link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Ceasurile lui Dali - Simbol si semnificatie
de godessdiana88 la: 24/01/2013 21:42:50
Ceasurile topite ale lui Salvador Dali, din pictura intitulata "Persistenta memoriei", continua de ceva vreme sa ma obsedeze si sa imi puna intrebari despre semnificatia si simbolul ascuns in spatele lor. Suprarealismul mi-a placut dintotdeuna, atat in pictura cat si in poezie. Acest mijloc de comunicare oglindeste, cred eu, constientizarea acuta a existentei noastre in lume. Un alt fel de existentialism!

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Ceasurile lui Dali - Simbol si semnificatie"

Cifra zero - Simbol si semnificatie
Nu este usor sa descifrezi simbolul si semnificatia semnificatia cifrei zero. 0 inseamna un inceput sau un sfarsit? Avem de face cu o magica curba inchisa, ce pare a inconjura totul si a nu semnifica nimic? Faptul ca, la un moment dat, conceptul numarului zero si-a facut loc in mintea unui om a reprezentat un pas imens in evolutia umanitatii.
Vrabia - Simbol si semnificatie spirituala
Am scris acest articol despre simbolul si semnificatia vrabiei avand-o in minte pe nepotica mea (fiica fratelui meu mai mare), o mare iubitoare a acestei pasari dar si o intruchipare a agilitatii si neastamparului ei.
Desi mica, vrabia este cu siguranta o pasare foarte puternica. De fapt, dimensiunile ei reduse ii daruiesc nebanuite avantaje. Ea ne aduce aminte ca nu trebuie sa ne bizuim pe mari posesiuni materiale (case, masini, orgolii etc.) pentru a ne impune in viata, sau ca nu este necesar sa avem cea mai rasunatoare voce pentru a fi auziti.
Alfa: Origine, simbol si semnificatie
Alfa este prima litera a alfabetului grecesc (Άλφα / Álpha, cu majuscula A, si litera minuscula α), avandu-si originea in litera feniciana Alef / Aleph, reprezentata grafic sub forma unui unghi strabatut de o linie verticala si avand semnificatia de "bou/bivol." La randul lor, fenicienii au preluat si stilizat litera Alef dintr-un semn pictografic proto-sinaitic derivat la randul sau dintr-o hieroglifa egipteana infatisand un bou. In imaginea alatura, poti vedea cum a evoluat imaginea boului intr-o litera, de-a lungul timpului, de la egipteni si pana la romani.
Crucea - Simbol si semnificatie
Simbolul si adanca semnificatie a crucii sunt prezente in spiritualitatea si religiile umanitatii din vechi timpuri, anterioare crestinismului. Vazuta adeseori drept o impartire a lumii in cele patru elemente primare (apa, focul, aerul si pamantul) sau puncte cardinale, crucea este considerata si ca o reprezentare a uniunii dintre lumea pamanteana (linia orizontala) si cea divina (linia verticala). Unii istorici sunt de parere ca aceasta era o configurare a unui instrument utilizat pe vremuri in aprinderea focului, fiind, din aceasta pricina, un simbol al focului sacru ori al soarelui in miscarea sa zilnica.
Moartea din vis – Simbol si semnificatie
Visul despre moarte reprezinta , in general , sfarsitul unei etape si inceperea unei noi faze din viata , putand semnifica , spre exemplu , finalizarea unei casatorii , inceputul unei noi cariere sau o schimbare majora a personalitatii.Acest tip de vis este unul simbolic , care nu pare a prevesti , de obicei , vreun eveniment din viitor.
Mielul de Paste, simbol si semnificatie
De-a lungul si de-a latul intregii lumi crestine, mielul de Paste reprezinta un simbol statornic, ale carui semnificatii se regasesc inca din cartea Genezei, atunci cand lui Avraam i s-a cerut sa isi sacrifice fiul. Simbolul mielului este asociat cu Iisus Cristos odata cu Ioan Botezatorul, ale carui cuvinte sintetizeaza pe de-a intregul rolul si importanta Mantuitorului : “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii".
Sahul - Simbol si semnificatie spirituala
Originar din India, jocul de sah este un simbol cu semnificatii secrete, de o profunzime greu de ghicit pentru cei profani. Sahul reprezinta lumea asa cum o intelegem, compusa din forte contrare. De asemeni, culorile alb si negru, aranjate simetric, sub forma unor patrate, simbolizeaza dualitatile barbat / femeie , lumina / intuneric, pozitiv / negativ, bine / rau, la fel ca si in semnul yin-yang.
