link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
de godessdiana88 la: 14/08/2012 17:41:02
In ziua de 15 august are loc sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si greco-catolica. In traditia populara romaneasca, femeile merg la biserica cu pomeni din ciorchini sau boabe de struguri (numite “coliva de struguri”), si se culeg flori ce se aseaza la icoana Preacuratei, ele capatand astfel multe daruri de leac.


comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase"

17 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
17 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 17 august sunt praznuiti Sfantul Sfintit Mucenic Miron, Sfintii Mucenici Straton si Ciprian, Sfantul Mucenic Tirs, si Sfantul Iacint, preot.
27 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
27 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 27 august sunt pomeniti Cuviosul Pimen, Sfanta Mucenita Eutalia, Sfantul Mucenic Fanurie, Sfantul Mucenic Osie, Episcopul Cordovei, si Sfanta Monica.
15 ianuarie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 15 ianuarie este dedicata Sfantului Pavel Tebeul sau Paul, primul pustnic, Sfantului Ioan Colibasul, si sarbatorii Baha’i a religiei lumii.
15 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 15 mai sunt comemorati Cuviosul Pahomie cel Mare, Sfantul Ahile, Episcopul Larisei, Sfantul Isidor Plugarul, Sfanta Mucenita Sofia, Sfinta Dimpna/ Dymphna, si se desfasoara sarbatorile Lemuralia si Aoi Matsuri, Festivalul nalbei.
3 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 3 august sunt praznuiti Cuviosii Isaachie, Dalmat si Faust, Sfanta Mironosita Salomeea, si Sfanta Lidia.
1 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 1 august este marcata de sarbatoarea Scoaterii Sfintei Cruci, praznuirea Sfintilor 7 Mucenici Macabei, si a Sfantului Alfons Maria de Liguori, episcop invatator. In traditia populara a romanilor, in aceasta zi se scotea mierea din stupi, toti mebrii familiei trebuind sa guste din ea, pentru a fi aparati de lupi si ursi.
15 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 15 iunie sunt praznuiti Sfantul Prooroc Amos, Sfantul Mucenic Isihie, Fericitul Augustin, Episcopul Hiponiei, Fericitul Ieronim, Sfanta calugarita Iolanda, Sfintii Mucenici Modest si Crescentia, si are loc sarbatoarea catolica Preasfanta inima a lui Iisus.
15 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 15 iulie sunt pomeniti Sfintii Mucenici Chiric si Iulita, Cuviosul Iosif, Arhiepiscopul Tesalonicului, Sfantul Vladimir, Luminatorul Rusiei si Sfantul Bonaventura, Episcop Invatator. In traditia populara a romanilor, pe aceasta data era sarbatorita Ciurica, o divinitate ce “ii ciuruia” in bataie pe oamenii ce indrazneau a munci cu ocazia zilei ei. Ciurica este cea dintai dintre Circovi, vazuti fie ca niste fapturi malefice, fie ca un mic sobor de sfinti foarte severi cu cei ce se abateau de la credinta. Respectata mai ales de catre femei, Ciurica le dadea acestora privilegiul de a-i lua de par pe barbati si a-i bate zdravan, astfel incat sa le mearga bine tot anul.
16 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 16 august are loc praznuirea Sfintei Mahrame a Domnului, a Sfintilor Martiri Brancoveni Constantin Voda cu cei 4 fii ai sai: Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, si a Sfantului Stefan al Ungariei. Pe aceeasi data se desfasoara sarbatoarea japoneza Daimonji Okuribi si Ziua Sfantului Roch.
15 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 15 februarie este dedicata Sfantului Onisim, Sfantului Mucenic Maior, Cuviosului Eusebiu din Siria, Sfantului Claudiu de la Colombière, Sfintei Georgeta, Sfintilor Faustin si Iovita, si sarbatorilor Parinirvana (Nirvana) , Lupercalia si Kamakura Matsuri (Sarbatoarea casei de zapada).
22 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 22 august sunt celebrati Sfintii Mucenici Agatonic, Antuza, Zotic, Irineu si Or, si are loc sarbatoarea catolica Sfanta Fecioara Maria, Regina.
25 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 25 august se comemoreaza Aducerea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu si sunt sarbatoriti Sfantul Apostol Tit, Sfantul Ludovic, rege, si Sfantul Iosif de Calasanz, preot.
15 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 15 septembrie sunt praznuiti Sfantul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos, Sfantul Mare Mucenic Nichita Romanul si are loc sarbatoarea catolica Sfanta Fecioara Maria Indurerata.
