link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
http://gandeste.org/general/traind-in-cercul-nostru-stramt/13315
de calubalan la: 20/10/2010 13:17:15
Cel mai desăvârşit artist poate fi descurajat de critica sau de indiferenţa celei mai desăvârşite nulităţi.

De ce reacționăm doar atunci când ne sunt afectate doar propriile interese? De ce luăm atitudine doar în condițiile în care ne este lovită propria persoană? De ce nu suntem interesați de binele comun sau de durerea altuia?

Factorul malign din societatea românească este unul difuz, la perpetuarea căruia contribuie fiecare individ în parte. Principalul simptom al prezenței acestei maladii este incoerența morală, situație care ne face pe toți să ne plângem de prezența răului, însă numai atunci când suntem afectați personal de el.

Acest rău nu constă doar în perpetuarea unui regim politic constituit prin asocierea celor mai imorale elemente ale societății, ci și de prezența unui tipar de comportament care se regăsește aproape pretutindeni și în orice condiții.

Lipsa de unitate existentă în societatea românească este efectul unui individualism materialist care ne predispune la o etalare “exhibiționistă“ a EGO-ului și neglijarea sau marginalizarea situațiilor complexe în care sunt [...]

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"http://gandeste.org/general/traind-in-cercul-nostru-stramt/13315"

http://gandeste.org/general/eroismul-salvator-pentru-romania/15216
În ce măsură acțiunea civică consecventă și insistentă poate fi asimilată eroismului? Și de ce societatea românească are un cult al eroilor, dar nu și o cultură a civismului? Este posibil ca identificarea unor răspunsuri în această direcție să ne confere cheia prin intermediul căruia să explicăm apatia civică cu care ne confruntăm și care a atins cote cronice?

Ne cinstim eroii, pomenindu-i! Însă, de ce nu avem eroi în viață? Și de ce punem preț doar pe sacrifiu, însă nu și pe lupta pentru idealuri? De ce identificăm eroismul doar în direcția care neeliberează de propria responsabilitate?
http://gandeste.org/analize/o-cauza-a-prabusirii-economice-falimentara-grecie-este-principalul-importator-de-arme-conventionale-din-europa/12041
Atena cheltuieşte sume exorbitante pentru achiziţionarea de armament militar. De altfel, potrivit Wall Street Journal, cheltuielile militare reprezintă un factor determinant pentru creşterea datoriei publice a republicii mediteraneene.
Statele europene occidentale care critică nesăbuinţa guvernului de la Atena în administrarea fondurilor publice au câştigat bani frumoşi de pe urma deciziei de accelerare a modernizării armatei elene. Astfel, Germania va încasa de la Grecia peste un miliard de euro pe două submarine, Franţa va primi de asemenea o grămadă de bani pe şase fregate şi 15 elicoptere militare care vor lua drumul Greciei.
Si SUA au de câştigat de pe urma faptului că Executivul elen a fost, în anii trecuţi, mână-spartă. Pentru 20 de avioane F16, Washingtonul va încasa peste 1,5 miliarde euro. [...]
http://stirionline.org/despre-inmormantare-in-romania/
Suntem atat de ocupați sa ne traim viata incat nu realizam ca zilele fiecaruia ii sunt numarate .....
Uniune şi dezbinare europeană
Proiectul unificării parcurge, în clipa de faţă, un episod de disoluţie. Căsătoriei «raţionale» pare să-i urmeze un divorţ pasional.

În numărul său din 17 mai, „Der Spiegel” publică un eseu al scriitorului olandez Leon de Winter cu subtitlul „Pledoarie pentru desfiinţarea monedei euro”. Cu două săptămâni înainte, aceeaşi revistă avea pe frontispiciu o formulă terifiantă: „Euroland în flăcări. Un continent pe drumul spre faliment”. Până de curând, Europa trăia conflictul surd dintre ţările încă nemembre ale Uniunii (marcate de sentimentul excluziunii) şi ţările membre.

Acum, avem de a face mai curând cu un tot mai vocal conflict intra-european: „netrebnicia” noilor membri versus „aroganţa” exasperată a membrilor vechi. Între est şi vest a apărut o nouă diviziune: eficienţa economică. Dar la orizont se conturează şi ruptura dintre nord şi sud. Fostul premier spaniol Jose Maria Aznar deplângea, de curând, faptul că ţările septentrionului european dictează soluţii economico-financiare meridionalilor.

Spania şi Grecia trebuie să se conformeze unor „indicaţii” externe, nu neapărat în acord cu datele lor reale şi nu neapărat productive. La rândul lui, plătitorul de taxe german nu înţelege de ce trebuie să scoată bani din buzunar pentru a finanţa cele 14 salarii anuale ale grecilor, bonusul care li se acordă pentru punctualitate la locul de muncă, sau pensionarea lor timpurie de dragul unui spor de timp liber la vârste convenabile. „Nucleul european” tradiţional are, fireşte, motive, să fie plictisit de „problemele” pe care le creează ţările mai „boeme”, dar asta nu înseamnă că el deţine întotdeauna reţeta infailibilă a reformei şi a progresului. Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, crede că măsurile de austeritate preconizate de ţările UE ca terapeutică a crizei sunt nu doar ineficiente, ci direct periculoase... <a href"http://gandeste.org/general/uniune-si-dezbinare-europeana/10998">[READ MORE]</a>
România, între coaliţia ruso‑germană şi alianţa cu SUA
riza greacă a scos în evidenţă slăbiciunea UE. Cea mai mare putere europeană, Germania, se reorientează spre o alianţă cu Rusia, susţine George Friedman, preşedintele Stratfor.

