link nou

ghidoo este o comunitate colaborativa care selecteaza cele mai interesante linkuri de pe internet.

Selectia se face pe baza voturilor membrilor, precum si cu ajutorul algoritmilor de inteligenta artificiala.

populareFeed-icon  recenteFeed-icon  controversate


Hei, cum stai la mate? Testeaza-te online!
Peste 3500 de videouri de cursuri cu teorie, teste si exemple explicate
www.prepa.ro
Mica Romanie din Canada a lui Nicapetre
de andreibadin la: 07/05/2008 22:00:13
taguri: mica romanie din canada Diverse 
Cea mai importanta proprietatea a emigratiei romanesti. 48 de acri intr-un cadru natural execeptional undeva la mijlocul distantei intre Toronto si Cascada Niagara. Campul Romanesc din Hamilton, Muzeul in aer liber Nicapetre, puterea vindecatoare si istoria unui simbol al exilului romanesc. Povestea in continuare:

Mica Românie din Canada a lui Nicăpetre
08/05/2008vezi toate articolele scrise de Andrei Badin OMUL ŞI OPERA. Maestrul Nicăpetre la atelierul său canadian, alături de Mircea Eliade şi Vintilă Horia. Aşa cum i-a întruchipat el EXIL ● Cîmpul Românesc din Hamilton, un muzeu în aer liber


La peste 10.000 de kilometri de Bucureşti se află una din cele mai importante realizări ale exilului românesc. La jumătatea distanţei dintre metropola de expresie britanică Toronto şi celebra Cascadă Niagara se află Cîmpul Românesc din Hamilton, întins pe o suprafaţă de 48 de acri. Cîmpul Românesc mai este cunoscut şi ca Mica Românie a lui Nicăpetre sau Muzeul în aer liber Nicăpetre sau ca al treilea loc bioenergetic din lume.

Nicăpetre s-a stins zilele trecute la Toronto, uitat în ţara sa natală, ca mai toate valorile pe care le avem peste tot pe planeta asta. Săptămîna Mare a fost şi Săptămîna Patimilor în cultura românească. S-au stins Monica Lovinescu, Marcel Chirnoagă, Cezar Ivănescu şi Nicăpetre.


DE LA BRĂILA ÎN SCARBOUROUGH. Petre Bălănică este numele adevărat al sculptorului care în ultimele decenii a cucerit planeta. Nicăpetre, originar din Brăila, s-a stabilit în Canada în urmă cu aproape trei decenii. A murit la Toronto, în aceeaşi zi cu Monica Lovinescu, dar uitat în România sa natală. Admiratorii săi din Canada i-au adus însă un ultim omagiu la o casă funerară din Toronto. "Viaţa este ea frumoasă, dar loveşte dur de tot uneori. După zece ani în care am trăit şi cioplit într-o fundătură din Bariera Vergului în Bucureşti mi-am luat lumea-n cap şi am ajuns în Scarborough-Toronto-Ontario-Canada. Nici habar nu aveam că există aşa ceva pe lumea asta; Scarborough!? Brăiliţa? definitiv un loc al nimănui, for sure Scarborough un loc oarecare, un penibil Babilon", scria Nicăpetre la un moment dat într-unul dintre textele sale publicate în revista culturală "Observatorul" de la Toronto.


ALEEA SCRIITORILOR ROMÂNI DIN EXIL. La Cîmpul Românesc din Hamilton, Nicăpetre a desăvîrşit busturile unor scriitori care au făcut istorie în exilul românesc. Cîmpul Românesc de la Hamilton se află într-un cadru natural deosebit, departe de forfota oraşului. Pădure, rîu, sălciile de la Brăila de care Nicăpetre era atît de îndrăgostit. Un mic sat de vacanţă unde simbolurile româneşti sînt la tot pasul, de la stînca vopsită în tricolorul românesc de la intrare. "La doi ani după sosirea mea în Canada, românii din împrejurimile oraşului Toronto s-au gîndit să facă în Cîmpul Românesc, de lîngă Hamilton, o alee a scriitorilor noştri din diasporă, iar sarcina realizării sculpturilor mi-au incredinţat-o mie. Am început cu bustul în bronz al lui Aron Cotruş şi am continuat, de-a lungul anilor, cu cele ale lui Mircea Eliade, Horia Vintilă, Horia Stamatu, George Donev, Vasile Posteucă", spunea într-un interviu Nicăpetre.

