link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Inaltarea Domnului - Traditie si semnificatie
de godessdiana88 la: 28/05/2014 19:00:57
Mantuirea omenirii s-a infaptuit prin rastignirea lui Iisus Hristos pentru pacatele tuturor fiintelor umane, moartea Sa si invierea Sa. La 40 de zile dupa Inviere, Iisus a mers cu ucenicii Sai pe muntele Maslinilor din apropiere de Ierusalim. Neintelegand inca faptul ca misiunea mesianica a lui Hristos era una spirituala si nu politica, ucenicii l-au intrebat daca avea de gand sa reinstaureze regatul lui Israel. Frustrati de opresiunile carora erau supusi, sperau la o eliberare de sub jugul imperiului roman. Iisus le-a raspuns: "Nu este al vostru a sti anii sau vremile pe care Tatal le-a pus in stapanirea Sa, ci veti lua putere, venind Duhul Sfant peste voi, si Imi veti fi Mie martori in Ierusalim si in toata Iudeea si in Samaria si pana la marginea pamantului." (Faptele Sfintilor Apostoli 1:7-8)

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Inaltarea Domnului - Traditie si semnificatie"

Inaltarea Domnului - Traditii, obiceiuri, superstitii
Sarbatoarea Inaltarea Domnului, numita in traditia populara romaneasca si Ispas, sau Pastele Cailor, este marcata de obiceiuri si superstitii asociate cu cei morti si inceperea verii. In ziua de Inaltare oamenii se saluta rostind "Hristos s-a inaltat", "Adevarat ca s-a inaltat".
Inaltarea Domnului nostru IIsus Hristos la ceruri
inaltarea, inaltarea Domnului
Inaltarea Domnului in obiceiuri si superstitii straine
In obiceiurile, superstitiile si traditiile straine, mai ales cele din Europa occidentala, ploaia cazuta peste pamant in ziua Inaltarii Domnului se spunea ca este sfanta si lecuia bolile de ochi.
Inaltarea Domnului Praznicul Inaltarii la cer a Domnului
Inaltarea Domnului Praznicul Inaltarii la cer a Domnului
Inaltarea Domnului Ziua Eroilor Ziua dedicata pomenirii eroilor neamului
Inaltarea Domnului Ziua Eroilor Ziua dedicata pomenirii eroilor neamului
Nasterea Maicii Domnului - Traditii si obiceiuri
Nasterea Maicii Domnului, o sarbatoare celebrata in ziua 8 septembrie atat de biserica ortodoxa, cat si de cea catolica, este asociata cu numeroase traditii, obiceiuri si superstitii pe cuprinsul intregii lumi crestine. Asemeni Adormirii Maicii Domnului, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului isi are originea in Ierusalim.
Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii
Schimbarea la fata a Domnului - traditii, obiceiuri si superstitii
Adormirea Maicii Domnului - traditii, credinte, superstitii si obiceiuri
Adormirea Maicii Domnului - traditii, credinte, superstitii si obiceiuri
Martisorul de 1 martie – Traditie, simbol si semnificatie
Traditia martisorului de 1 martie, desi controversata, este legata in mod invariabil de soarele care isi recapata fortele si recheama natura la viata odata cu sosirea primaverii.
Respectul datorat soarelui se imbina in cultura populara romaneasca cu teama fata de razele lui stricatoare ale frumusetii femeilor si fetelor. In cele dintai zile ale imprimaverarii, fetele si femeile obisnuiau sa arunce catre ceruri martisoare, rostind o ruga rituala...
Intampinarea Domnului - credinte, traditii si obiceiuri
Intampinarea Domnului - credinte, traditii si obiceiuri
Semnificaţia Schimbării la faţă a Domnului
în limba greacă cuvântul folosit în Noul Testament pentru a descrie schimbarea la faţă a lui Iisus de pe muntele Tabor este "metamorfoză," un cuvânt provenit din verbul grecesc "metamorphoo," adică "schimbare de formă" sau "transformare" ("meta" înseamnă de obicei "schimbare", iar "morphe," formă). Când ne gândim la lumea naturală, metamorfoza ne aduce in minte transformarea omizii în fluture, preschimbarea mormolocului în broască. În cazul schimbării la faţă a Domnului asistăm la transformarea Sa într-o strălucitoare fiinţă cosmică, divină, într-o fiinţă luminoasă, o fiinţă a luminii.
