link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Nasterea Maicii Domnului - Traditii si obiceiuri
de godessdiana88 la: 07/09/2012 13:51:25
Nasterea Maicii Domnului, o sarbatoare celebrata in ziua 8 septembrie atat de biserica ortodoxa, cat si de cea catolica, este asociata cu numeroase traditii, obiceiuri si superstitii pe cuprinsul intregii lumi crestine. Asemeni Adormirii Maicii Domnului, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului isi are originea in Ierusalim.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Nasterea Maicii Domnului - Traditii si obiceiuri"

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica
Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica
Adormirea Maicii Domnului - traditii, credinte, superstitii si obiceiuri
Adormirea Maicii Domnului - traditii, credinte, superstitii si obiceiuri
Sfanta Marie Mica | Legendele nasterii Maicii Domnului
Sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Marie Mica este celebrata pe 8 septembrie cel putin din secolul al VI-lea, atunci cand Sfantul Roman Melodul, un vestit creator de imnuri bisericesti, a compus un condac dedicat acestui eveniment. Sursa legendei despre nasterea Maicii Domnului este protoevanghelia lui Iacob, o evanghelie apocrifa scrisa in preajma anului 150 d.Hr. Potrivit acestei scrieri, Ioachim si Ana, parintii Fecioarei Maria, nu reuseau de multa vreme sa aiba un copil pana cand un inger s-a aratat Anei si i-a vestit ca in curand urma sa ramana insarcinata. Multe detalii asemanatoare apar intr-o mai tarzie evanghelie apocrifa, cea a "Nasterii Mariei."
8 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 8 septembrie se celebreaza, atat de crestini-ortodocsi, cat si de romano-catolici si greco-catolici, ziua Nasterii Maicii Domnului.
31 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 31 august se celebreaza Punerea in racla a braului maicii Domnului si sunt comemorati Sfintii 366 de Mucenici din Nicomidia si Sfantul Raimund Nonnatus, calugar.
Pastele in Spania - Traditii si obiceiuri
Pastele in Spania reprezinta o perioada de speciala, de dedicare religioasa si bucurie pentru invierea lui Iisus Cristos, marcata de numeroase si pitoresti traditii si obiceiuri. Patimile lui Cristos sau Saptamana Sfanta (in limba spaniola, Semana Santa) este recunoscuta drept una din cele mai importante sarbatori spaniole.
6 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In traditiile religioase ale lumii, ziua de 6 mai este dedicata comemorarii Sfantului si Dreptului Iov, Cuviosilor Mamant, Pahonie si Ilarion, Sfantului Dominic Savio si Sfantului Gheorghe.
http://godessdiana88sex1.blogspot.com/2012/05/6-mai-sarbatori-traditii-si-obiceiuri.html
Adormirea Maicii Domnului in Italia
In Italia, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august este marcata de procesiuni religioase pline de culoare si de impresionante focuri de artificii.
Adormirea Maicii Domnului in legende si opere plastice
Misterul legat de Adormirea Maicii Domnului, iscat de faptul ca acest fundamental eveniment crestin nu este pomenit deloc in Biblie, impreuna cu atasamentul crescand al credinciosilor fata de Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, a dus la aparitia unor numeroase legende asociate cu acest subiect. In icoanele bizantine si in arta medievala occidentala, este intalnita adeseori imaginea Maicii Domnului pe patul de moarte, inconjurata de apostolii ce sufera si se roaga alaturi de ea. Aceasta scena pare a deriva din numeroase scrieri apocrife ce au descris in amanunt ultimele zile traite pe pamant de Sfanta Fecioara Maria, moartea sa, inmormantarea, invierea si inaltarea ei la ceruri.
Citate despre Maica Domnului
Aceste citate, aforisme, maxime, poveste despre Maica Domnului, Sfanta Fecioara Maria, ne lamuresc despre rolul si importanta ei in biserica crestina prin prisma gandirii unor faimosi sfinti si invatati, oferindu-ne, poate, si o explicatie ori o inspiratie a inraurii pe care o are asupra noastra chiar si o simpla rugaciunea catre ea.
15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 15 august are loc sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si greco-catolica. In traditia populara romaneasca, femeile merg la biserica cu pomeni din ciorchini sau boabe de struguri (numite “coliva de struguri”), si se culeg flori ce se aseaza la icoana Preacuratei, ele capatand astfel multe daruri de leac.
Traditii si obiceiuri de Sfantul Valentin
De Valentine’s Day, pe 14 februarie, milioane de indragostiti din lumea intreaga isi celebreaza dragostea. De-a lungul timpului, s-au nascut mai multe traditii si obiceiuri de Ziua indragostitilor.
Izvorul Tamaduirii in traditii, superstitii, obiceiuri
Izvorul Tamaduirii, sarbatoare avand loc in fiecare vineri din Saptamana Luminata (prima vineri de dupa Paste), ne readuce in minte si suflet izvorul dumnezeirii intruchipat de maica Domnului, Fecioara Maria, marcand o zi in care toate apele sunt sfintite iar agheasma are, mai mult decat oricand, darul tamaduirii si curatirii inimii crestinilor.
Pastele in Grecia - Traditii si obiceiuri
Unicitatea sarbatorii Pastelui, conform traditiilor si obiceiurilor grecesti, se regaseste mai ales in saptamana dinaintea marelui eveniment religios, ce consta nu numai din alaturarea la suferintele, rastignirea si invierea lui Iisus Hristos, ci si din ritualuri caracteristice trecerii de la iarna spre primavara.
21 noiembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 21 noiembrie, se sarbatoreste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Ovideniile), atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si greco-catolica.
