link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Icoana Schimbarea la Fata a Domnului Nostru Iisus Hristos
de interferente11 la: 06/08/2012 00:01:58

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Icoana Schimbarea la Fata a Domnului Nostru Iisus Hristos"

Inaltarea Domnului nostru IIsus Hristos la ceruri
inaltarea, inaltarea Domnului
Prohodul Domnului Dumnezeu si Mantuitorului Nostru Iisus Hristos
Iosif cel cu bun chip, de pe lemn luând preacurat Trupul Tau, cu giulgiu curat înfasurându-L si cu miresme, în mormânt nou îngropându-L, L-a pus.

Slava…

Când Te-ai pogorât la moarte, Cel ce esti viata cea fara de moarte, atunci iadul l-ai omorât cu stralucirea Dumnezeirii; si când ai înviat pe cei morti din cele de dedesupt, toate puterile ceresti au strigat: Datatorule de viata, Hristoase, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Si acum…

Mironositelor femei, stând lânga mormânt, îngerul a grait: Miresmele mortilor sunt cuviincioase, iar Hristos puterjunii S-a arat strain.
Iisus Hristos, Pavlov și politicienii „mesianici”
Atunci când cineva luptă să supraviețuiască adesea este declarat erou. Însă atunci când trăiește doar pentru a supraviețui devine o nulitate. Pare a fi o diferență minoră, însă esențială atunci când se impune a face diferența între instinctul de conservare și cel de supraviețuire.

Spectacolul pe care ni-l oferă peisajul românesc devine tot mai identic cu experimentul pavlovian. Mulțimile care se îmbulzesc pe baza semnalelor primite din subconștient și salivează din belșug atunci când ceva este gratis anulează orice urmă de demnitate umană. Aici nu este vorba de sărăcie, ci de comportament instinctual, care este mai specific subspeciei umane.

Ocazia recentă cu „meciul de rugby” din curtea unei biserici pentru a se procura doi pești m-a dus cu gândul la o întâmplare asemănătoare ce s-a petrecut pe malurile Mării Galileii pe timpul lui Iisus Hristos. Episodul se petrecea după evenimentul celebru de înmulțirea a pâinilor și peștilor. La scurt timp mulțimea masificată îl căuta pe artizanul minunilor pentru a i se oferi din nou meniul zilnic. Atitudinea pe care a avut-o Iisus îl pune într-o nouă ipostază decât imaginea tradițională a unui om permanent aplecat spre nevoile săracilor și înțelegător cu naivitatea acestora. [...]
Simbolurile lui Iisus Hristos
Mielul îl desemnează pe Iisus ca "miel al lui Dumnezeu," sacrificat pentru păcatele lumii. Vezi Mielul de Paşte, simbol şi semnificaţie şi Mielul în simbolurile şi superstiţiile lumii
Nasterea Domnului Iisus Hristos - confectionare macheta
Nasterea Domnului Iisus Hristos - confectionare macheta
Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii
Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii
Iisus Hristos vs. Isus Cristos – original (greaca) vs. traducere(latina).
“Iisus” se scrie in limba româna cu doua vocale initiale, ca urmare a transliterarii sonoritatii primelor doua vocale din ortografia greceasca a acestui nume.

