link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Satirii: Simbol și semnificație
de godessdiana88 la: 13/11/2023 17:33:01
Pe jumătate oameni, pe jumătate animale, cu coarne și picioare de țap, cu nasuri cârne și cu cozi, satirii par să fi fost imaginea zeului Pan. În același timp, pot să reprezinte simbolic versiunea antică a salbaticului, celebrată în timpuri moderne.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Satirii: Simbol și semnificație"

Numărul patru: Simbol și semnificație
4 este un număr cu o mai mare semnificație simbolică decât pare la prima vedere, mai ales când ținem cont de asociațiile sale cu cifra trei. Numărul patru este corelat cu crucea și pătratul; există patru anotimpuri, 4 râuri ale raiului, patru comori, 4 puncte ale busolei, cei patru evangheliști, 4 mari prooroci (Isaia, Ierimia, Ezechiel și Daniel), cu cei patru doctori ai bisericii (Augustin, Ambrozie, Ieronim și Grigore).
Gaura sufletului: Simbol și semnificație
Gaura sufletului (în limba germană, "Seelenloch") este un termen ce definește deschiderea rotundă dintr-o piatră, utilizată pentru a pecetlui morminte megalitice preistorice, având o presupusă semnificație simbolică.
Mandragora: Simbol și semnificație
Mandragora (în limba latină, "Mandragora Officinarum") este o plantă euroasiatică cu o mare semnificație simbolică. Rădăcina sa cu încrengături, sugerând forma umană, a fost prețuită încă din ani timpurii ai epocii neolitice.
Zodia Berbecului: Simbol și semnificație
Simbolul Berbecului aduce aminte de tuburile falopiene, esențiale în sistemul reproductiv feminin. De fapt această asemănare pune în evidență creativitatea extremă a nativilor din Berbec, imaginația lor fertilă care-i sprijină mereu să izvodeasca idei noi. Aceștia tind să-și dea naștere mereu unei noi vieți prin aventuri, călătorii, experiențe ale trăirii inedite.
Bufnița: Simbol și semnificație (II)
Bufnița este familiară în lumea europeană cu zeița Pallas Athena. Simbolismul său este ambivalent. În diferitele lor specii, bufnițele apar oamenilor ca fiind înțelepte, răbdătoare, introspective, chibzuite și capabile să vadă în întuneric. Prin natură sa, această pasăre are o semnificație specială în principal pentru că este trează noaptea, fiind corelată cu soldații care stau de gardă și cu oameni care studiază până noaptea târziu.
Pisica: Simbol și semnificație (II)
Pisica, un animal preferat în zilele noastre ca unul de companie și un exterminator feroce al șoarecilor și șobolanilor, are în tradiția simbolică o reputație predominant negativă.
Cartea: Simbol și semnificație
În "Aeropagitica," operă scrisă de poetul și învățatul englez John Milton, se spune despre cărți că "nu sunt lucruri absolut moarte," cuvântul scris având din această perspectivă o viață proprie.
Bluetooth: Simbol și semnificație
Tehnologia Bluetooth permite dispozitivelor mobile să schimbe date, informații wireless și este integrată în prezent în aproape fiecare calculator, smartphone și tabletă...
Alcoolul: Simbol și semnificație
Se zice că prin efectul său asupra trupului uman, a minții, alcoolul provoacă eliberarea, descătușarea subconștientului, eliminarea prohibițiilor și inhibițiilor, însuflețind imaginația și dezlănțuind spiritul creativ.
Pătratul: Simbol şi semnificaţie
Spre deosebire de cerc, un simbol al sacrului ori al spiritualităţii, pătratul semnifică stabilitate, imutabilitate, fixitate, permanenţă, lumea fizică, materială, pământeană, manifestarea lui Dumnezeu în Creaţie, piericiune, limitare, organizare.
Emblema maşinilor Mercedes - Simbol şi semnificaţie
De mai mult de un secol, emblema, simbolul, sigla sau logo-ul maşinilor Mercedes şi-a găsit reprezentarea într-o stea în trei colţuri semnificând conservatorismul, fiabilitatea, încrederea, seriozitatea, perfomanţele de primă clasă şi o inginerie reputată.
Floarea de lotus: Simbol şi semnificaţie
Floarea de lotus, un simbol respectat şi venerat în Egiptul antic, în Buddhism şi Hinduism, poartă în toate aceste trei culturi semnificaţia frumuseţii, purităţii, renaşterii, înnoirii, transformării şi evoluţiei spirituale.
Laleaua: Simbol și semnificație
Tulipa, numele științific al lalelei, provine din cuvântul turcesc "turban", un accesoriu pentru cap care se aseamănă cu ea, dar și a simbolismului turbanului ca mijloc de protecție față de spiritele rele. Tot în Turcia, este un simbol floral al "raiului de pe pământ".
Roata: Simbol și semnificație
Roata este un simbol ce împărțea lumea în două componente esențiale: mișcarea de rotație, perimetrul său și imobilitatea (centrul său), reflectând principiul aristotelian al "mișcătorului nemișcător".
Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație
Simbolul lui Lucifer derivă dintr-o serie de simboluri aflate în Grimorium Verum (în limba latină, "Grimoarul adevărului"), din secolul al XVIII-lea, atribuit lui "Alibec Egipteanul" din Memfis, care l-ar fi scris în 1517, fiind inspirat, pare-se, de însuși regele Solomon. Un grimoar reprezintă o carte cu formule, incantații magice de vrăjitorie. Se presupune că acest simbol era folosit pentru invocarea lui Lucifer (în latină, "aducătorul de lumină"), un nume al Satanei, echivalent în românește cu Luceafărul, văzut de ocultiști ca un arhetip al cunoașterii ascunse. Se crede că Sigiliul lui Lucifer își are originea într-un pătrat magic. Oricum, în el sunt înglobate câteva simboluri ce ii reflectă semnificația: triunghiul, litera V și litera X.
