link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
de godessdiana88 la: 18/01/2012 20:47:00
Ziua de 19 ianuarie este dedicata Sfantului Macarie Egipteanul, Sfintilor Arsenie si Marcu, Sfintei Eufrasia, Sfintilor Soti Martiri Marius si Marta si sarbatorii Timqat din Etiopia.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase"

19 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 19 ianuarie este dedicata Sfantului Macarie Egipteanul, Sfintilor Arsenie si Marcu, Sfintei Eufrasia, Sfintilor Soti Martiri Marius si Marta si sarbatorii Timqat din Etiopia.
15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 15 ianuarie este dedicata Sfantului Pavel Tebeul sau Paul, primul pustnic, Sfantului Ioan Colibasul, si sarbatorii Baha’i a religiei lumii.
19 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In traditia populara romaneasca , pe 19 decembrie, in ziua de ajunul Iganutului, se obisnuia sa se fiarba un grau pe care capul familiei il tamaia si il binecvanta, dupa care il arunca in sus , zicand : “ Atata de mare !” Ca sa cloceasca bine clostile, era indicat ca in aceasta zi sa fie poftit sa sada oricine intra in casa In noaptea de 19 decembrie, se asternea sare si mei in jurul locuintei , curtii si hambarelor, astfel incat sa fie impiedicate vrajitoarele a fura din belsugul casei.
4 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 4 ianuarie se celebreaza Soborul Sf. 70 de apostoli, Cuviosul Teoctist din Sicilia, Sfintii Mucenici Zosima si Atanasie, Sfanta Angela din Foligno si Sfanta Elizabeth Ann Seton .
8 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiilor, in ziua de 8 ianuarie sunt celebrati Sfantul Gheorghe Hozevitul, Sfanta Domnica, Sfantul Emilian Marturisitorul, Sfantul Claudiu Apollinariu, Sfanta Gudula, iar in Grecia are loc sarbatoarea Gynaecocratia.
11 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiilor religioase, ziua de 11 ianuarie este dedicata Sfantului Teodosie cel Mare, Sfantului Vitalie, Sfintei Honorata, si era asociata cu sarbatorea “arderii butoiului”, precum si cu festivalurile romane Carmentalia si Juturnalia.
24 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In credintele religioase ale lumii, ziua de 24 ianuarie este rezervata Sfintei Xenia, Sfintilor Mucenici Vavila, Timotei si Agapie, Sfantului Francisc de Sales si targului Alasitas.
In traditia populara romaneasca, ziua de 24 ianuarie, dedicata Sfintei Agapia, era “tinuta” pentru primejdie si bube rele. Femeile nu munceau pentru a nu le capia oile.
27 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 27 ianuarie, se celebreaza Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur, Sfanta Marciana, Sfantul Bretanion, Sfanta Angela Merici si Sfanta Devota. In traditia populara romanesca, Sfantul Ioan Gura de Aur sau Sfantul Ioan Hrisostomul era sarbatorit in special de fete, pentru a avea noroc frumos, dar si de ceilalti oameni, pentru a avea parte de sanatate. In aceasta zi, se spunea ca se dezleaga gura pasarilor si ele incep a canta. Cine nu respecta sarbatoarea Sfantului Ioan Gura de Aur era sortit sa se imbolnaveasca sau sa ramana olog.
31 ianuarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 31 ianuarie sunt celebrati Sfintii Doctori fara de arginti Chir si Ioan, , Sfintii Mucenici Victorin, Victor, Nichifor, Claudiu, Diodor, Serapion si Papia, Sfantul Ioan Bosco si Sfanta Marcela.
In traditia populara romanesca, 31 ianuarie era ziua Sfantului Filip Schiopul, ologit de Dumnezeu pentru ca se abatuse de la dreapta credinta. Intr-o alta legenda, se spune ca acest sfant nu cazut victima unei haite de lupi pentru ca s-a rugat Sfantului Petru, iar acesta a inclestat gurile fiarelor. Pe 31 ianuarie nu se lucra jumatate de zi, pentru a se asigura belsugul in casa. Totodata, aceasta sarbatoare era respectata pantru a se vindeca schiopii, a nu fi schilodit de catre Sfantul Filip, a tine lupii si pagubele departe.
3 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit unor vechi traditii populare romanesti , in ziua de 3 ianuarie se ingroapa Anul vechi, ori , in cantece de lautar , se punea in pamant un cap de bou sau cal, strigandu-se apoi, triumfator, “L-am ingropat pe Mos Vasile !”
7 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
O zi a bucuriei, ce era serbata asemeni Sfintei Duminici, 7 ianuarie, ziua Sfantului Ion Botezatorul era dedicata, in traditia populara romaneasca, stropitului cu apa sau cu zapada, pentru protectia impotriva bolilor in noul an.
18 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiei populare romanesti, Sfintii Atanasie si Chiril tineau ciuma in lant, asa ca cei care indrazneau sa lucreze pe 18 ianuarie erau condamnati sa cada prada acestei molime, sa aiba bube dulci sau vierme la oase. Femeile respectau aceasta zi pentru a avea fete. Ele sfinteau colaci la biserica, dadeau de pomana paine cu zahar, turte calde sau coliva. Dupa unii, cine nu se spala la cap in aceasta zi, urma sa fie bolnav tot anul, cine lucra ramanea schiop, iar daca cineva spala rufe, acestea ii erau mancate de purici la vara.