Pisica, simbol si semnificatie
Pisica este un simbol cu semnificatii multiple in diverse culturi si timpuri ale lumii, reprezentand atat puterea solara cat si pe cea a lunii, precum si splendoarea noptii. Pisica poate simboliza intunericul, raul, demonii, hotia si siretenia, lenea, ipocrizia, distantarea afectiva, infumurarea, dar si independenta, libertatea, dorinta, intuitia si subconstientul.
Cainele, simbol si semnificatie
Cainele este un simbol cu conotatii pozitive, cu un larg evantai de semnificatii cuprinzand credinta, tovarasia, protectia, loialitatea, vegherea si maiestria in vanatoare. Un puternic totem, cainele da adeseori dovada de supunere si dragoste oarba. El simbolizeaza totodata soarele, vantul si focul, si, potrivit unor credinte, are darul de a impartasi viata de apoi impreuna cu oamenii.
Sarutul din vis – Simbol si semnificatie
Visele in care saruti sau esti sarutat simbolizeaza aproape orice , de la afectiune si intimitate pana la moarte. Persoana care (se) saruta in vis si sentimentele care apar dupa un astfel de sarut sunt mijloace de a interpreta cat mai corect semnficatiile unor astfel de evenimente onirice.
Litera B -Simbol si semnificatie
Litera B inseamna "casa" in multe limbi semitice si se presupune ca deriva , prin acrofonie , din desenul unei case din epoca mijlocie a bronzului .
Litera A , simbol si semnificatie
A , prima litera a alfabetului , provine din litera greceasca Alfa care la randul ei isi are sursa in litera feniciana Alef. Semiticul Alef are drept origine o hieroglifa egipteana infatisand capul incornorat al unui bou. Asadar , litera A reprezinta , de fapt , un cap bovin ale carui coarne au fost insa intoarse in jos in vremea Greciei antice.
Jadul – Simbol si semnificatie
Mica broasca testoasa de jad adusa de Mos Craciun straluceste in delicate nuante de verde langa monitorul calculatorului, provocandu-ma de cateva zile sa ii dezleg misterul…
Floarea Vieții - Simbol și semnificatie
Cea mai întâlnită Floare a Vieții are un model hexagonal (în care centrul fiecărui cerc este amplasat pe intersecția circumferintelor altor șase cercuri înconjurătoare cu același diametru), incluzând 19 cercuri complete și 36 de arcuri de cerc, cuprinse într-un cerc mai mare.
Lebada, simbol si semnificatie
Simbolismul lebedei este strans asociat cu mediul sau natural, cu conexiunea sa cu apa, a carei semnificatie simbolica include fluiditatea, visarea, emotiile, intuitia si creativitatea. Lebada ne indreapta gandurile catre cele mai adanci visuri si simtaminte ale noastre. Mai mult decat tat, ea ne sugereaza un simt al echilibrului datorita trairii ei armonioase printre trei din cele patru elemente aristoteliene, prin legatura sa cu pamantul, plutirea sa in inaltimile cerului si magnifica eleganta a miscarii sale peste ape.
Sfantul Gheorghe - Simbol si semnificatie
Simbolul Sfantului Gheorghe a devenit popular in Europa occidentala inca din vremea Renasterii. Vestit pentru vitejia de a infrunta si infrange un puternic balaur pentru a salva fica unui rege, legenda sa aduce aminte de mitul grecesc al lui Perseus.
Omega - Simbol si semnificatie
Omega (ca majuscula, Ω, ca litera mica, ω, este scrisa in limba greaca drept Ωμέγα. Este a douazecisipatra si ultima litera a alfabetului grecesc. In sistemul numeric grecesc, omega are valoarea numerica de 800. Numele acestei litere inseamna, literar, in greaca bizantina, "Marele O", in opozitie cu "omicron", avand semnificatia de "micul O".
Barza, simbol si semnificatie spirituala
Barza insumeaza o serie de semnificatii simbolice cuprinzand puritatea, fidelitatea, reinnoirea, renasterea, creativitatea, prosperitatea, protectia, norocul si maternitatea.
Imaginea berzei purtand in cioc o legatura in care se afla un bebelus, un nou nascut, poate fi explicata in cel putin doua feluri. Este vorba, in primul rand, despre revenirea sa din tarile calde, o vreme a reinnoirii si renasterii pamantului. Stramosii nostri au remarcat probabil ca barza se intorcea pe taramurile noastre in perioada reinvigorarii naturii, asa ca au vazut-o drept o purtatoare sau o vestitoare a unei noi nasteri, a copiilor abia nascuti.
