor: Simbol şi semnificaţie
În alchimie, Mâna Misterelor simbolizează formula pregătirii tincturii "physicorum," aparent o substanţă care sprijină transformarea "metalelor inferioare" în aur.
Mâna lui Dumnezeu: Simbol și semnificație
Mâna lui Dumnezeu sau Magnus Dei în limba latină, cunoscută și ca "Dexteră domin/dei" ("mâna dreaptă a lui Dumnezeu") este un motiv din arta plastică ebraică și cea creștină, folosit îndeosebi în antichitatea târzie și Evul Mediu timpuriu, când înfățișarea lui Iehova ori a lui Dumnezeu Tatăl ca întreagă ființă era considerată neacceptabilă.
Mâna gloriei - Simbol și semnificație
Degetele acesteia era folosite ca fitile, alteori se așeza o lumânare pe dosul palmei ori pe palma deschisă. În alte cazuri, când era întrebuințată ca sfeșnic, degetele ei erau încleștate în jurul lumânării, ce era produsă din grăsimea celui mort, spânzurat, și cu păr al acestuia ca fitil.
Pătratul: Simbol şi semnificaţie
Spre deosebire de cerc, un simbol al sacrului ori al spiritualităţii, pătratul semnifică stabilitate, imutabilitate, fixitate, permanenţă, lumea fizică, materială, pământeană, manifestarea lui Dumnezeu în Creaţie, piericiune, limitare, organizare.
Laleaua: Simbol și semnificație
Tulipa, numele științific al lalelei, provine din cuvântul turcesc "turban", un accesoriu pentru cap care se aseamănă cu ea, dar și a simbolismului turbanului ca mijloc de protecție față de spiritele rele. Tot în Turcia, este un simbol floral al "raiului de pe pământ".
Cincimea: Simbol și semnificație
Cincimea (în acest caz, potrivit DEX, un tot compus din cinci, prin analogie cu treimea, și nu a cincea parte dintr-un întreg ) este un simbol din mitologia celtică, întâlnit și în alte culturi și religii ale lumii, atât din Europa, cât și Asia. Constă din 5 cercuri sau inele, patru din ele aranjate în exterior asemeni unei cruci, și al cincelea central, intersectat cu celelalte. Această reprezentare grafică conduce către semnificații simbolice ale integrării și interconectării.
Gog și Magog: Simbol și semnificație
Gog și Magog reprezintă desemnarea simbolică a puterii Antihristului și a inamicilor lui Dumnezeu din cartea Apocalipsei 20:8. După ce pacea a domnit pe pământ o mie de ani, diavolul va ieși din temnița sa "că să înşele neamurile care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării."
Dumbrava / Crângul: Simbol și semnificație
Spre deosebire de pădurea întunecată, un simbol al temerii umane față de
puterea neexplorată, "neîmblânzită" a naturii, crângul, dumbrava, limitatată că întindere, consistand frecvent din mai puțini copaci, este un loc de reflecție și întâlnire liniștită cu forțe și puteri supranaturale.
Emblema maşinilor Mercedes - Simbol şi semnificaţie
De mai mult de un secol, emblema, simbolul, sigla sau logo-ul maşinilor Mercedes şi-a găsit reprezentarea într-o stea în trei colţuri semnificând conservatorismul, fiabilitatea, încrederea, seriozitatea, perfomanţele de primă clasă şi o inginerie reputată.
Floarea de lotus: Simbol şi semnificaţie
Floarea de lotus, un simbol respectat şi venerat în Egiptul antic, în Buddhism şi Hinduism, poartă în toate aceste trei culturi semnificaţia frumuseţii, purităţii, renaşterii, înnoirii, transformării şi evoluţiei spirituale.
Triunghiul: Simbol şi semnificaţie
Triunghiul este conectat cu trinitatea / treimea sub diferite forme, manifestări: Tatăl-Fiul-Sfântul Duh, naştere-moarte-viaţă, lumea cealaltă-lumea muritoare-lumea celestă (inclusiv la celţi), tată-mamă-copil, trecut-prezent-viitor, intelect-dragoste-putere, dragoste-adevăr-înţelepciune, creaţie-distrugere-menţinere (prezervare), luna în scădere- luna plină-luna în creştere, stadiile femeii de tânără-mamă-bătrână.
Roata: Simbol și semnificație
Roata este un simbol ce împărțea lumea în două componente esențiale: mișcarea de rotație, perimetrul său și imobilitatea (centrul său), reflectând principiul aristotelian al "mișcătorului nemișcător".
Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație
Simbolul lui Lucifer derivă dintr-o serie de simboluri aflate în Grimorium Verum (în limba latină, "Grimoarul adevărului"), din secolul al XVIII-lea, atribuit lui "Alibec Egipteanul" din Memfis, care l-ar fi scris în 1517, fiind inspirat, pare-se, de însuși regele Solomon. Un grimoar reprezintă o carte cu formule, incantații magice de vrăjitorie. Se presupune că acest simbol era folosit pentru invocarea lui Lucifer (în latină, "aducătorul de lumină"), un nume al Satanei, echivalent în românește cu Luceafărul, văzut de ocultiști ca un arhetip al cunoașterii ascunse. Se crede că Sigiliul lui Lucifer își are originea într-un pătrat magic. Oricum, în el sunt înglobate câteva simboluri ce ii reflectă semnificația: triunghiul, litera V și litera X.
Cărțile de joc - Simbol și semnificație
În plus, într-un pachet există 52 de cărți de joc, câte una pentru fiecare săptămână a anului. Cele două culori/semne roșii (cupa/ "inima roșie" și rombul/ caroul) semnifică sezoanele calde ale anului și forța luminii; cele negre (pica/"inima neagră" și trefla) întruchipează sezoanele reci și puterea întunericului.
Aura | Simbol și semnificație
Aura, aureola sau nimbul este un cerc ori un disc strălucitor ce înconjoară capul unei divinități, unui sfânt. Simbolul luminii aurei este asociat, așadar, cu spiritualitatea, sacralitatea, puterea supremă divină.
Peștii aurii: Simbol și semnificație
Perechea de pești aurii provine dintr-un străvechi simbol pre-buddhist, cel al celor două râuri majore din India, Gange și Yamuna. Simbolic, aceste două râuri reprezintă canalul energetic lunar, și cel solar, avându-și originea în nări, unde poartă ritmurile alternative ale respirației (inspirație si expirație) sau "prana".
Zodia Taurului: Simbol și semnificație
Într-o altă variantă astrologică, simbolul Taurului este compus dintr-un semicerc amplasat deasupra unui cerc. Semnificația acestui simbolism este una mai profundă decât pare la prima vedere.
Cântecul lebedei: Legendă, simbol și semnificație
Culmea este că, în realitate, lebedele nu cântă, ci fluieră, trâmbițează, sâsâie sau chiar forăie, în funcție de tipul lor!