link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
ANAF a facut o prezentare cu privire la completarea D 101
de videoblog la: 20/02/2010 16:05:14 modificat la: 20/02/2010 16:05:53 arata originalul
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a venit in sprijinul contribuabililor cu o serie de lamuriri cu privire la D 101.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"ANAF a facut o prezentare cu privire la completarea D 101"

Mi se pare OK ca CECCAR de prounta cu privire la vizarea D 101
Probabil toti membrii CECCAR sunt la curent cu conflictul intre CECCAR si CCF. Iata si o lamurire cu privire la vizarea Declaratiei 101.
Comunicat oficial cu privire la certificarea declaratiei 101
Contribuabilii persoane juridice plătitoare de impozit pe profit trebuie sa stie ca, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155/03.03.2011, a fost publicata Hot. CCF 4/2011, care aduce prevederi noi cu privire la vizarea D 101.
Detalii cu privire la completarea Formularului 30, aferent bilant 30.06.2009
Cateva lamuriri cu privire la modul de completare a paginilor 2 si 3 din F 30 aferent raportarilor contabile semestriale.
Porsche 911 Turbo 2010 prezentare
Un oficial din cadrul companiei germane a facut o prezentare a modelului Porsche 911 Turbo 2010 care va fi pus in vanzare in noiembrie.
Carrpe diem
V-ati gandit vreodata de ce oare stam si asteptam tot timpul ceva? De ce oare nu ne bucuram de momentul de acum, de ziua de azi, de ce avem in prezent, tot privind in viitor catre ceva care va fi sau nu va fi, dar pe care ni-l imaginam ca fiind magnific?
Mica Romanie din Canada a lui Nicapetre
Cea mai importanta proprietatea a emigratiei romanesti. 48 de acri intr-un cadru natural execeptional undeva la mijlocul distantei intre Toronto si Cascada Niagara. Campul Romanesc din Hamilton, Muzeul in aer liber Nicapetre, puterea vindecatoare si istoria unui simbol al exilului romanesc. Povestea in continuare:

Mica Românie din Canada a lui Nicăpetre
08/05/2008vezi toate articolele scrise de Andrei Badin OMUL ŞI OPERA. Maestrul Nicăpetre la atelierul său canadian, alături de Mircea Eliade şi Vintilă Horia. Aşa cum i-a întruchipat el EXIL ● Cîmpul Românesc din Hamilton, un muzeu în aer liber


La peste 10.000 de kilometri de Bucureşti se află una din cele mai importante realizări ale exilului românesc. La jumătatea distanţei dintre metropola de expresie britanică Toronto şi celebra Cascadă Niagara se află Cîmpul Românesc din Hamilton, întins pe o suprafaţă de 48 de acri. Cîmpul Românesc mai este cunoscut şi ca Mica Românie a lui Nicăpetre sau Muzeul în aer liber Nicăpetre sau ca al treilea loc bioenergetic din lume.

Nicăpetre s-a stins zilele trecute la Toronto, uitat în ţara sa natală, ca mai toate valorile pe care le avem peste tot pe planeta asta. Săptămîna Mare a fost şi Săptămîna Patimilor în cultura românească. S-au stins Monica Lovinescu, Marcel Chirnoagă, Cezar Ivănescu şi Nicăpetre.


DE LA BRĂILA ÎN SCARBOUROUGH. Petre Bălănică este numele adevărat al sculptorului care în ultimele decenii a cucerit planeta. Nicăpetre, originar din Brăila, s-a stabilit în Canada în urmă cu aproape trei decenii. A murit la Toronto, în aceeaşi zi cu Monica Lovinescu, dar uitat în România sa natală. Admiratorii săi din Canada i-au adus însă un ultim omagiu la o casă funerară din Toronto. "Viaţa este ea frumoasă, dar loveşte dur de tot uneori. După zece ani în care am trăit şi cioplit într-o fundătură din Bariera Vergului în Bucureşti mi-am luat lumea-n cap şi am ajuns în Scarborough-Toronto-Ontario-Canada. Nici habar nu aveam că există aşa ceva pe lumea asta; Scarborough!? Brăiliţa? definitiv un loc al nimănui, for sure Scarborough un loc oarecare, un penibil Babilon", scria Nicăpetre la un moment dat într-unul dintre textele sale publicate în revista culturală "Observatorul" de la Toronto.