Ochiul atotvazator - Simbol si semnificatie
Un important simbol al Fiintei Supreme, imprumutat de masoni din religiile antice, ochiul atotvazator (ochiul lui Dumnezeu) sau ochiul providentei este reprezentat grafic sub forma unui ochi inconjurat de raze, incadrat de obicei intr-un triunghi.
Degetele incrucisate - Superstitie , simbol si semnificatie
Daca iti incrucisezi degetele in vreme ce iti pui o dorinta te implici , fara sa iti dai seama , intr-un ritual stravechi ce presupunea intial incrucisarea degetelor aratatoare a doua persoane .
Cadourile chinezesti intre simbol si semnificatie
In cultura chinezeasca , cadourile inglobeaza simboluri si semnificatii asociate cu norocul si alungarea ghinionului , prosperitatea, longevitatea , fericirea si bogatia.
Lumanarile de Craciun - Simbol si semnificatie
Incantatoarele beculete colorate din bradul de Craciun nu reusesc , cred eu , sa egaleze in farmec precursoarele lor, lumanarile Craciunului.
Cartea de tarot Moartea - Simbol si semnificatie
Aceasta carte de tarot infatiseaza insasi Moartea, asezata pe un cal alb si tinand intr-o mana un steag in culorile alb si negru. Moartea apare sub forma unui schelet, oasele reprezentand singurele parti ale trupului ce raman intregi mult timp dupa trecerea in nefiinta. Armura purtata de Moarte este un semn al invincibilitatii si suprematiei sale pentru ca, nu-i asa, nimeni nu o poate infrange. Calul ei este alb, o culoare desemnand puritatea. Moartea aduce cea din urma si cea mai radicala purificare.
Cele trei maimute intelepte - Simbol si semnificatie
Imaginea celor trei maimute intelepte, Mizaru, acoperindu-si cu o mana ochii, care nu aude nimic rau; Kikazaru, punandu-si o mana la gura, fara vedea ceva rau; si Iwazaru, cu o mana la gura, care nu rosteste nimic rau, isi are originea in Japonia.
Martisorul de 1 martie – Traditie, simbol si semnificatie
Traditia martisorului de 1 martie, desi controversata, este legata in mod invariabil de soarele care isi recapata fortele si recheama natura la viata odata cu sosirea primaverii.
Respectul datorat soarelui se imbina in cultura populara romaneasca cu teama fata de razele lui stricatoare ale frumusetii femeilor si fetelor. In cele dintai zile ale imprimaverarii, fetele si femeile obisnuiau sa arunce catre ceruri martisoare, rostind o ruga rituala...
Mâna: Simbol şi semnificaţie
În pictura creştină este înfăţişată adeseori mâna lui Dumnezeu apărând printre nori. În islamism, mâna lui Fatima (fiica lui Mohamed) proclama cele cinci principii fundamentale: credinţă, rugăciune, pelerinaj, post şi caritate.
În amuletele islamice, simbolul mâinii apare împreună cu altele precum steaua, pasărea, porumbelul, zigzagul şi cercul, formând embleme comparabile cu cele ale creştinismului occidental.
Cocoșul: Simbol și semnificație
Aflat între hotarul dintre noapte și zi, el vestește sosirea luminii atât pe plan fizic, cât și spiritual. Are înzestrarea de a ne "ilumina". Nu întâmplător, după Cina cea de Taină, Hristos îl atenționează pe Petru: "„Adevărat îţi spun”, i-a zis Iisus, „că tu, chiar în noaptea aceasta, înainte ca să cânte cocoşul, te vei lepăda de Mine de trei ori”.
Semnificatia ascunsa a simbolului pacii
Insemnul pacii este recunoscut la prima vedere in zilele noastre .Multi il poarta pe tricouri , sepci sau si-l tatueaza, dar aproape nimeni nu stie in ce consta simbolismul ascuns in aceasta reprezentare grafica.Simbolul ramurii de maslin isi are originea in Grecia antica , cel al porumbelului provine din Biblie , dar ce poti spune despre cercul ingloband un semn asemanator labei unei pasari ?
Sărutul mâinii: simbol şi semnificaţie
În biserica ortodoxă este încurajată sărutarea mâinii preotului ca şi un simbol ritualic. Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici era de părere că "sărutarea mâinii preotului nu este sărutare obişnuită, ci este, după cuvântul apostolului Pavel, sărutare sfânta