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
Maica Domnului a intrat în biserică şi, când a ajuns în mijlocul ei, a îngenuncheat şi a început să se roage atât de fervent încât faţa i-a fost umezită de lacrimi.
 Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului
 Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului
Intampinarea Domnului - credinte, traditii si obiceiuri
Intampinarea Domnului - credinte, traditii si obiceiuri
24 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiei populare romanesti , pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, Mos Ajun , fratele lui Mos Craciun, da in dar covrigi , colaci, mere, nuci, pere, placinte, bomboane si alte dulciuri pe placul copiilor. Se povesteste ca Maica Domnului, cuprinsa de chinurile facerii, a cerut gazdurile la Mosul Ajun, dar aceasta i-a zis ca-i sarac si nu o poate primi, asa ca a trimis-o la fratele sau mai bogat, Mos Craciun.
7 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 7 septembrie are loc Inaintepraznuirea Nasterii Maicii Domnului si sunt pomeniti Sfantul Mucenic Sozont si Sfanta Regina, fecioara mucenita. Pe aceeasi data incepe sarbatoarea italiana de la Piedigrotta. In traditia populara romaneasca, in aceasta zi se tineau Cercurile Sfintei Marii celei Mici, ocazie cu care se spunea ca cine muncea risca sa i se verse oala cu mancare ce fierbea la foc, oparindu-i copiii.
Craciunul in Grecia - Traditii si obiceiuri
Atunci cand in Grecia se pomeneste despre sarbatorile de iarna, este vorba despre traditiile si obiceiurile cuprinzand Craciunul, Anul Nou si Epifania (Boboteaza). Sarbatorile Craciunului insumeaza nu mai putin de 12 zile in Grecia.
Sfantul Andrei in traditii si obiceiuri romanesti
In traditiile si obiceiurile romanesti, sarbatoarea Sfantului Andrei de pe 30 noiembrie marcheaza inceputul iernii si poarta o sumedenie de semne si profetii despre anotimpul rece si chiar noul an pe cale sa vina. In folclorul romanesc, ziua Sfantului Andrei era respectata pentru a fi gerul slab si iarna dulce, fara vifor, plina de zapezi avand darul de a vesti belsugul din urmatorul an (Sfantul Andrei inlesnind norocul pentru pomi si semanaturi). De asemeni, cei care il "tineau" pe Sfantul Andrei aveau prilejul de a se bucura de o vara frumoasa si a trai multi ani!
Craciunul in Spania - Traditii si obiceiuri
In Spania, la fel ca in multe alte tari din sudul Europei , Pastele este o sarbatoare mult mai bogata in traditii si obiceiuri decat Craciunul . Cu toate acestea , Craciunul spaniol este prilejul unei unice celebrari a bucuriei , ce pune accentul pe armonia familiala , sarbatori religioase specifice si petreceri insotite de mancaruri traditionale.
12 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
12 iunie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 12 iunie sunt pomeniti Sfantul Cuvios Onufrie cel Mare, Sfantul Cuvios Petru Atonitul si Sfantul Ioan de Facundo. In unele regiuni romanesti, pe aceasta data avea loc “sarbatoarea soarecilor”, intrucat se spunea ca daca pe 12 iunie ploua, nu vor mai fi soareci in tot restul anului. Tot acum, era rau de grindina, nu se taiau lemne si femeile nu faceau mancare pentru a nu se aduna multi soareci pe camp. Aceasta zi se respecta pentru belsugul granelor si pentru ca varza sa nu fie stricata de viermi. Se tinea in special de catre femei, pentru a nu li se roade hainele in tot restul anului.
25 iulie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Ziua de 25 iulie este dedicata sarbatorii Adormirii Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, pomenirii Sfintei Cuvioase Olimpiada, Sfintei Cuvioase Eupraxia, Sfantului Apostol Iacob, Sfintei Valentina, Fecioara Mucenita, si Sfantului Cristofor, Mucenic.
14 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe data de 14 august are loc Inaintepraznuirea Adormirii Maicii Domnului si sunt pomeniti Sfantul Prooroc Miheia, Sfantul Maximilian Kolbe, Preot Mucenic, Sfantul Eusebiu, Preot. In aceeasi zi debuteaza Misterul din Elche, in Spania.
17 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
17 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 17 august sunt praznuiti Sfantul Sfintit Mucenic Miron, Sfintii Mucenici Straton si Ciprian, Sfantul Mucenic Tirs, si Sfantul Iacint, preot.
Taierea porcului de Ignat - Traditii si obiceiuri
In traditiile si obiceiurile taierii porcului de Ignat, din ziua de 20 decembrie, se impletesc atat credinte crestine cat si si superstitii pagane. Poate ca, tocmai din aceasta cauza, se spunea in popor ca Sfantul Ignat este un sfant fara cruce! In folclorul romanesc, el este indrituit sa aiba putere asupra porcilor intrucat i-ar fi vindecat odata, demult, de o boala grea. De atunci, Sfantul Ignat se arata ratanilor si ii vesteste ca vor muri, iar dupa ce se savarsesc din viata, le ia sufletele.
1 mai – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 1 mai sunt comemorati Sfantul Prooroc Ieremia, Cuviosii Mucenici Eftimie, Ignatie si Acachie, Cuvioasa Isidora, si Sfantul Iosif Muncitorul.
In traditia populara romaneasca, ziua de 1 mai (Armindenul) era rezervata petrecerilor la iarba verde, pentru a se intra cu sanatate in vara si a avea parte de veselie in tot restul anului. Cu aceasta ocazie, se bea vin (pelin) rosu, astfel incat sa innoiasca sau subtieze sangele, sau vin alb insotit de cas dulce, pentru a trece cu bine peste tot anul.