ALEEA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN EXIL. La Cîmpul Românesc din Hamilton, Nicăpetre a desăvîrşit busturile unor scriitori care au făcut istorie în exilul românesc. Cîmpul Românesc de la Hamilton se află într-un cadru natural deosebit, departe de forfota oraşului. Pădure, rîu, sălciile de la Brăila de care Nicăpetre era atît de îndrăgostit. Un mic sat de vacanţă unde simbolurile româneşti sînt la tot pasul, de la stînca vopsită în tricolorul românesc de la intrare. "La doi ani după sosirea mea în Canada, românii din împrejurimile oraşului Toronto s-au gîndit să facă în Cîmpul Românesc, de lîngă Hamilton, o alee a scriitorilor noştri din diasporă, iar sarcina realizării sculpturilor mi-au incredinţat-o mie. Am început cu bustul în bronz al lui Aron Cotruş şi am continuat, de-a lungul anilor, cu cele ale lui Mircea Eliade, Horia Vintilă, Horia Stamatu, George Donev, Vasile Posteucă", spunea într-un interviu Nicăpetre.

Primul bust de la Hamilton a fost însă cel al marelui poet naţional: "În 1989, cînd în întreaga lume s-a sărbătorit «Anul Eminescu», mi s-a cerut să fac bustul lui Eminescu: «Ne e dor de el» – mi-au spus conaţionalii mei din Canada. L-am cioplit chiar acolo, direct, dintr-o bucată de marmură pe care o adusesem din Grecia. Eminescul meu a fost cioplit de un om care citeşte şi iubeşte ce a dat acest poet lumii. Dar, în primul rînd, eu am sculptat nevoia noastră de Eminescu." Despre artistul ajuns de la Brăiliţa la Scrabourough scria marele critic de artă Petru Comarnescu: "Nicăpetre poseda mai ales metodele de configurare a pietrei, astfel că ea să cînte, să exprime elevaţie şi sensibilitate, să aibă ordinea arhitecturii şi libertăţile sculpturii, stilizate metaforic".


ISTORIA UNEI MICI ROMÂNII CANADIENE. În 1967 s-a cumpărat terenul pe care în momentul de faţă este Cîmpul Românesc. Proprietatea se află în suburbia Hamilton-ului, un oraş asemuit de românii canadieni cu Reşiţa datorită industriei siderurgice de aici. "La aceea vreme s-a construit o mică clădire, aş spune mai mult o cabană care avea în jur de 100 de metri pătraţi în care însă au avut loc tot felul de activităţi culturale, istorice în care s-au menţinut tradiţiile româneşti. Religioase, specifice culturii noastre. În anul 1985 am primit o scrisoare de la compania de asigurare prin care ni se spunea că nu mai poate fi asigurată clădirea de la Cîmpul Românesc, fiind din lemn şi prezentînd un pericol de incendiu. Şi atunci am hotărît să ridicăm Centrul Cultural de astăzi", ne spune Mihaela Moisin, preşedinte mai mulţi ani al Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, care administrează Cîmpul Românesc. "Suma este ridicolă. Proprietatea a costat 2.000 de dolari. Iar munca nu a fost uşoară. Natural, şi cred că bănuieşti că a fost nevoie de multă-multă muncă, fiindcă era un teren viran, virgin. Şi noi a trebuit să umplem tot terenul şi am semănat şi răsădit pomi. De fapt, aveam o zi a sădirii pomilor organizată în fiecare an pînă nu a mai fost nevoie să sădim pomi. Şi aşa a luat Cîmpul Românesc naştere!", spune George Bălaşu, unul dintre supravieţuitorii grupului care a fondat Cîmpul Românesc. În momentul în care s-a hotărît ridicarea unui modern Centru Cultural, s-au strîns fonduri din toate colţurile lumii. "Donaţii în valoare de 75.000 de dolari. Venite de peste tot. Din Canada, America, Australia, din Africa de Sud. Şi două donaţii de la doi cardinali români de la Vatican", ne spune Mihaela Moisin. Cîmpul Românesc este considerat alături de Arhiepiscopia Ortodoxă de la Vatra (Statele Unite) şi Biblioteca de la Freiburg (Germania Federală) ca una dintre realizările importante ale exilului românesc.