In greaca numele Ἰησοῦς se scrie astfel: iota, ita, sigma, omicron, ipsilon, sigma ,adica Iisous.Litera “ita” (a doua) se pronunta in greaca deja de multa vreme ca un “i” ,nicidecum “e”, cum au preluat catolicii,iar de la ei protestantii.
Alinei Plugaru ii sunt generate reclame cu Iisus Hristos
Este interesant atunci cand folosesti reclama contextuala sa te trezesti in site-ul tau in care vorbesti despre maioneza cu reclama la cutite. Google Adsense isi face treaba foarte bine, la fel ca si alte servicii de profil.
Maneaua lu' Iisus Hristos
In cursa cu cele mai renumite ziare online ...
6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase | Schimbarea la Fata a Domnului
Atat in calendarul crestin-ortodox, cat si in cel romano-catolic ori greco-catolic, in acesta zi are loc sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului (Pobrejenia). In traditia populara romaneasca, pe 6 august incep sa se arate primele semne ale toamnei: berzele pornesc pe drumul lor spre tarile calde, serpii, soparlele si insectele intra in pamant, buruienile si florile dau inapoi, incepand a se vesteji, poamele se dezleaga la biserica, dupa sfintire capatand numele de “coliva de struguri”.
Traditii, obiceiuri si superstitii in Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare
Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este saptamana premergatoare Invierii Domnului. In aceasta saptamana Domnul nostru Iisus Hristos a fost vandut de Iuda, a patimit dureri cumplite si a murit pentru iertarea pacatelor oamenilor. De Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare se leaga numeroase credinte, traditii, obiceiuri si superstitii.
Boboteaza / Botezul Domnului in Evanghelii
Boboteaza sau Botezul Domnului, marcand inceputul lucrarii sale de propavaduire pe pamant, este consemnat in Evangheliile lui Matei, Marcu si Luca, dar nu si in cea a lui Ioan. Multi invatati din zilele noastre considera ca botezarea lui Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul, la fel ca si Rastignirea Domnului reprezinta evenimente istorice de neconstestat. Pe de alta parte, Boboteaza ori Botezul lui Iisus reprezinta unul din cele cinci repere majore ale vietii Sale, alaturi de Schimbarea la fata, Rastignirea, Invierea si Inaltarea Sa.
Nasterea si genealogia lui Iisus | Viata lui Iisus (I)
Nasterea si genealogia lui Iisus sunt descrise in doua din cele patru Evanghelii, in cele ale lui Matei si Luca. Spita lui Iisus Hristos este enumerata in Luca 3:23-38, si in Matei 1:1-17. In vreme ce Luca se intoarce in timp, trasand ascendenta lui Iisus pana la Adam si Dumnezeu, Matei o construieste cronologic, in descendenta, incepand cu Avraam si Isaac.
SFARSITUL VEACULUI
Nu mi-am propus să fac pronosticuri despre momentul în care va veni sfârşitul lumii.
Dar ceea ce doresc să accentuez este că încă suntem în starea de graţie în care avem privilegiul de a primi darul lui Dumnezeu trimis prin Iisus Hristos, pe care Acesta ni-l oferă din mult prea marea Sa dragoste pentru oameni. Însă trebuie să fie clar că această dragoste se manifestă pentru toţi până la ceasul judecăţii. După aceea dragostea Sa va fi numai pentru cei drepţi, care vor fi adoptaţi în familia Sa.
Giulgiul din Torino expus din nou
Giulgiul din Torino, în care se spune că a fost acoperit trupul lui Iisus Hristos, după ce a fost dat jos de pe cruce, a fost prezentat în public,
Duminica Slabanogului | A patra duminica dupa Paste
In Duminica Slabanogului, cea de-a patra duminica dupa Paste, biserica crestin ortodoxa celebreaza una din vindecarile minunate si pline de talc infaptuite de Iisus Hristos, asa cum este mentionata in Evanghelia dupa Ioan 5: 1-15...
Inaltarea Domnului - Traditie si semnificatie
Mantuirea omenirii s-a infaptuit prin rastignirea lui Iisus Hristos pentru pacatele tuturor fiintelor umane, moartea Sa si invierea Sa. La 40 de zile dupa Inviere, Iisus a mers cu ucenicii Sai pe muntele Maslinilor din apropiere de Ierusalim. Neintelegand inca faptul ca misiunea mesianica a lui Hristos era una spirituala si nu politica, ucenicii l-au intrebat daca avea de gand sa reinstaureze regatul lui Israel. Frustrati de opresiunile carora erau supusi, sperau la o eliberare de sub jugul imperiului roman. Iisus le-a raspuns: "Nu este al vostru a sti anii sau vremile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa, ci veti lua putere, venind Duhul Sfant peste voi, si Imi veti fi Mie martori in Ierusalim si in toata Iudeea si in Samaria si pana la marginea pamantului." (Faptele Sfintilor Apostoli 1:7-8)
Preotul, partidul şi brănenii
Această poză a fost făcută luna asta la Bran, cu ocazia Festivalului Brânzei şi Pastramei "Răvăşitul oilor". În prim plan avem trei personaje. Tipa blondă(de pe profilul de Facebook al căreia am luat poza) este din Bucureşti şi a venit la Bran, aşa cum fac foarte mulţi bucureşteni în week-end, să mănânce nişte produse tradiţionale şi să ia o gură de aer proaspăt de la munte. Cel din dreapta nu ştiu cine e, dar seamănă cu ăla din reclama cu halatu'. De observat preocuparea şi dăruirea cu care manevrează pastrama. E un ajutor de nădejde.