22 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 22 ianuarie este dedicata Sfantului Apostol Timotei, Cuviosului Mucenic Anastasie Persul, Sfantului Vicentiu si sarbatorii de la San Ildefonso.
19 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 19 aprilie sunt comemorati Cuviosul Ioan de la Lavra Veche (Ioan Paleolavritul), Sfantul Sfintit Mucenic Pafnutie, Sfantul Gheorghe Marturisitorul, Episcopul Antiohiei Pisidiei, si Sfanta Emma, vaduva. In aceeasi zi avea loc sarbatoarea romana Cerealia.
19 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 19 iulie sunt pomeniti Cuvioasa Macrina, sora Sfantului Vasile cel Mare, Cuvioasa Dia, Sfantul Arsenie, pustnic, si are loc comemorarea Aflarii moastelor Cuviosului Serafim de la Sarov. In traditia populara a romanilor, pe 19 iulie erau sarbatorite Palielele, asa-zisele surori ale Sfantului Ilie, ce aveau darul de a proteja impotriva focului, arsitei si bolilor arzatoare. In noaptea din ajunul zilei Sfantului Ilie, fetele se duceau pe campuri de canepa, si se tavaleau goale peste tarina, dupa care se imbracau si se intorceau degraba acasa, pentru a adormi. Daca in acea noapte vedeau in vis canepa verde, insemna ca vor avea soti tineri, daca visau insa canepa uscata, li se prezicea ca se vor marita cu oameni batrani.
10 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiilor crestine, pe 10 ianuarie sunt celebrati Cuviosul Antipa de la Calapodesti, Sfantul Grigorie al Nisei, Cuviosul Dometian, Sfantul Agaton, Sfanta Zoe si Sfantul Marcian.
12 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 12 ianuarie este dedicata Sfintei Tatiana si Sfintei Eutasia, si marcheaza sosirea sarbatorii “Lunea Handsel”.
19 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 19 mai sunt celebrati Sfantul Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, Sfanta Mucenita Chiriachi, Cuviosul Memnon, Sfantul Celestin al V-lea, Papa, si Sfantul Duncan.
17 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In traditia populara romanesca, 17 ianuarie, ziua Sfantului Antonie cel Mare, era respectata pentru a-i pazi pe oameni de duhuri rele, vraji si felurite primejdii. Sfantul Anton sau Antonie era cunoscut in popor drept mare imblanzitor si nimicitor de diavoli, trimitator de ploaie si era sarbatorit de femei pentru a le fi casa si lucrurile dragi la toata lumea.
21 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Pe 21 ianuarie sunt celebrati Sfantul Maxim Marturisitorul, Sfintul Mucenic Neofit, Sfintii Mucenici Evghenie, Valerian, Candid si Achila, Sfanta Agnes si Sfantului Sarkis, si incepe luna Rowan din calendarul celtic.
23 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 23 ianuarie sunt celebrati Sfintii Mucenici Clement si Agatanghel, Sfanta Emerentiana, Sfantul Ildefons, si incepe (in 2012) anul nou chinezesc.
26 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Pe 26 ianuarie sunt comemorati Sfantul Xenofon, sotia sa Maria, si fii lor, Arcadie si Ioan, precum si Sfantul Timotei si Sfantul Tit.
2 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Pe 2 ianuarie se sarbatoreste Inaintepraznuirea Botezului Domnului , si sunt celebrati Sfantul Serfim de Sarov, Sfantul Silvestru, Sfantul Serghie, Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigore din Nazianz si Sfanta Genoveva.
5 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Pe 5 ianuarie, in ziua din ajunul Bobotezei, oamenii tineau post pentru a avea noroc, iar fetele mari pentru a le da Domnul barbati buni si cuminti. Se zicea ca cine reusea sa ramana treaz catre dimineata de 6 ianuarie, putea vedea cerurile deschizandu-se si avea ocazia de a-i cere lui Dumnezeu orice isi poftea, fiind sigur ca ii va fi indeplinita dorinta.
14 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 14 ianuarie sunt celebrati Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait, Sfantul Felix de Nola, Sfanta Bianca, Sfantul Sava si Sfantul Teodul.
19 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 19 februarie sunt comemorati Sfintii Apostoli Arhip, Filimon si sotia sa, Apfia, Cuviosii Marturisitori Evghenie si Macarie, si Sfantul Episcop Mansuet.
In anul 2012, data de 19 februarie este marcata de Duminica lasatului sec de carne ori Duminica Infricosatoarei Judecati, care inaugureaza saptamana dinaintea Postului Pastelui de-a lungul careia este oprit a se manca carne.
19 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 19 septembrie sunt sarbatoriti Sfantii Mucenici Trofim, Savatie si Dorimedont, Sfantul Ianuariu, Episcop Mucenic, si Sfantul Marian, pustnic.
19 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 19 octombrie sunt pomeniti Sfantul Prooroc Ioil, Sfintii Mucenici Uar (Var), Felix preot si Eusebiu diacon, Cuviosul Ioan de la Rila, Sfantul Paul al Crucii, preot, si Sfantul Ioan de Brébeuf, preot si insotitorii sai, Mucenici.
19 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 19 noiembrie sunt comemorati Sfantul Prooroc Avdie, Sfantul Sfintit Mucenic Varlaam, si Sfintii Epimah si Alexandru, Mucenici.