Criza greacă scoate în evidenţă criza exis-tenţială a Europei, afirmă profesorul american. Ţările bogate, în special Germania, nu doresc să cheltuiască banii propriilor contribuabili pentru a veni în sprijinul ţărilor aflate în dificultate, dar, dacă o fac totuşi, doresc să aibă control asupra modului în care ele cheltuiesc aceşti bani. Dar, cum grecii resping controlul extern asupra finanţelor lor şi cum Tratatul de la Lisabona nu prevede astfel de prerogative şi obligaţii, există toate şansele ca Uniunea Europeană să involueze de la stadiul de proiect ambiţios de integrare economică şi politică la o alianţă de convenienţă construită în jurul beneficiilor economice ale ţărilor membre. <a href="http://gandeste.org/general/romania-intre-coalitia-ruso%e2%80%91germana-si-alianta-cu-sua/11031">[...]</a>
România dă faliment. Cine o cumpără?
Dacă România ajunge pe taraba de solduri alături de Grecia, investitorii occidentali se vor grăbi să ia la preţ redus lucrurile aflate pe malul Mediteranei, lăsându-i pe chinezi şi ruşi să se bată pe cele româneşti.

Preşedintele recunoaşte că România se află în faliment, guvernatorul Băncii Naţionale a României a observat brusc că ţara are aceleaşi probleme pe care le avea acum 10 ani, când Mugur Isărescu a fost numit în fruntea guvernului pentru a redresa lucrurile, iar prim-ministrul conduce în zig-zag, derapând la fiecare mişcare. Toate relele par să se fi întâmplat în ultimul moment, iar atmosfera de inerţie menţinută de Emil Boc şi amicii din PSD şi PDL care s-au aflat la cârmă în ultimul an şi jumătate nu mai contează. Maeştri în arta de a supravieţui, liderii politici autohtoni au mizat mereu în istoria ultimilor o sută de ani pe decizia de ultim moment. Actori şi victime ale propriilor maşinaţiuni, elitele politice din România şi-au pus întotdeauna propriile interese deasupra celor naţionale chiar şi atunci când au ştiut că acţiunile lor pot duce la catastrofe.

Preşedintele vorbeşte azi despre pericolul „grecizării” ţării, dar anul trecut guvernul Boc a preferat să cheltuiască după modelul guvernului Tăriceanu, fără ca Traian Băsescu să-i dea peste mână. Falsa filantropie a executivului era profitabilă şi pentru preşedinte, fiindcă miza sa nu a fost scoaterea din criză a României, ci câştigarea cursei prezidenţiale. Dacă ar fi fost invers, Traian Băsescu i-ar fi obligat pe Emil Boc&Co. să înceapă concedierile, să taie salariile, să oprească achiziţiile clientelare. Consecinţele invizibile, dar potenţial dezastruoase, erau previzibile şi pentru preşedinte, şi pentru premier, şi pentru social-democraţi. <a href="http://gandeste.org/general/romania-da-faliment-cine-o-cumpara/11085">[...]</a>

---------------------------
G A N D E S T E . O R G
---------------------------
Blestemul “dominanţei fiscale”
A. Criza financiara nu este terminata inca. BCE a anuntat ca grupuri bancare europene ar trebui sa procedeze la stergeri de datorii (write-offs) de peste 200 miliarde euro in 2010 si 2011; curatarea bilanturilor are deci cale lunga de urmat. Mai mult, exista o teama manifesta, a nu putine banci mari europene, de a fi publicate rezultate ale testelor de stress, ceea ce nu face decat sa intretina neincrederea pe pietele inter-bancare. In ultimele saptamani s-a simtit acelasi sindrom ca in perioada de dupa prabusirea lui Lehmann Brothers –fapt dovedit si de dobanzile pe aceste piete. Ceea ce ingrijoreaza tot mai mult este criza datoriilor suverane, in conditiile in care interventii guvernamentale pentru salvarea sistemelor financiare cumulat cu efecte ale declinului economic accentuat (care a redus incasarile bugetare), au marit copios deficite bugetare publice. Proiectiile privind datoriile publice indica a crestere a lor considerabioa in anii ce vin.