Personajul principal din această poză e cel cu pălărie, ochelari, barbă, vestă maro, cămaşă roşie şi care întoarce carnea cu zâmbetul pe buze. Preotul din Tohanu Nou, căci despre el este vorba, vinde bulz şi pastramă de oaie, după ce făcuse acelaşi lucru în urmă cu o săptămână, la un festival similar organizat în Tohanu Nou. În afară de activităţile comerciale, preotul nostru mai este implicat şi în politică. El este membru PSD, partidul lui Victor Ponta şi al lui Ion Iliescu, care pot fi astfel comparaţi cu Iisus Hristos şi Dumnezeu.


După aceste dezvăluiri incendiare trebuie să mă rog ca domn' părinte să nu citească FOAMEA. În caz contrar, mă pot alege cu un blestem deosebit de periculos, aruncat asupra mea de acest purtător de sutană. Mă pot aştepta să mi se albească tastatura, să îmi crape monitorul, sau chiar să îmi cadă posterul cu Metallica de pe perete. Doamne fereşte!
Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul
Minunata poveste a nasterii Sfantului Ioan Botezatorul este descrisa in primul capitol al Evangheliei dupa Luca. Alaturi de venirea pe lume a Sfantului Sfintit Teotokos si a lui Iisus Hristos, acest eveniment reprezinta un reper esential al bisericii. Numele lui Ioan inseamna in ebraica “Domnul este binevoitor”.
Simbolurile Sfantului Petru
Simbolurile Sfantului Petru sunt asociate cu misiunea sa de apostol al lui Iisus Hristos, lider al crestinatii si cel dintai episcop din istoria bisericii. Este infatisat adeseori drept un om in varsta, tinand o carte sau un pergament simbolizand epistolele pe care le-a scris. Adeseori, este reprezentat purtand lanturi, intrucat se crede ca a fost dus legat la Roma pentru a fi executat. De asemeni, in multe icoane si picturi, apare ca pescar sau avand asupra sa o sabie.
Chiar şi ceştile pot vorbi | O poveste despre transformare
Aşa cum spuneam într-un articol anterior, Schimbarea la faţă a Domnului ar trebui să ne îndemne spre schimbare, spre metamorfoză, către o transformare a noastră în bine ce necesită adeseori suferinţe. Despre acest lucru este vorba în povestea "Şi ceştile pot vorbi."
Legenda sangerului | Legende de Paste
Forma specifica a florii de sanger (Cornus sanguinea), un arbust intalnit adeseori ca si planta ornamentala, a dat nastere unei vechi legende de Paste, legate de rastignirea lui Iisus Hristos.
Învierea în citate, aforisme, maxime
Sper că aceste citate și aforisme despre Înviere vă vor bucura, eliberându-vă de gândurile negre, de moartea materială ori cea spirtuala, îndreptându-vă gândul și inima spre nădejdea minunatei promisiuni a lui Iisus Hristos. Dacă se întâmplă să vă placă cuvintele de mai jos, le puteți trimite drept mesaje oamenilor dragi, prietenilor sau rudelor.
Top10 mistere neelucidate !
10 Giulgiul din Torino
Giulgiul din Torino, recunoscut in lumea crestina drept artefactul (imagine falsa), pe care a fost imprimata imaginea lui Iisus dupa crucificare, ramane in continuare un mister neelucidat. In ciuda eforturilor stiintifice, nu se poate afirma cu certitudine care este perioada reala in care giulgiul a fost tesut si cum s-a imprimat respectiva imagine pe tesatura.
Tesatura, numita de unii crestini Sfantul Giulgiu, este pastrata la capela regala a Catedralei "Sfantul Ioan Botezatorul" din Torino. De-a lungul timpului, tesatura a generat numeroase controverse. Astfel, credinciosii crestini il considera o relicva: lintoliul in care ar fi fost invelit Iisus Christos dupa crucificare. Oamenii de stiinta si o parte din opinia publica considera ca este vorba de un artefact.
Pe tesatura apar doua amprente: partea din fata si cea din spate a unui barbat neimbracat, biciuit si probabil crucificat. Conform textului biblic, in a treia zi de la moartea lui Iisus Hristos, apostolii Ioan si Petru au intrat in mormant, dar acesta era gol. Trupul lui Iisus disparuse, dar giulgiul in care fusese infasurat era aruncat pe jos, iar intr-un colt, impaturita, se afla o panza folosita pentru a-l sterge de sudoare si sange pe Mantuitor. Istoria giulgiului din Torino este invaluita in mister.
In 1988 s-a trecut la efectuarea unei datari prin folosirea carbonului radioactiv. In acest scop, o bucata mica de tesatura este decupata si trimisa la trei laboratoare, respectiv cel al Universitatii din Oxford, Universitatii din Arizona si cel din cadrul Institutului Federal de Tehnologie din Elvetia. Toate acestea au indicat data de provenienta ca fiind situata in perioada 1260-1390. Pe giulgiu sunt pete rosii ce sunt considerate a fi sangele lui Iisus. Cei care sustin ca giulgiul este un fals spun ca sangele ar fi trebuit sa fie maro inchis spre negru datorita vechimii sale. Oamenii de stiinta inca cauta sa gaseasca explicatii viabile privind enigmele acestei tesaturi.