AL TREILEA LOC BIOENERGETIC DIN LUME? Pe terenul unde se află Cîmpul Românesc a fost descoperit acum mai mulţi ani un loc bioenergetic. Acesta se află chiar în faţa Capelei cu hramul de Sfinta Maria, care se află pe o colină stîncoasă a Cîmpului. "Locul bionergetic a fost descoperit de inginerul Cristenco. El a venit la Cîmpul Românesc şi a pornit de la ideea că capela care a fost sfinţită şi ridicată la îndemnul episcopului Valerian, locul care este foarte straniu, să spunem, deoarece este un loc viran, stînci. Cristenco a ajuns la concluzia că este pe locul trei din lume ca bioenergie", ne spune George Bălaşu. Cercetările românului au fost confirmate şi de canadieni.

"Eram la Cîmpul Românesc cînd au venit doi profesori de la Universitatea din London, Canada, şi au măsurat această energie care emană de la Cîmpul Românesc. Ei au confirmat concluziile lui Cristenco", mai spune Bălaşu. De atunci, în poiana de la Capelă vin diferiţi oameni pentru a se trata. Au existat şi cîteva cazuri de vindecare. Conform cercetărilor efectuate de profesorul român şi de cei canadieni, explicaţia ar fi că în subsol s-ar afla un zăcămînt de cuarţ. Ei au concluzionat că, în ordine, cele mai bune tratamente sînt pentru afectiuni fizice, tulburări de raţionament, alte probleme psihice şi starea generală de sănătate. "Este un adevăr. Eu am cunoscut persoane care au venit aici şi s-au vindecat de anumite boli. Este chiar un cetăţean pe care îl cunosc dinainte să se vindece şi îl văd şi acum. Este formidabil, o schimbare de neimaginat şi foarte greu de explicat", ne povesteşte Dumitru Răchitan, manager la o firmă din Toronto şi care a fost o perioadă preşedintele ACR Hamilton.


VISUL LUI NICĂPETRE. La începutul acestui an, într-un interviu pentru Antena 3 pentru un reportaj despre românii-canadieni, Nicăpetre spunea că vrea foarte mult să-i facă un bust lui Marin Sorescu. Nu a mai apucat. A apucat însă pe banii săi să aducă la Brăila o parte din operele din Canada. Povestea

PSEUDONIM. Petre Bălănică este numele adevărat al sculptorului cunoscut de toată lumea drept Nicăpetre (al doilea din stînga)
cum începînd din 1993 a avut parte de promisiunile a doi preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, pentru o expoziţie la Bucureşti. Nu a fost posibil decît în 2002. Eminescu al său de la Hamilton primise promisiunea de a avea o copie la New York. Şi, în acest caz, oficialii români au uitat repede.

CENACLUL LUI NICĂ. În ultimii ani, Nicăpetre s-a implicat activ în susţinerea cenaclului întemeiat de membrii redacţiei revistei "Observatorul" din Toronto. După moartea sa, acesta a devenit cenaclul Nicăpetre.