Istoria crizelor financiare (vezi si cartea lui Carmen Reinharrt si Kenneth Rogoff, “This time is different”, Princeton University Press, 2009) arata ca, adesea, ele au fost urmate de stari foarte complicate ale bugetelor publice si chiar de falimente ale unor tari. Obsesia guvernelor in SUA si in Europa este cum sa faca in asa fel incat sa concilieze nevoie de a stopa declinul economiilor (relua cresterea economica) cu tinerea sub control a datoriilor publice. <a href="http://gandeste.org/general/blestemul-dominantei-fiscale/11561">[read more]</a>
Greece puts its islands up for sale to save economy
Desperate attempt to repay debts also driven by inability to find funds to develop infrastructure on islands

There’s little that shouts “seriously rich” as much as a little island in the sun to call your own. For Sir Richard Branson it is Neckar in the Caribbean, the billionaire Barclay brothers prefer Brecqhou in the Channel Islands, while Aristotle Onassis married Jackie Kennedy on Skorpios, his Greek hideway.

Now Greece is making it easier for the rich and famous to fulfill their dreams by preparing to sell, or offering long-term leases on, some of its 6,000 sunkissed islands in a desperate attempt to repay its mountainous debts.

The Guardian has learned that an area in Mykonos, one of Greece’s top tourist destinations, is one of the sites for sale. The area is one-third owned by the government, which is looking for a buyer willing to inject capital and develop a luxury tourism complex, according to a source close to the negotiations.

<a href="http://gandeste.org/general/greece-puts-its-islands-up-for-sale-to-save-economy/11610">[read more]</a>
Euro va ajunge la paritate cu dolarul. Cum este afectata Romania?
Viitorul monedei unice europene nu este unul tocmai luminos. Chiar daca de cateva luni bune nu au mai existat voci care sa prevada sfarsitul euro, TD Securities, cunoscuta pentru acuratetea estimarilor sale, estimeaza ca moneda europeana ar putea ajunge la paritate cu dolarul american, pe masura ce Banca Centrala Europeana cumpara titluri de stat.

Shaun Osborne, strategist la TD Securities din Toronto, a estimat ca moneda unica europeana se va deprecia la 1,13 dolari/unitate, in al treilea trimestru din acest an, si la 1,08 dolari/unitate, pana la sfarsitul anului, urmand sa ajunga la nivelul de 1 dolar/unitate, in 2011.

De asemenea, alte noua firme specializate pe cursul valutar au sustinut aceasta estimare, anticipand ca euro va continua sa scada in urmatoarele doua trimestre, relateaza Bloomberg. <a href="http://gandeste.org/general/euro-va-ajunge-la-paritate-cu-dolarul-cum-este-afectata-romania/11940">[read more]>/a>
Cele două căi europene şi cele trei cărări româneşti
După summit-ul G20, analiştii economici remarcau două viziuni aflate acum în dispută şi care îşi propuneau să traseze liniile fundamentale ale politicii economice din Uniunea Europeană, în general, şi din zona euro, în special.

Cel dintâi e modelul francez. El e bazat pe ideea că sunt prioritare politicile de stimulare a creşterii economice, inclusiv a consumului şi un “guvern economic” al celor şaispre­ze­ce ţări din zona euro care să coordo­neze politicile fiscale şi să facă Banca Centrală Europeană mai fle­xibilă în domeniul dobânzilor.

Al doilea model e cel german - bazat pe disciplina fiscală, stabilitate şi reducerea drastică a cheltuielilor publice. Nemţii sunt şi ei de acord cu ideea unui “guvern economic”, dar ei au în vedere toate cele 27 de state ale UE, în aşa fel încât influenţa franceză să nu fie dominantă.

E greu de spus care va fi modelul dominant în lunile următoare. Germania are atuul de a fi locomotiva principală a monedei euro, dar va­rianta franceză este, se pare, cea dorită şi de partenerii americani. <a href="http://gandeste.org/general/cele-doua-cai-europene-si-cele-trei-carari-romanesti/11950">[...]</a>
A Long Economic Winter Ahead
“A State divided into a small number of rich and a large number of poor will always develop a government manipulated by the rich to protect the amenities represented by their property.”:
Harold Laski (1893-1950), British political theorist, 1930

“Money becomes evil not when it is used to buy goods but when it is used to buy power… economic inequalities become evil when they are translated into political inequalities.”
Samuel Huntington (1927-2008), political scientist

“… if financial markets are skittish and don’t have confidence in a country’s fiscal soundness, that is also going to undermine our recovery.”
President Barack Obama, June 25, 2010

“Any intelligent fool can make things bigger, more complex, and more violent. It takes a touch of genius, and a lot of courage to move in the opposite direction.”
Albert Einstein (1879-1955) Physicist and Professor, Nobel Prize 1921 <a href="http://gandeste.org/general/a-long-economic-winter-ahead/11952">[read more]</a>
Vinovatii fara vina!
Adevarul! Cati dintre noi nu si-au dorit sau nu isi doresc sa afle adevarul despre coruptia care macina societatea romaneasca post decembrista. Cei care s-au aflat sau se afla la conducerea tarii au fost si sunt catalogati ca fiind vinovati de starea mizerabila in care se afla Romania.

Uitam insa prea usor o clasa intangibila care guverneaza fara mandat Romania: clasa functionarilor. Daca stam sa ne uitam bine vedem, cu mici exceptii, ca functionarii sunt aceiasi, multi dintre ei “mosteniti” de la regimul ceausist.