9 Mary Celeste
Mary Celeste era o brigantina descoperita in decembrie 1872 in Oceanul Atlantic. Fara echipaj, in stare buna de functionare. Abia un an mai tarziu, doua barci au fost gasite in apele Spaniei. In prima barca a fost descoperit cadavrul unui barbat si un steag american, iar in a doua barca s-au gasit alti cinci morti. Legenda spune ca vasul era blestemat. Ca primul capitan a murit dupa doar o zi la bordul vasului.
Povestea vasului Mary Celeste este cel mai mare mister al navigatiei. Sunt speculatii plecand de la pirati si multe alte ipoteze fanteziste. Primul nume al ambarcatiunii a fost Amazon. Vasul a fost implicat in cateva accidente si a intrat in posesia mai multor proprietari din Scotia in perioada 1860-1870. Apoi nava a fost cumparata de americani, in urma unei licitatii, pentru pretul de 3.000 de dolari. In noiembrie 1872, vasul condus de capitanul Benjamin Briggs a pornit din New York spre Genova, Italia. De atunci, capitanul, familia acestuia precum si echipajul nu au mai fost gasiti. Dupa 130 de ani este inca motiv de speculatie.
Cina cea de taina a avut loc miercurea?
Cina cea de Taină – ultima masă luată de Iisus Hristos alături de apostoli, momentul care se află la originea tainei împărtășaniei – este sărbătorită de creștini în Joia Mare. Un om de știință britanic, profesorul Collin Humphreys de la Universitatea din Cambridge, susține însă că există argumente puternice care susțin ideea că Cina cea de Taină ar fi avut loc, de fapt, miercurea.
25 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Vreme de circa o mie de ani , romanii au sarbatorit Anul Nou de Craciun, in ziua nasterii lui Iisus Hristos.Tocmai de aceea , in unele regiuni din Banat sau Transilvania , ziua de 1 ianuarie era numita Craciunul Mic , si nu Anul Nou.,
Argeş: Analiza Speranţei
Practici spirituale – Postul
Iisus Hristos oferind pâine şi peşte celor înfometaţi de adevăr
I.