Biografie
Nicăpetre s-a născut la 27 ianuarie 1936, în Brăiliţa, România. Este absolvent al Academiei de Arte "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti (1964). Între anii 1964-1968 este profesor de desen şi istoria artelor. Prima sa expoziţie personală, de la Galeriile "Simeza" din Bucureşti, 1969, s-a bucurat de un mare succes, consacrîndu-l drept un artist de talent. Renumitul critic de artă Petru Comarnescu i-a facut o prezentare elogioasă. Urmează mai multe expoziţii de succes. În 1981 emigrează în Canada. Se stabileşte la Toronto. Obţine cetăţenia canadiană în 1985. S-a stins din viaţă la 21 aprilie 2008.
Fujifilm anunta Super CCD EXR
Azi, Fujifilm, la 10 ani de la lansarea liniei de camere FinePix, a facut public informatii cu privire la tehnologiile cele mai noi dezovoltate de ei.
Pretec sparge recordul, Compact Flash de 100Gb
Pretec, o companie mai putin cunoscuta pietei autohtone, a reusit sa sparga zilele acestea pragul de 100 Gb pentru memorii de camere foto digitale.
De curand lansase memorii CF de 48Gb iar azi a facut public informatii cu privire la nou CF de 100Gb care va avea o viteza de 233x si o rata de transfer de 35Mb/s.
Declaratia 200 - mod corect de completare (exemple)
ANAF a venit in sprijinul contribuabililor si a postat pe site doua exemple scanate cu privire la completarea D 200.
Steve Jobs o ia peste nas! CEO-ul RIM apara tablet PC-urile de 7 inch | Laptop News
Hopla! Jim Balsillie, Co-CEO RIM, a raspuns comentariilor facute de Steve Jobs privind tablet PC-urile de 7 inch, acuzandu-l ca vrea sa induca in eroare consumatorii...
Dinamo 1-2 CFR Cluj ,bucurestenii pierd inca un meci acasa
Erorile din defensiva dinamovista si-au facut simtita prezenta si aseara in fata unei formatii a clujului cu atacanti tineri , fara mare experienta in Liga 1 care nu trebuiau sa le puna probleme . Spun acest lucru deoarece Dinamo pana acum doua etape inca mai spera la cucerirea titlului . Nu pot sa inteleg cum o echipa cu atatat probleme in defensiva spera sa devina campioana Romaniei si sa ne reprezinte in Champions League ,iata inca o dovada a faptului ca in Romania nu se gandeste realist …Danciulescu a deschis scorul pentru dinamo in minutul 14 din penalty iar Batin a adus egalarea pentru clujeni 5 minute mai tarziu . Apoi meciul a intrat in acelasi ritm lent fara realizari notabile asa cum am fost obisnuiti sa se joace in Liga 1. Clujenii au reusit sa dea lovitura dupa pauza printr-un contraatac rapid finalizat de Hora in minutul 76 .Aceasta victorie nu aduce nici o satisfactie echipei din Cluj ,formatia lui Paskany ramanand pe locul 9 departe de retrogradare dar si la fel de departe de cupele europene .
Regulamentul Asociatiei Chinologice Române de crestere a cainilor de rasa
Prezentul regulament privește pe toți membrii A.Ch.R. Prin aceasta se înțelege că activitatea de creștere nu poate fi practicată decât cu câini:
de rasă pură;
cu bun caracter;
în perfectă stare de sănătate din punct de vedere al eredității și funcționalității;
înscriși în Cartea de origine sau în Registrul de așteptare recunoscute de A.Ch.R.
De asemenea, aceștia trebuie să îndeplinească condițiile cerute de A.Ch.R.
Aleg sa simt
Eu aleg să simt atât cât durează şi mi-e bine pentru că ştiu cum e. Iar în momentele în care uit luată de valul prezentului te privesc şi tu îmi aduci aminte
Piata de asigurari lupta sa castige increderea clientilor
Autoritatile care supravegheaza industria asigurarilor vor face tot ce le sta in putinta pentru a creste increderea clientilor in produsele de pe piata. Presedintele Asociatiei Internationale a Supraveghetorilor in Asigurari (IAIS) a facut cateva declaratii cu privire la acest subiect:
Nou de la Renault: consum de 1L la 100 km
Renault a facut noi dezvaluiri cu privire la noul model de masina, care promite sa consume 1L de combustibil pe o distanta de 100 km. Aerodinamica masinii este foarte buna, coeficientul frecarii cu aerul fiind de 0,235 Cd.
Gift Idea: Cosuri Cadou
Cosuri cadou pentru Craciun si Paste

Printre pionierii pietei de cosuri cadou pentru Craciun si Paste, Fabrica de cadouri Gift Idea si-a facut simtita prezenta pe piata prin alte doua site-uri: www.cosuri-craciun.ro si www.cosuri-paste.ro .

Experienta de-a lungul anilor si iscusinta cu care alegem produsele ce se regasesc in cosurile cadou, ne-au propulsat pe o pozitie fruntasa si ne-au conferit notorietate pe aceasta piata dinamica. In fiecare an am reusit sa ne reinventam, sa propunem colectii de cadouri cuprinzatoare, bazate pe cerintele si bugetele clientilor nostri.