Acei “amarati de slujbasi”, care nu te bagau in seama daca nu puneai pe masa un pachet de Kent sau macar o ciocolata (din import,evident), au devenit peste noapte functionari publici.

Intangibili pur si simplu. Culmea este ca legea a fost facuta de cei care acum nu mai stiu cum sa scape de ei. Functionarul roman este atat de inamovibil ca o face invidioasa pana si pe madam Pivniceru.

Sa incerce cineva sa schimbe un functionar public pentru ca nu isi face datoria! Este mult doritul moment al castei care poarta pe umerii sai cea mai mare vina, adica justitia, sa iasa in fata si sa arate cum apara ea drepturile cetatenilor.

Evident ca ne intrebam cum a fost sau cum este posibil. Si cum sa nu fie posibil cand, la 20 de ani de la schimbarea regimului ceausist pe la conducerea statului, si aici trebuie sa includem formidabilul aparat din teritoriu, s-au perindat aceiasi. S-au schimbat de la un partid la altul, in cautarea crezului politic, s-au bazat pe aceiasi angajati (primarii, consilii judetene, prefecturi), atat pentru a se promova “politic”, dar si pentru a-si imbunatati averea personala... <A HREF="http://gandeste.org/general/vinovatii-fara-vina-2/11037">[READ MORE]</A>
Injuratura ca stiinta. Urmeaza cafteala live
Ca e ginecologie, actorie, meteorologie sau vanzari de sutiene, pana la urma fiecare se pricepe la ceva. “Hai dom’le, nu vorbi tu despre rulmenti, ca sunt o stiinta, am experienta”.

Ceilalti nu admit sa nu stapaneasca materia, si aduc argumente: au avut o firma-capusa la Barlad, au cumparat de la rusi si au vandut intr-un oser, au fost cu masina la mecanic. Sa indrazneasca cineva sa spuna ca e dupa ureche, ca de-abia atunci irumpe singura stiinta pe care o poseda toti fara sa si mers la scoala: injuratura.

Si daca proprietarii suveranitatii nationale o rup binisor, cum sa nu exceleze cei pe care i-au trimis la oaste sa lupte pentru a le face gura mai dulce, fara motiv de suduiala? Asa ca poposesc politicienii in platouri si se adancesc in dezbateri. Si din idee in idee, de la macroeconomie la microfinantare, dar fara profunzime, deoarece n-au diploma in materie, doar o firma de la care incaseaza dividende, discutia ajunge tangential la cate-un domeniu in care se pricep: in Romania se fura.
E categoria de “ba pe-a ma-tii” cea mai adanca, nu trebuie bogatie intelectuala, e suficienta saracia, o are fiecare de-acasa.
<a href="http://gandeste.org/general/injuratura-ca-stiinta-urmeaza-cafteala-live/11177">[read more]</a>
Radiohead frontman: Music industry on verge of collapse
Radiohead frontman Thom Yorke is warning the music industry is on the brink of collapse, insisting young musicians should resist signing record deals because the major labels will “completely fold” within months.

The British rockers broke away from their longtime label, EMI, in 2007 and went on to embrace the new digital era with the release their seventh album, In Rainbows, which they offered up over the internet and allowed fans to choose the price.

Yorke has now issued a warning to upcoming artists, urging them not to sign traditional record deals because they would be tying themselves to “the sinking ship.” <a href="http://gandeste.org/general/radiohead-frontman-music-industry-on-verge-of-collapse/11322">[...]</a>
Esecul statului roman in lupta cu criza
Spatiul public romanesc abunda de “specialisti” aparuti ca ciupercile dupa ploaie care incearca sa ne convinga de virtutiile politicilor publice si de buna intentie a statului in actiunile sale. Acesti “specialisti” afirma raspicat ca salvarea de la actuala criza poate sa vina daca actualii guvernanti sunt inlocuiti de altii mai buni. Remanierea, zic ei, va inlatura niste functionari incapabili cu altii mai capabili. Altii acrediteaza ideea ca politici publice “gresite” aplicate de guvernele de pana acum trebuie rapid inlocuite de politici publice “bune”.

Ambele puncte de vedere, venite de la “specialisti” care au gravitat, in cea mai mare parte a existentei lor, in jurul statului si s-au infruptat (in criza sau nu) din savoarea banului public, sunt complet gresite. Este iluzoriu sa credem ca schimbarea unui administrator al banului public cu un alt administrator va imbunatati intr-un fel calitatea alocarii si cheltuirii acestuia. Acest conflict de interese care exista intre platitorii de taxe si impozite si beneficiarii de servicii sociale (pot fi diferiti) pe de o parte si reprezentantii statului (alesi sau numiti de cei alesi), ii indeparteaza continuu de interesul national pe cei care au in varful pixului lor soarta natiunii. Indiferent pe cine am numi in varful piramidei, gustul si dulceata puterii va avea suficienta forta de corupere asupra liderilor. Toti avem prieteni, familii, rude, apropiati care isi bazeaza succesul lor individual pe succesul nostru. Ei vor cere inevitabil un avantaj mai mic sau mai mare din pozitia de putere pe care o dobandim prin politica. Este contra firii umane ca birocratul sa uite complet de sine si de apropiatii sai si sa traiasca si sa munceasca exclusiv pentru binele colectiv (care nu exista ca si concept). La nivelul birocratilor si functionarilor publici se poate vorbi doar de grade diferite de coruptibilitate (cei cu familii mai numeroase vor fi mai putin virtuosi decat cei cu mai putine rude sau prieteni). <a href="http://gandeste.org/politica/esecul-statului-roman-in-lupta-cu-criza/11508">[...]</a>
Mirajul DESCENTRALIZAREA
Se vorbeste des, poate prea des despre ceea c e ar trebui sa ajute cetateanul roman. Prea des fiindca de fiecare data doar se vorbeste. Si tot de fiecare data, de parca am avea ochelari de cal, solutia e una singura: DESCENTRALIZARE!