6 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase | Schimbarea la Fata a Domnului
Atat in calendarul crestin-ortodox, cat si in cel romano-catolic ori greco-catolic, in acesta zi are loc sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului (Pobrejenia). In traditia populara romaneasca, pe 6 august incep sa se arate primele semne ale toamnei: berzele pornesc pe drumul lor spre tarile calde, serpii, soparlele si insectele intra in pamant, buruienile si florile dau inapoi, incepand a se vesteji, poamele se dezleaga la biserica, dupa sfintire capatand numele de “coliva de struguri”.
 Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului
 Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului
Ghetele barbatesti inalte au produs valva in randul domnilor
Ghetele barbatesti inalte au produs valva in randul domnilor
15 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 15 august are loc sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului atat in biserica crestin-ortodoxa, cat si in cele romano-catolica si greco-catolica. In traditia populara romaneasca, femeile merg la biserica cu pomeni din ciorchini sau boabe de struguri (numite “coliva de struguri”), si se culeg flori ce se aseaza la icoana Preacuratei, ele capatand astfel multe daruri de leac.
Schimbarea la fata in superstitii, obiceiuri, traditii
Sarbatoarea Schimbarii la fata a Domnului a prilejuit de-a lungul timpului aparitia a numeroase superstitii, traditii, obiceiuri asociate in spatiul popular romanesc mai ales cu transformarile naturii si oamenilor aduse de sosirea toamnei. Odata cu 6 august, atunci cand se celebreaza acest eveniment religios, frunzele incep a se vesteji si ingalbeni, apele a se raci, pasarile calatoare pornesc a-si croi drum spre tarile calde iar gandacii si taratoarele isi cauta adapost in pamant, pregatindu-se pentru iarna.
SFANTA MARIA MARE - sarbatoare si traditii
Pe 15 august se sarbatoreste Sfanta Maria Mare, fiind denumita in calendarul ortodox “Adormirea Maicii Domnului” – una dintre marile sarbatori religioase – moartea si inaltarea ei cu trupul la cer.
Postul Craciunului in superstitii si traditii romanesti
Postul Craciunului , al Nasterii Domnului, al Sfantului Martin sau al Ignatului , cuprinde o multitudine de superstitii , traditii si obiceiuri , in care regulile impuse de biserica crestin - ortodoxa se impletesc cu credinte mai putin conventionale , izvorate din adancurile folclorului romanesc.
24 decembrie – Sarbatori , traditii si obiceiuri religioase
Potrivit traditiei populare romanesti , pe 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, Mos Ajun , fratele lui Mos Craciun, da in dar covrigi , colaci, mere, nuci, pere, placinte, bomboane si alte dulciuri pe placul copiilor. Se povesteste ca Maica Domnului, cuprinsa de chinurile facerii, a cerut gazdurile la Mosul Ajun, dar aceasta i-a zis ca-i sarac si nu o poate primi, asa ca a trimis-o la fratele sau mai bogat, Mos Craciun.
2 februarie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
Pe 2 februarie are loc sarbatoarea Intampinarea Domnului, sunt celebrati Sfintii Mucenici Iorda, Gavriil si Agatodor, Sfantul Cornel si se desfasoara festivalul marmotei si festivalul Yemanja.
In traditia populara romaneasca, Stretenia (denumirea slavona a Intampinarii Domnului), era vazuta drept o sfanta ce aducea ajutor oamenilor aflati la mare nevoie. 2 februarie era, totodata, sarbatoarea vitelor, a babelor, ziua in care vulpile se temeau sa mearga pe gheata, pasarile incepeau a-si face cuibul, iar copiii a manca mai mult.
Buna Vestire - Traditii, obiceiuri, superstitii
O sarbatoare consacrata zilei de 25 martie, marcata de numeroase obiceiuri, traditii si superstii, Buna Vestire ori Blagovestenia ne reaminteste, in fiecare an, despre minunea nasterii Domnului Iisus Cristos, anuntata Fecioarei Maria de catre Sfantul Arhanghel Gavriil (vezi Buna Vestire, Luca I, 26-38). Nu este deloc usor sa te pui in locul Mariei daca ar fi sa primesti o astfel de veste... Sa crezi, sau nu, mai ales cand pantecul iti da de stire ca, fara a fi fost impreuna cu un barbat, un sfant copil isi croieste prin tine un drum fara de asemanare catre lume ?