Misiunea firmei este sa cream cadouri personalizate in functie de bugetul alocat si nevoile cumparatorilor, pentru angajati, colaboratori si ne adresam exclusiv persoanelor juridice, cu preponderenta intreprinderilor medii si mari.
501 VERBE SPANIOLE
Cartea va ajuta sa invatati verbele limbii spaniole prin metoda Barron, foarte simpla si dinamica. Verbele spaniole fundamentale sint prezentate cu conjugarile lor complete, dar si in expresii larg utilizate in vorbirea de zi cu zi. Pe CD figureaza teste ce permit verificarea si consolidarea cunostintelor dobindite.
A aparut ordinul ce modifica Declaratia 102
Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 2559/2010 privind modificarea şi completarea OPANAF 101/2008 - modifica D 102 incepand de acum incolo.
Expert Saltele
Site de prezentare saltele. Cea mai completa gama de saltele din online-ul romanesc, peste 40 de modele de la cei mai renumiti producatori.
Cat costa creditul Prima Casa?
Va sfatuiam intr-un articol anterior care sunt pasii de urmat pentru obtinerea creditului Prima Casa. Acum a sosit momentul sa va prezentam care sunt costurile complete pentru obtinerea acestui credit. Chiar daca majoritatea bancilor nu va prezinta decat informatii despre valoarea ratei, trebuie sa fiti constienti ca exista si alte costuri pe care vi le detaliem in randurile de mai jos.
Camera Consultantilor Fiscali vine cu norme la certificarea D 101
Hotararea CCF 8/17.02.2010 - privind aprobarea Normelor de certificare a declarațiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice - integral.
Ultimele precizari de la ANAF cu privire la termen Declaratia 200
Intr-un comunicat postat pe site-ul oficial, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală anunţă contribuabilii - persoane fizice că 17 mai 2010 este ultima zi de depunere a D 200.
Pasii ce trebuie facuti pe site-ul ANAF pentru declaratii online
Articolul prezinta pas cu pas ce trebuie sa faceti pentru a putea depune declaratiile on-line, descriere insotita de poze pentru o usoara intelegere.
ANAF reamiteste firmelor despre obligatia de a depune Formularul 210 (fisa fiscala)
O precizare ANAF cu privire la depunerea fiselor fiscale de catre angajatorii / plătitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor.
MESAJE SPAM DE LA ANAF PENTRU MEDITATORI
In ultima saptamana circula o noua metoda de SPAM - mesaje SMS de la ANAF.

Sunteti astfel anuntati ca "numarul de telefon este folosit pentru promovarea unor servicii de meditatii".

Este oare numarul 0785737662 unul al celor de la "marile" centre de meditatii care incearca sa eclipsese micii profesori sau liber-profesionisti care incearca sa castige un ban din serviciile de meditatii acordate copiilor care si asa nu invata nimic de la profesorii tot mai slabi pregatiti?

Iata cum arata mesajul trimis catre dumneavoastra. ATENTIE: NU DATI CLICK PE NICI UNUL DIN LINKURILE DIN MESAJ! Desi nu se cer bani in mod concret, ANAF a specificat clar faptul ca toate SMS-urile se trimit oficial de la numarul de telefon 1300.

Legislatia curenta NU specifica faptul ca meditatiile sunt ilegale, mai ales daca nu esti cadru didactic.

"Incepand cu 1 septembrie ANAF ANTIFRAUDA desfasoara actiuni de combatare a evaziunii fiscale. Sunt vizati cei care efectueaza activitati neautorizate. Numarul dvs. de telefon este folosit pe internet pentru promovarea unor servicii de meditatii. Pana la 15 septembrie este necesar  sa va prezentati la sediul ANAF din sectorul unde activati pentru a depune documentele de autorizare. Daca anuntul de pe internet nu e valabil, pana la 15 septembrie va atentionam sa il stergeti. Evaziunea fiscala se pedepseste cu inchisoarea. Dupa 15 septembrie, alaturi de institutiile abilitate, vom identifica persoanele care fac evaziune fiscala si vor fi sanctionate. Detalii obtineti la sediile ANAF. Acest mesaj este trimis prin sistem automat."
Laptop Lenovo controlat cu privirea
Lenovo și Tobii Technology au prezentat, în cadrul CeBIT 2011, un laptop prototip ce poate fi controlat cu privirea.
Ameninţările prezente, tendinţele viitoare ale retailului
Piaţa românească de retail a cunoscut o reală expansiune în ultimii ani, fiind într-o permanentă schimbare a modelelor de business în special ca urmare a transformării clientului român. Începând cu acest articol vom prezenta care sunt principalele coordonate evolutive ale sectorului.