15 octombrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 15 octombrie sunt praznuiti Sfantul Sfintit Mucenic Luchian, Sfintii Savin si Vars, Episcopi, Cuviosul Eftimie cel Nou, si Sfanta Tereza din Avila, fecioara invatatoare. In traditia populara romanesca, in aceasta zi se lasau berbecii intre oi si nu era bine sa se puna vreo samanta in pamant, mai ales cea de secara.
15 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiei populare romanesti, pe 15 decembrie, Sfantu facator de minuni Elefterie le aduce noroc fetelor mari si este respectat de femei , in special de moase, pentru ca face nasterile usoare. Ziua Sfantului Elefterie se tinea pentru cutremure, saracie , lovituri, taieturi si boli.
15 aprilie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 15 aprilie sunt comemorati Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim, Sfantul Mucenic Crescent, si Sfanta Anastasia. De asemeni, pe 15 aprilie 2012 se sarbatoreste Pastele crestin-ortodox.
2 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 2 august este marcata de Aducerea moastelor Sfantului Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan si Portiuncula, precum si de comemorarea Binecredinciosului Imparat Justinian cel Mare, Sfantului Eusebiu din Vercelli, Episcop, si Sfantului Petru Iulian Eymard, preot.
8 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 8 august sunt pomeniti Sfantul Emilian Marturisitorul, Episcopul Cizicului, Sfantul Miron, Episcopul Cretei, si Sfantul Dominic, preot.
11 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 11 august sunt praznuiti Sfantul Mucenic Nifon, Patriarhul Constantinopolului, Sfantul Mare Mucenic Evplu, arhidiacon, si Sfanta Clara de Assisi, fecioara.
14 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe data de 14 august are loc Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului si sunt pomeniti Sfantul Prooroc Miheia, Sfantul Maximilian Kolbe, Preot Mucenic, Sfantul Eusebiu, Preot. In aceeasi zi debuteaza Misterul din Elche, in Spania.
29 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 29 august este dedicata Taierii Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul si Sfintei Cuvioase Teodora de la Tesalonic. In traditiile poporului roman, cu aceasta ocazie se postea, nu se manca poama sau varza rosie, nici vreun fruct avand forma rotunda, asemanatoare cu un cap (nuci, mere, usturoi, pepeni), nici fiertura, si nu se bea vin rosu. Nu era bine sa tai mancarea cu cutitul, fiind recomandat sa o rupi intre maini.
24 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 24 august sunt pomeniti Sfantul Sfintit Mucenic Eutihie, Sfantul Mucenic Tation, si Sfantul Bartolomeu, Apostol.
10 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 10 august sunt pomeniti Sfantul Mucenic Arhidiacon Lavrentie (Sfantul arhidiacon mucenic Laurentiu), Sfintii Mucenici Xist, Episcopul Romei, si Ipolit.
18 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 18 august sunt pomeniti Sfintii Mucenici Flor, Lavru (Laur), Polien si Leon, Sfintii Leon si Iuliana, Mucenici, si Sfantul Agapit, Mucenic.
6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase | Schimbarea la Fata a Domnului
Atat in calendarul crestin-ortodox, cat si in cel romano-catolic ori greco-catolic, in acesta zi are loc sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului (Pobrejenia). In traditia populara romaneasca, pe 6 august incep sa se arate primele semne ale toamnei: berzele pornesc pe drumul lor spre tarile calde, serpii, soparlele si insectele intra in pamant, buruienile si florile dau inapoi, incepand a se vesteji, poamele se dezleaga la biserica, dupa sfintire capatand numele de “coliva de struguri”.
12 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 12 august sunt pomeniti Sfintii Mucenici Fotie (Fotin), Anichit (Anicet), Pamfil si Capiton, si Sfanta Ioana Francisca Frémiot de Chantal, calugarita. In traditiile populare romanesti, se zice ca daca este vreme frumoasa de ziua Sfantului Fotie, se anunta o toamna frumoasa.
4 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 4 august sunt pomeniti Sfintii 7 tineri din Efes, Sfantul Ioan Maria Vianney, preot, si se sarbatoreste Aducerea moastelor Cuvioasei Mucenite Evdochia.
5 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 5 august se celebreaza Inaintepraznuirea Schimbarii la Fata a Domnului si Sfintirea bazilicii Sfintei Maria din Roma, si sunt sarbatoriti Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt, Sfantul Mucenic Eusignie, si Sfantul papa Fabian.
9 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 9 august este dedicata comemorarii Sfantului Apostol Matia, Sfintilor 10 Mucenici Marturisitori pentru icoana lui Hristos, Sfantului Mucenic Antonin, si Sfintei Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fecioara mucenita, patroana a Europei.