Descentralizarea este una dintre cauzele majore ale falimentului statului roman, falimentului autoritatii de orice fel din Romania si din pacate , falimentului societatii romanesti. Fiindca odata cu descentralizarea autoritatii a venit si descentralizarea responsabilitatii si mai ales a raspunderii legale. Descentralizarea fara un cadru legal ferm, clar, concis si care sa cuprinda masuri coercitive si punitive pentru autoritati pe de o parte si pentru cetateni pe de alta va conduce in final la sfarsitul nostru ca natie. Spre bucuria unora.

De la un guvern la alt guvern vedem ca nu suntem in stare sa gasim resursa umana pregatita si in stare sa ocupe un loc in administratia centrala nici chiar la cel mai inalt nivel dar ne inchipuim ca ea, resursa umana specializata, o vom gasi pentru pentru tot ce inseamna autoritate de tot felul in Romania. O fi prostie, o fi nestiinta, o fi rea intentie sau doar premeditare? <a href="http://gandeste.org/gandeste/mirajul-descentralizarii/12010">[read more]</a>
Pe culmile disperarii
Ii vedem mereu in jurul nostru. In statiile de autobuz, in gurile de metrou, in piete, pe bancile din parcuri. Privirile lor sunt triste, neajunsurile parca ii doboara, lasa de prea multe ori privirea in pamant. Se simt vinovati fara sa aiba vreo vina. Ii privim cum tin in mana o sacosa, mai mult goala decat plina, cu o paine, o sticla de lapte si nelipsitele medicamente. Pensionarii au ajuns un balast inutil pentru actualii guvernanti. Pensiile vor fi taiate cu brutalitate. Astfel putinul va deveni si mai putin. De altfel, in opinia unor decidenti rupti de realitate, toate pensiile au devenit nesimtite. Si ca atare, trebuie reduse semnificativ. Incapacitatea guvernantilor de a gasi solutii de combatere a crizei, refuzul nesimtit al acestora de a taia privilegiile unor agentii atat de utile in costisitoarele campanii electorale, iresponsabilitatea uriasa, au condus Romania pe un drum in care dramele se gasesc la tot pasul. Milioane de romani au ajuns pe culmile disperarii. Duc pe umerii lor jugul asta blestemat al austeritatii, un jug ce se va ingreuna pe zi ce trece, in contextul absentei masurilor anticriza.

<a href="http://gandeste.org/puncte-de-vedere/pe-culmile-disperarii/10806">[read more]</a>
Cine sunt adevăraţii miniştri de Finanţe
Cifra acestei săptămâni ar fi trebuit să fie 5. Este vorba de 5% din populaţia totală a României, adică un milion de oameni, care ar fi trebuit să intre de luni, 31 mai, în grevă generală şi de solidaritate, aşa cum anunţaseră marile confederaţii sindicale. „Insurecţia” socială, reacţie la măsurile dramatice de austeritate anunţate de Guvern, ar fi fost, astfel, de natură să pună în şah sectoare întregi, precum învăţământul (în perioada bacului), sănătatea, administraţia publică, transporturile şi penitenciarele. Dar de la ce a fost anunţat până la ce a rezultat distanţa este ameţitoare. S-a evadat în masă din cantonamentul sindical, s-a mimat încetarea lucrului, elevii au dat bacalaureatul. Protestele, aşa cum au fost şi cum se profilează, nu mai sperie din acest moment nici musca, darămite un guvern strâns cu uşa de acordurile cu organismele internaţionale şi de spectrul „grecizării” ţării.