Conform experţilor imobiliari, România se află în Top 10 în Europa în ceea ce priveşte dezvoltările noi de spaţii comerciale cu termen de livrare în perioada imediat următoare, respectiv în intervalul 2011-2012. Piaţa autohtonă continuă să fie atractivă chiar dacă din punct de vedere economic condiţiile sunt poate cele mai severe comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est. România, cu cele 25 de oraşe ce au peste 100.000 de locuitori, permite o dezvoltare organică pentru majoritatea reţelelor internaţionale atât în domeniul de fashion, cât şi în cel al alimentaţiei.
Cum sa faci o prezentare de vanzari eficienta?
Un articol despre pasii care trebuie facuti pentru ca o prezentare de vanzari sa fie eficienta.
Studiu privind băuturile pe bază de bere și riscurile acestora pentru sănătate
Studiu privind riscurile pentru sănătate ale băuturilor1 fotografie

APC România a achiziționat din marile structuri comerciale ale capitalei 45 de tipuri de băuturi pe bază de bere în vederea analizării informațiilor menționate pe etichetă. Scopul acestei analize îl constituie informarea și educarea consumatorilor de astfel de produse.

Studiul a fost realizat de către o echipă coordonată de dr. ing. biochimist Mădălina Iliș și dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experți produse alimentare ai APC România. La realizarea studiului s-au avut în vedere prevederile legale în vigoare referitoare la etichetarea alimentelor, în special:

a) Scopul etichetării - de a da consumatorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor lor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare, precum și de a cunoaște eventualele riscuri la care ar putea fi supuși.

b) Informațiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii, la achiziționarea produselor, în privința caracteristicilor alimentului și în special a naturii, identității, proprietăților, compoziției, cantității, durabilității, originii sau provenienței sale, precum și a metodelor de fabricație sau de producție.

c) Prevederile privind ingredientele, modul de introducere pe etichetă și indicarea ingredientelor cu potențial alergen.

d) Prevederile privind denumirea sub care este vândut alimentul care trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație;

Pentru acest studiu ne-am propus următoarele obiective:

Eliminarea confuziei create în rândul consumatorilor cu privire la cele două produse: produsul “bere” și produsul “băutură pe bază de bere”.

Berea este o băutură alcoolică spumoasă, saturată cu dioxid de carbon, obținută prin fermentarea mustului de bere preparat din malț pentru fabricarea berii, hamei și/sau produse din hamei, apă și drojdie de bere fără adaos de alcool etilic, aromatizatori și aditivi gustativi.

Băutură pe bază de bere (mix de bere) este o băutură alcoolică, fabricată pe bază de bere, cu utilizarea zaharului sau a siropurilor de zaharuri și/sau a materiilor prime vegetale, fructelor, pomușoarelor, sau a produselor de prelucrare a acestora, și/sau a aditivilor alimentari gustativi și aromatici.

Cele doua definiții de mai sus, date celor două produse, ar trebui să elimine confuzia creată în rândul consumatorilor cu privire la acestea.

Din păcate, pentru 27% din produsele analizate, denumirea descriptivă a produselor, cum ar fi “Amestec de bere blondă și limonada cu suc de…” sau “Băutură din bere cu aroma de…”, și la care procentul de bere este sub 50%, induce în eroare consumatorii, creându-le percepția falsă a unui nou tip de bere, deși produsul conține mai mult suc de fructe sau limonadă.

Conținutul în alcool al produselor analizate variază de la 0 la 8,5% în volum.

În acest tabel puteți vedea descrierea produselor analizate, conform etichetei.

Identificarea provenienței tipurilor de băuturi pe bază de bere.

În privința țării de origine a produselor analizate a reieșit că: 33% dintre produse sunt fabricate în România, 27% în Germania, 22% în Belgia, 8% în Olanda, 4% în Austria, 4% în Cehia, iar 2% dintre produse au mențiunea “Fabricat în UE”.

Numărul mare de astfel de produse realizate în țara noastră certifică, din păcate pentru consumatori, existența unei cereri mari pentru acest tip de produs, susținută și de preț, care variază între 1,29 lei și 10,25 lei.

Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs, care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

În 66% dintre produsele analizate au fost identificați următorii aditivi alimentari: aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu și caramel amoniacal. Asupra aditivilor mentionați mai sus planează cele mai multe suspiciuni privind generarea unor afecțiuni medicale cum ar fi: migrene, astm, epilepsie, boli cardio-vasculare și alergii.

În cele ce urmează vom realiza o descriere sumară a acestora.

Aspartamul (E 951) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 180 de ori mai mare decât zahărul, fiind lipsit de calorii și asupra căruia există suspiciuni privind declanșarea următoarelor afecțiuni medicale: alergii, migrene, spasme musculare, boli cardio-vasculare.