În această vară, din motive temeinice de sănătate, unuia dintre membrii familei i s-a recomndat de către medic să urmeze o cură de detoxifiere timp de zece sau paisprezece zile. Până la urmă am dat curs cu toţii recomandării, care consta în abţinerea de la hrana obişnuită şi înlocuirea acesteia cu suc de fructe. Beneficiile în plan fizic au fost consistente pentru toţi.
Interesantă a fost însă şi experienţa psiholgică, ca să o disting de totuşi de cea spirituală. Deşi suntem persoane cu deschidere spre experienţa religioasă, nu postim şi nu suntem dependenţi de un anumit ritualism. Aşa că experienţa era inedită pentru noi, temându-ne că nu vom rezista până la capăt. Din fericire, lucrurile au mers bine, câştigând astfel un dram mai mult de încredere în sine. La fel de interesant, în urma procesului de autoobservare, a fost să ne conştientizăm dependenţele şi limitele, în mare parte pur psihologice în ceea ce priveşte banalul şi complicatul totdată proces de îngurgitare. Plimbându-ne printr-un supermarket, de exemplu, şi neavând nevoie de nimic, am trăit un ciudat disconfort că nu trebuia să cumpăram ceva, deoarece pur şi simplu nu aveam nevoie. Nu sunt adeptul abstinenţei, nici zgârcit, dar nici dependent de cumpărături. Am realizat însă că şi eu, ca şi alţii, devenisem o mică maşină de cumpărat orice. Alergăm ca nebunii după bani ca să ne cumpărăm din ce în ce mai multe produse. Evident, mecanismul dependenţelor noastre este mult mai complex, dar la baza sa stă totuşi o lipsă de sens existenţial, fără să folosesc cuvinte mari. Observaţiile au fost mai multe, dar nu are rost să le exib aici pe toate. Fiecare poate încerca!
Conform terminologiei catolice, suntem în perioada Adventului, adică a sosirii Mântuitorului sau a sărbătoririi Crăciunului. Este un bun prilej, cel puţin, pentru a reflecta asupra semnificaţiei spirituale a postului. Nu sunt un admirator al popilor şi cu atât mai puţin al limbajului lor de lemn sau al schemelor rigide, îmi dau seama însă că negarea totală a practicilor şi experienţelor spirituale este o altă formă de puţinătate a minţii. Postul este una dintre acestea. De ce oare postesc oamenii? ( mai mult la rubrica Univers spiritual).
Pastele in Grecia - Traditii si obiceiuri
Unicitatea sarbatorii Pastelui, conform traditiilor si obiceiurilor grecesti, se regaseste mai ales in saptamana dinaintea marelui eveniment religios, ce consta nu numai din alaturarea la suferintele, rastignirea si invierea lui Iisus Hristos, ci si din ritualuri caracteristice trecerii de la iarna spre primavara.
Pestele, simbol crestin
Pestele este un simbol crestin inca din peroada timpurie a acestei religii. In greceste numele "peste" era "ichthys", literele din acest cuvant fiind fiind interpretate drept "Iisus Hristos, Fiul Lui Dumnezeu Mantuitorul" (Iesous Christos Theou Yios Soter). Pestele este un simbol crestin evident inca din Evanghelia dupa Matei 4:19: "Si le-a zis: Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni." Pe masura ce crestinismul s-a extins, simbolul pestelui a ajuns sa fie tot mai mult recunoscut drept un insemn al acestei orientari spirituale.
Mai mult decat atat, pestele a fost considerat la un moment dat drept un simbol definitoriu al crestinismului ce a prelevat asupra crucii. La inceputul secolului al doilea, Titus Flavius Clemens (Sfantul Clement din Alexandria) a sugerat ca crestinii ar trebui sa se identifice cu un insemn al pestelui sau porumbelului (Paedagogus, III, xi).