Ziua de 31 mai 2010 ar trebui însemnată cu negru în organonul mişcării sindicale pentru răsturnarea identitară produsă în aceste zile. Incoerenţa şi lipsa de unitate a sindicatelor le-au transformat pe acestea din urmă în cel mai eficient purtător de cuvânt al Executivului, reuşind astfel să-l servească mai bine pe Emil Boc decât pe angajaţii din sistemul bugetar. Cu proba incapacităţii de contrareacţie pe birou, miniştrii Vlădescu şi Şeitan nu au de ce să se mai încurce în detalii. Dezastruoasa grevă generală a dat un gir esenţial măsurilor de austeritate. E drept, Guvernul mai are de trecut un hop în Parlament, când va veni în plen să îşi asume răspunderea pe măsurile de austeritate. Dar din 31 mai şi acest hop s-a mai micşorat puţin, pentru că opoziţia şi potenţialii trădători din arcul guvernamental au acum ceva-ceva mai puţină muniţie pentru a răsturna Guvernul... http://gandeste.org/analize/cine-sunt-adevaratii-ministri-de-finante/11137

----------------------------------------------------------------------------

intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui

g a n d e s t e . o r g

----------------------------------------------------------------------------
În căutarea eroului politic
Sinceritatea politicienilor a devenit o marotă sufocantă. Piaţa e plină de sincerităţi. Afli, după câţiva ani, că nu ştiu ce firmă nu şi-a plătit datoriile la stat, dar nu priciepi de ce statul nu a făcut nimic. Politicienii îşi înfoaie falca şi urlă că de aia nu sunt bani. Dar nu se întâmplă nimic, doar se punctează la nivelul imaginii. Afli că partidul pe care îl conduce chiar marele şef face afaceri cu statul. Afli că sunt mii de speculanţi care beneficiază de ajutorul social, o spune chiar ministru, nefericit că nici el nu poate face nimic. Dar măcar e sincer cu noi! Afli că parlamentarii sunt nişte larve nemernice care se lăfăie prin hoteluri.

Cine ar trebui să adune banii neplătiţi, cine ar trebui să pună capăt jafului dacă politicienii aflaţi pe scaunele ministerelor săvărşesc asemenea nelegiuiri? Cine ar trebui să reia contractele la analiză meticuloasă şi să răspundă la întrebarea de ce se plătesc 30 de zile pe lună cazare la hotel pentru un parlamentar dacă el stă cel mult 10 zile la Bucuresti, pentru că altfel e în teritoriu, aşa cum spune programul adoptat? Cine ar trebui să oprească plata ajutorului social dacă e nemeritat şi aranjat cu sistemul? E adevărat ce se spune sau doar se vântură pisica? Între timp poporul fierbe gata să crape capul primului “obez”.

În politică sinceritatea declinată la toate timpurile, în mod public, e o formă cumplită de făţărnicie cu o miză bine articulată: să conştientizăm eroul, cel care are curajul să spună lucrurilor pe nume. Că de făcut nu mai contează. Politica e doar o discuţie între ştabii de partid. Am trecut de la tătuc la nevoia de erou, cel care ne salvează de toţi corupţii, golanii politici, de toţi obezi bugetari. Când nici un politician nu se va mai desfăşura la televizor, cu obidă şi bine regizată furie, vom şti probabil că instituţiile funcţionează în folosul cetăţeanului. Până atunci, nu ne rămâne decât să constatăm cum fiecare foloseşte momentul doar pentru a plăti poliţe şi nu pentru a rezolva problema. <a href="http://gandeste.org/politica/in-cautarea-eroului-politic/11088">read more</a>-------------------------------------------------

intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui

g a n d e s t e . o r g

-------------------------------------------------
The Story of Your Enslavement
We can only be kept in the cages we do not see. A brief history of human enslavement – up to and including your own. From Freedomain Radio, the largest and most popular philosophy conversation in the world.

<a href="http://gandeste.org/documentare/the-story-of-your-enslavement/11340">[see video]</a>
Central Bank Hid Housing Market Crash Forecast
New revelations concerning how the Irish Central Bank hid data in a 2006 report indicating that a housing market crash was imminent underscores once again how financial elites covered-up signs of the coming economic turmoil in order to exploit the crisis at the expense of the people.

Months before the Irish housing market started to crumble in early 2007, which was followed by a wider collapse in the UK property market, the Irish Central Bank buried data from a crucial report which suggested that a 15 per cent fall in house prices was around the corner.

<a href="http://gandeste.org/globalizare/central-bank-hid-housing-market-crash-forecast/11411">[read more]</a>
O listă a demnităţii?
În ultimii douăzeci de ani, “listele ruşinii” au făcut epocă în România. Din când în când, cu îndreptăţire sau fără, cineva dădea publicităţii un şir de nume al unor oameni care au distrus, au trădat, au complotat, au fost de cealaltă parte a baricadei, au rostit blasfemii, au purtat culori ideologice nepotrivite vremurilor etc. “Lista ruşinii” e o formulă viabilă pentru o ţară în derivă, pentru un vapor cu motoare stricate, împins de vânt de colo colo. Uneori, în situaţii-limită cum e cea de acum, stâlpul infamiei poate fi necesar ca să demonstrăm că trebuie să existe o limită în iresponsabilitate, în servilism, în inconştienţă.