Acesulfam de potasiu (E 950) este un îndulcitor sintetic care are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zaharul, lipsit de calorii și asupra căruia exista suspiciuni privind declanșarea unor afecțiuni identice cu ale aspartamului.

Ciclamat de sodiu (E 952) este un îndulcitor artificial care are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.

Zaharina și sărurile sale de Na, K si Ca (E 954) este un îndulcitor artificial

Acid citric (E 330) este un compus organic, cristalin, fără culoare, care aparține clasei de acizi carboxidici și este folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale și poate ataca smalțul dinților.

Albastru briliant (E 133) este un colorant albastru care poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

Benzoat de sodiu (E 211) este un conservant cu acțiune antibacteriană și antifungică în mediul acid. Asupra acestuia planează suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

Caramel amoniacal (E 150 c) este un colorant maroniu obținut prin arderea zahărului în prezența amoniacului. Este susceptibil de declanșarea unor alergii. De asemenea, distruge Vitamina B6 din organism.

Din totalul de 45 de produse analizate, 7 dintre acestea conțin ASPARTAM.

Top 7 băuturi pe bază de bere cu aspartam din cele analizate:

- Bergenbier Fresh Lemon cu senzor de răcire

- Bergenbier Fresh Soc

- Bergenbier Fresh Grapefruit

- Redd's Cranberry Crush

- Redd's Mojito

- Stephans Brau Grapefruit

- Valentins.

Aici puteți vizualiza detaliat lista ingredientelor prezente în eșantionul de produse analizate.

La fabricarea acestui tip de produs s-au mai folosit și alți aditivi alimentari, cum ar fi: acid carminic (colorant), acid lactic (acidifiant), acid ascorbic (antioxidant), acid carbonic (conservant), citrat disodic (corector de aciditate), citrați de potasiu (corector de aciditate), carbonați de magneziu (corector de aciditate), verde natural C 15, benzoat de sodiu (conservant), arome și stabilizatori (gumă de carruba, gumă esterică, pectine, extract de guillala și guma de acacia).

Din păcate, doar 9% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari.

Analiza altor informații de pe etichetă, din punct de vedere al necesității existenței acestora și al clarității mesajului transmis consumatorului.

Mențiunea “A se feri de temperaturi ridicate și îngheț” este neclară pentru consumator și nu-l poate ajuta pe acesta în privința identificării temperaturii de păstrare a acestui produs. În tratatele de specialitate se recomandă ca produsele de acest tip să fie păstrate la temperaturi situate peste temperatura de îngheț, dar nu mai mari de 12 grade Celsius și ferite de razele solare.

Doar 24% dintre produsele analizate au pe ambalaj mesaje de responsabilitate socială de tipul ”Nu consuma alcool în timpul sarcinii” sau alte tipuri de pictograme prin intermediul cărora să se atragă atenția în privința interzicerii consumului acestui produs de către anumite categorii de consumatori care nu au vârsta sau starea medicală adecvată unui astfel de consum.

Ingredientele cu potențial alergen nu sunt, pe eticheta anumitor produs, evidențiate în mod clar, conform legislației în vigoare, existând riscul ca unii consumatori alergici la anumite substanțe din compoziția acestor produse să aibă probleme de sănătate în urma consumului.

De exemplu drojdia, a doua sursa de alergii alimentare, se gaseste nu doar in paine ca drojdie de brutarie, ci si in bere.

Aceasta provoaca alergii la unele persoane, si, in acelasi timp, irita tractul digestiv, facandu-l mai permeabil la proteinele nedigerate din hrana. Acest lucru sporeste posibilitatea dezvoltarii unei reactii alergice la orice si de aceea unele persoane se simt cel mai rau cand consuma alimente la care sunt alergice.



“Berea trebuie să rămână un produs 100% natural, realizat din cele 4 ingrediente (apă, malț din orz, hamei și drojdie de bere) care de-a lungul timpului au subliniat într-un mod unic culoarea, aroma și gustul specifice acestui produs. Amestecul de bere, aditivi alimentari și sucuri de fructe nu contribuie în niciun fel la completarea unor nutrienți necesari organismului în fiecare zi, dimpotrivă, anumiți aditivi alimentari (aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina și sărurile sale, caramel cu amoniac, albastru briliant, acid citric și benzoat de sodiu) folosiți în unele produse de acest gen sunt susceptibile de efecte negative asupra sănătății, mergând de la simple alergii până la boli mai grave, precum afecțiunile cardio-vasculare.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.