Cărțile de joc - Simbol și semnificație
În plus, într-un pachet există 52 de cărți de joc, câte una pentru fiecare săptămână a anului. Cele două culori/semne roșii (cupa/ "inima roșie" și rombul/ caroul) semnifică sezoanele calde ale anului și forța luminii; cele negre (pica/"inima neagră" și trefla) întruchipează sezoanele reci și puterea întunericului.
Peștii aurii: Simbol și semnificație
Perechea de pești aurii provine dintr-un străvechi simbol pre-buddhist, cel al celor două râuri majore din India, Gange și Yamuna. Simbolic, aceste două râuri reprezintă canalul energetic lunar, și cel solar, avându-și originea în nări, unde poartă ritmurile alternative ale respirației (inspirație si expirație) sau "prana".
Zodia Taurului: Simbol și semnificație
Într-o altă variantă astrologică, simbolul Taurului este compus dintr-un semicerc amplasat deasupra unui cerc. Semnificația acestui simbolism este una mai profundă decât pare la prima vedere.
Cincimea: Simbol și semnificație
Cincimea (în acest caz, potrivit DEX, un tot compus din cinci, prin analogie cu treimea, și nu a cincea parte dintr-un întreg ) este un simbol din mitologia celtică, întâlnit și în alte culturi și religii ale lumii, atât din Europa, cât și Asia. Constă din 5 cercuri sau inele, patru din ele aranjate în exterior asemeni unei cruci, și al cincelea central, intersectat cu celelalte. Această reprezentare grafică conduce către semnificații simbolice ale integrării și interconectării.
Vulturul cu două capete: Simbol și semnificație
Vulturul cu două capete a fost un simbol durabil asociat cu conceptul unui imperiu puternic. A ajuns până în zilele noastre datorită folosirii sale de către imperiul bizantin și biserica ortodoxă greacă. Oricum vulturul cu 2 capete este cunoscut de mii de ani, iar semnificația sa prilejuiește încă dezbateri aprinse printre istorici.
Monada hieroglifică a lui John Dee: Simbol și semnificație
Monada hieroglifică a lui John Dee este un simbol al unificării, ale cărui părți componente se contopesc într-un întreg. De altfel, așa cum a fost definită de diferiți filosofi, monada este unitatea indivizibilă, materială sau spirituală, din care este alcătuită lumea.Înainte de a-i desluși semnificația, ar fi nevoie să aflăm mai mult despre creatorul său...
Ancora: Simbol și semnificație
Ancora este un simbol străvechi, cu un trecut încărcat de legende care l-a asociat cu o varietate de semnificații puternice de-a lungul istoriei sale. Menirea ancorei este, desigur, de a opri o ambarcațiune, a o stabiliza pe apă și a o menține pe locul intenționat.
Orbirea: Simbol și semnificație
Orbirea este asociată simbolic cu ignoranța, uluirea, imparțialitatea, cu o completă vulnerabilitate față de destin, dispariția lumii exterioare în favoarea luminii interioare. Din cauza ultimei asocieri, profeții, proorocii (Tiresias), poeții dăruiți (Homer) au fost portretizați în Grecia antică ca fiind orbi, adeseori ca o indicație că fuseseră orbiți după ce ajunseseră la secrete rezervate numai pentru zei.
Sângele: Simbol și semnificație
Sângele are un rol esențial în ritualuri și tradiții simbolice și, totodată, are o semnficație simbolică notabilă referindu-se, în general, la viața însăși. Este reprezentat adesea prin materiale (ca ocrul) pentru a-i reproduce culoarea, a simboliza continuarea vieții și efectele sale.
Peștele: Simbol și semnificație
De vreme ce trăiește în apă, peștele este înțeles în psihologia modernă ca un simbol al subconștientului, întruchipând astfel profunzimile personalității umane, fiind corelat cu fertilitatea și puterea dăruitoare de viață ale regiunilor"materne" dinlăuntrul nostru.
Gog și Magog: Simbol și semnificație
Gog și Magog reprezintă desemnarea simbolică a puterii Antihristului și a inamicilor lui Dumnezeu din cartea Apocalipsei 20:8. După ce pacea a domnit pe pământ o mie de ani, diavolul va ieși din temnița sa "că să înşele neamurile care sunt în cele patru colţuri ale pământului, pe Gog şi pe Magog, ca să-i adune pentru război. Numărul lor va fi ca nisipul mării."
Dumbrava / Crângul: Simbol și semnificație
Spre deosebire de pădurea întunecată, un simbol al temerii umane față de
puterea neexplorată, "neîmblânzită" a naturii, crângul, dumbrava, limitatată că întindere, consistand frecvent din mai puțini copaci, este un loc de reflecție și întâlnire liniștită cu forțe și puteri supranaturale.
Egiptul antic : Simbol și semnificație
Presupusa cea mai timpurie civilizație foarte dezvoltată, Egiptul antic este un simbol a tot ceea ce este străvechi și secret. Sfinxul ori piramidele sunt pentru mulți oameni dovezi că Egiptul antic, cu mumiile sale, sulurile sale de înmormântare, zeitățile sale cu capete de animale, a întrupat un reper spiritual al înțelepciunii unor epoci dispărute, nebănuite întru totul în prezent.
Iedera: Simbol și semnificație
Iedera (Hedera Helix) este o plantă uneori otrăvitoare, alteori medicinală, cu multiple semnificațîi simbolice. Întrucât frunzele sale rămân mereu verzi sugerează nemurirea dar, în alte contexte, este considerată demonică.