Acum însă numai un cu totul alt fel de listă ne va scoate din situaţia în care am ajuns. Avem nevoie de un lung şir de nume al unora capabili să scoată ţara din blazare, din neîncredere, din lipsa de speranţă, fără ridicări din umeri, fără privirea în pământ. Ar fi o “listă a demnităţii” (…). Sau a responsabilităţii. Cum vreţi… Pe o astfel de listă îşi are locul orice român dispus să facă ceva pentru el şi pentru locul unde s-a născut. De la alegătorul care îşi presează alesul să se comporte responsabil până la judecătorul de la Curtea Constituţională pe care nimic nu îl poate obliga să nu constate, de pildă, că tăierea pensiilor este neconstituţională. <a href="http://gandeste.org/politica/o-lista-a-demnitatii/11557">[...]</a>
Un glonţ pentru presă
“Un articol poate fi mai rău decât un glonţ!” Este singura referinţă prezidenţială la care mă pot gândi încercând să justific prezenţa presei ca “vulnerabilitate” a României într-un document CSAT privind siguranţa naţională.

Declaraţia “militară” îi aparţine fostului preşedinte Ion Iliescu şi e făcută acum vreo 10 ani pe un ton deloc glumeţ. Ea exprimă o atitudine comună tuturor puterilor perindate la conducerea României în ultimii 20 de ani: rolul ideal al presei pentru politician este să transmită, cât mai exact şi la timp, mesajele lui căre populaţie, amplificate mediatic. O portavoce. Îndată ce iese din condiţia de portavoce, adică atunci când produce “articole”, când are o voce proprie intervenind în comunicarea politicieni-populaţie, presa devine un pericol. Pentru cine, pentru politician? O, nu, nicidecum, e vorba de ţară, întotdeauna de ţărişoară, nu de mine, zice pătruns domnul în cauză. I-am auzit, deci, şi pe Ion Iliescu, şi pe Emil Constantinescu, şi pe Adrian Năstase făcând presei memorabile declaraţii de “dragoste”, menite să-i taie suszisei respiraţia. I-am auzit aruncând în spinarea presei toate relele abătute peste ţară şi toate rateurile guvernării. Dar niciodată astfel de vorbiri nu au luat o formă oficială, n-au ajuns într-un document de stat. Paragraful prin care presa ca instituţie este identificată drept vulnerabilitate naţională într-un document CSAT intitulat Strategia de Apărare a Ţării este o premieră absolută a regimului Băsescu. <a href="http://gandeste.org/politica/un-glont-pentru-presa/11583">[...]</a>
Trădătorii. Coruptia - un atentat la siguranta nationala.
„Între magistraţi şi ceilalţi e o diferenţă fundamentală.” Aşa a explicat venerabilul judecător Ion Predescu decizia şocantă a Curţii Constituţionale de a bloca recalcularea pensiilor magistraţilor, a propriilor pensii, adică, în timp ce a acceptat planul Guvernului de a recalcula toate celelalte pensii speciale. Predescu are însă dreptate. Între magistraţi şi toţi ceilalţi români există o diferenţă fundamentală. Dacă am încerca să facem o ierarhie a categoriilor profesionale care poartă cea mai mare răspundere pentru situaţia dezastruoasă în care se află azi România, magistraţii, în special cei ce se află azi la pensie sau în pragul pensionării, ar ocupa cu siguranţă locul întâi. Implicit, cei care abuzează astăzi de puterea lor pentru a se pune la adăpost de tăierea generală a veniturilor sunt şi cei mai vinovaţi, pentru că am ajuns în situaţia de a apela la ele pentru a nu intra în faliment.

Faptul că majoritatea procurorilor şi judecătorilor au permis ca mii, zeci de mii de politicieni şi oameni de afaceri oneroşi să acumuleze ilegal averi colosale se află la originea multora dintre problemele din cauza cărora declinul economic global ne afectează mult mai tare decât pe alte ţări. <a href="http://gandeste.org/general/tradatorii-coruptia-un-atentat-la-siguranta-nationala/11648">[read more]</a>
Contrabanda cu teorii contrafăcute şi deficitul de logică economică
De ceva vreme, mai întâi în spaţiul public şi, mai nou, în spaţiul media, au apărut o serie de mesaje patetice privind bunăstarea care ne-ar fi dominat vieţile dacă ar fi recuperat un miliard de euro din contrabanda cu ţigări. Din cauza contrabandiştilor, pasajele subterane promise de edili, locurile de muncă licitate ca la piaţă de politicieni şi alte benficii finanţate generos din bugetul de stat, nu pot fi realizate. Pe acest fond, suntem îndemnaţi să luptăm împotriva traficului, contrabandei, evaziunii, economiei subterane. De fapt oamenii sunt chemaţi să cauţioneze atitudinal incapacitatea guvernanţilor de a face faţă unei situaţii pe care au creat-o singuri prin reglementările pe care le-au impus asupra consumului de ţigări.

În zilele noastre - dominate de tăieri de venituri ale bugetarilor şi pensionarilor - se încearcă, într-o manieră vecină cu mişelia, plasarea răspunderii în curtea cenuşie a economiei subterane. Altfel spus, pentru că nu sunt încasate sumele respective nu sunt bani la buget şi, pe cale de consecinţă, trebuie reduse cheltuielile. Stupizenia unor asemenea aserţiuni poate fi demonstrată pornind de la argumente ale bunului simţ şi continuând cu argumente specifice logicii economice. <a href="http://gandeste.org/politica/contrabanda-cu-teorii-contrafacute-si-deficitul-de-logica-economica/11652">[read more]</a>
Teoria haosului
Catastrofa reprezentata de inundatii a estompat in spatiul public discutiile vizavi de efectele economice ale amputarii salariilor in sectorul public si majorarii cu un procent semnificativ al TVA. Ce ne asteapta in perioada urmatoare din acest punct de vedere? Pare la mintea cocosului; daca majorezi TVA - deci preturile cresc in mod automat - este de asteptat ca vinzarile sa se diminueze in intervalul urmator, accentuind criza economica (nu ai cui vinde, nu produci).