Numele Ilie - Semnificatie, etimologie, numerologie
Ilie provine din numele latin Elis, cu varianta greceasca 'Hλίας, avandu-si originea in ebraicul אליהו, adica Eliyahu, avand semnificatia de "Yahweh este Dumnezeul meu", sau "Dumnezeu este Domnul meu". Acest nume a devenit notoriu gratie Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul. Intrucat acest sfant era un personaj foarte popular in povestile medievale occidentale, acelasi nume fiind purtat de si de cativa sfinti timpurii, numele de Ilie a fost extrem de raspandit in Europa Evului Mediu.
31 august – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 31 august se celebreaza Punerea in racla a braului maicii Domnului si sunt comemorati Sfintii 366 de Mucenici din Nicomidia si Sfantul Raimund Nonnatus, calugar.
7 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 7 septembrie are loc Inaintepraznuirea Nasterii Maicii Domnului si sunt pomeniti Sfantul Mucenic Sozont si Sfanta Regina, fecioara mucenita. Pe aceeasi data incepe sarbatoarea italiana de la Piedigrotta. In traditia populara romaneasca, in aceasta zi se tineau Cercurile Sfintei Marii celei Mici, ocazie cu care se spunea ca cine muncea risca sa i se verse oala cu mancare ce fierbea la foc, oparindu-i copiii.
8 septembrie – Sarbatori, traditii si obiceiuri religioase
In ziua de 8 septembrie se celebreaza, atat de crestini-ortodocsi, cat si de romano-catolici si greco-catolici, ziua Nasterii Maicii Domnului.
Ziua de nastere in superstitii si traditii
Ziua de nastere a capatat o relevanta semnificatie si fost asociata cu diverse superstitii si traditii din timpuri stravechi, cand oamenii au inceput sa isi descifreze destinul in miscarea stelelor si planetelor. In acest fel, a capatat o tot mai mare importanta sa iti stii momentul exact al nasterii, anul, ziua, si chiar ora cand te-ai ivit pe lume.
Adormirea Maicii Domnului in legende si opere plastice
Misterul legat de Adormirea Maicii Domnului, iscat de faptul ca acest fundamental eveniment crestin nu este pomenit deloc in Biblie, impreuna cu atasamentul crescand al credinciosilor fata de Prea Sfanta Nascatoare de Dumnezeu, a dus la aparitia unor numeroase legende asociate cu acest subiect. In icoanele bizantine si in arta medievala occidentala, este intalnita adeseori imaginea Maicii Domnului pe patul de moarte, inconjurata de apostolii ce sufera si se roaga alaturi de ea. Aceasta scena pare a deriva din numeroase scrieri apocrife ce au descris in amanunt ultimele zile traite pe pamant de Sfanta Fecioara Maria, moartea sa, inmormantarea, invierea si inaltarea ei la ceruri.
Tamaia in traditii si superstitii
Tamaia este asociata cu numeroase si stravechi traditii spirituale, avand inca din antichitate un rol semnificativ atat in viata religioasa cat si in cea domestica, si prilejuind aparitia a numeroase superstitii si credinte. Cum am putea vreodata trece cu vederea povestea celor trei magi sau crai de la rasarit ce ce i-au adus nou nascutului Iisus daruri constand din aur, tamaie si smirna, acest cadouri avand, se spune, semnificatia simbolica de regalitate, preotie si moarte?
Boboteaza / Botezul Domnului in Evanghelii
Boboteaza sau Botezul Domnului, marcand inceputul lucrarii sale de propavaduire pe pamant, este consemnat in Evangheliile lui Matei, Marcu si Luca, dar nu si in cea a lui Ioan. Multi invatati din zilele noastre considera ca botezarea lui Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul, la fel ca si Rastignirea Domnului reprezinta evenimente istorice de neconstestat. Pe de alta parte, Boboteaza ori Botezul lui Iisus reprezinta unul din cele cinci repere majore ale vietii Sale, alaturi de Schimbarea la fata, Rastignirea, Invierea si Inaltarea Sa.