Cam aceasta a fost predictia formulata de cei mai multi observatori/analisti. Numai ca acest diagnostic contine cel putin trei erori.

In primul rind, chiar daca se majoreaza o taxa (TVA, de pilda) nu este de la sine inteles - decit, poate, in Romania - ca preturile cu amanuntul cresc si ele in mod automat.


Daca un negustor se confrunta cu o diminuare a vinzarilor, atunci nu isi permite sa majoreze si mai mult preturile de desfacere. In functie de marja de profit cu care lucreaza, el poate chiar sa nu majoreze DELOC preturile, sau sa o faca, insa cu un procent mai redus decit cresterea de TVA (5 la suta, in cazul Romaniei). <a href="http://gandeste.org/analize/teoria-haosului/11962">[...]</a>
Use World Currency to Renounce the Debt!
In upcoming years, cities, states & nations will have one overwhelming choice:

1. Renounce all debt created by bankers out of nothing, or due to compound interest. This is probably 50-80% of all government debt.

2. Or accept the unbearable burden and be willing accomplices in our enslavement and destruction.

The central banking cartel wants a one-world currency. We keep seeing reminders. For example, today we read, “The dollar is an unreliable international currency and should be replaced by a more stable system, the United Nations Department of Economic and Social Affairs said in a report released Tuesday.”

What if that new currency was not based on central banking cartel (i.e. IMF) debt? What if most of the old debt was abolished? <a href="http://gandeste.org/politica/use-world-currency-to-renounce-the-debt/11944">[...]</a>
CES, o pacaleala periculoasa
Spectacolul oferit in direct, la televizor, de sedinta Consiliului Economic si Social contine, ca intr-un esantion reprezentativ, principalele cauze ale situatiei dramatice in care a ajuns Romania.

Am vazut o ineficienta totala, lipsa de viziune, zarva inutila, lipsa de logica, de reguli certe si asumate. Am vazut cum se pot intalni trei parti si se pot ciocni patru pareri.

Singurii care au reusit sa emita cateva pareri cat de cat articulate au fost cativa reprezentanti ai patronatelor, insa vocile lor au fost acoperite de urletele sindicalistilor.

Din aceasta cacofonie s-a nascut, dupa cateva ore de discutii aprinse si inutile, o decizie stupida si periculoasa.

In CES s-a adunat o majoritate doar pentru a cere redactarea unei noi scrisori de intentie intr-o saptamana. Este un obiectiv nefezabil, prin care consiliul n-a facut decat sa paseze Guvernului responsabilitatea inapoi, dar amanarea poate costa scump.

<a href="http://gandeste.org/politica/ces-o-pacaleala-periculoasa/10809">[read more]</a>
Cine sunt “proorocii” viitoarei Revolutii?
Toate platformele informationale care au proliferat nestingherite in ultimii ani profetind criza economica, falimente bancare rasunatoare, falimentul unor economii nationale, revolte sociale, anarhie, razboi civil, “falsele stindarde” ale retelelor teroriste si iminentei atentatelor, criza nucleara, atacurile informatice, conflicte regionale sau globale fara precedent, toate aceste “trambite” revolutionare de sorginte stangista cu interese ideologice de necontestat s-au grabit de 3-4 ani incoace (mai virulent) sa decreteze falimentul economic, social si moral al capitalismului asa cum l-am cunoscut si noi in ultimii 20 de ani. Si fac toate astea nu mintind, nu inseland, nu mistificand, ci spunand adevarul, mai exact o mare parte a adevarului despre alcatuirea stramba a lumii de azi. Brusc, adevarul, vazut aici ca si constiinta politica si sociala a devenit un “bun” accesibil tuturor, un cadou pentru masele iluminate subit dupa o lunga perioada de obscurantism prosper, stimulat deiscret si pe credit de febra consumismului globalizat. Sistemul a lasat din mana fraiele tiparnitelor de bani aflate la discretia lui, a ridicat valul de pe fraudele si speculatiile indicibile ce se petrec in marea finanta, a demascat complotul si santajul nelegiuit la care participa intr-o simbioza gretoasa clasa politica si cea financiar/bancara din intreaga lume prin lobbyul agresiv si interesat directionat catre imbuibarea astronomica a oligopolului corporat global.

<a href="http://gandeste.org/globalizare/cine-sunt-%e2%80%9cproorocii%e2%80%9d-viitoarei-revolutii/10928">[read more]</a>

----------------------------------------------------
intre ceea ce stii si ceea ce nu stii este ceea ce presupui
G A N D E S T E . O R G
----------------------------------------------------