Primul bust de la Hamilton a fost însă cel al marelui poet naţional: "În 1989, cînd în întreaga lume s-a sărbătorit «Anul Eminescu», mi s-a cerut să fac bustul lui Eminescu: «Ne e dor de el» – mi-au spus conaţionalii mei din Canada. L-am cioplit chiar acolo, direct, dintr-o bucată de marmură pe care o adusesem din Grecia. Eminescul meu a fost cioplit de un om care citeşte şi iubeşte ce a dat acest poet lumii. Dar, în primul rînd, eu am sculptat nevoia noastră de Eminescu." Despre artistul ajuns de la Brăiliţa la Scrabourough scria marele critic de artă Petru Comarnescu: "Nicăpetre poseda mai ales metodele de configurare a pietrei, astfel că ea să cînte, să exprime elevaţie şi sensibilitate, să aibă ordinea arhitecturii şi libertăţile sculpturii, stilizate metaforic".


ISTORIA UNEI MICI ROMÂNII CANADIENE. În 1967 s-a cumpărat terenul pe care în momentul de faţă este Cîmpul Românesc. Proprietatea se află în suburbia Hamilton-ului, un oraş asemuit de românii canadieni cu Reşiţa datorită industriei siderurgice de aici. "La aceea vreme s-a construit o mică clădire, aş spune mai mult o cabană care avea în jur de 100 de metri pătraţi în care însă au avut loc tot felul de activităţi culturale, istorice în care s-au menţinut tradiţiile româneşti. Religioase, specifice culturii noastre. În anul 1985 am primit o scrisoare de la compania de asigurare prin care ni se spunea că nu mai poate fi asigurată clădirea de la Cîmpul Românesc, fiind din lemn şi prezentînd un pericol de incendiu. Şi atunci am hotărît să ridicăm Centrul Cultural de astăzi", ne spune Mihaela Moisin, preşedinte mai mulţi ani al Asociaţiei Culturale Române din Hamilton, care administrează Cîmpul Românesc. "Suma este ridicolă. Proprietatea a costat 2.000 de dolari. Iar munca nu a fost uşoară. Natural, şi cred că bănuieşti că a fost nevoie de multă-multă muncă, fiindcă era un teren viran, virgin. Şi noi a trebuit să umplem tot terenul şi am semănat şi răsădit pomi. De fapt, aveam o zi a sădirii pomilor organizată în fiecare an pînă nu a mai fost nevoie să sădim pomi. Şi aşa a luat Cîmpul Românesc naştere!", spune George Bălaşu, unul dintre supravieţuitorii grupului care a fondat Cîmpul Românesc. În momentul în care s-a hotărît ridicarea unui modern Centru Cultural, s-au strîns fonduri din toate colţurile lumii. "Donaţii în valoare de 75.000 de dolari. Venite de peste tot. Din Canada, America, Australia, din Africa de Sud. Şi două donaţii de la doi cardinali români de la Vatican", ne spune Mihaela Moisin. Cîmpul Românesc este considerat alături de Arhiepiscopia Ortodoxă de la Vatra (Statele Unite) şi Biblioteca de la Freiburg (Germania Federală) ca una dintre realizările importante ale exilului românesc.


AL TREILEA LOC BIOENERGETIC DIN LUME? Pe terenul unde se află Cîmpul Românesc a fost descoperit acum mai mulţi ani un loc bioenergetic. Acesta se află chiar în faţa Capelei cu hramul de Sfinta Maria, care se află pe o colină stîncoasă a Cîmpului. "Locul bionergetic a fost descoperit de inginerul Cristenco. El a venit la Cîmpul Românesc şi a pornit de la ideea că capela care a fost sfinţită şi ridicată la îndemnul episcopului Valerian, locul care este foarte straniu, să spunem, deoarece este un loc viran, stînci. Cristenco a ajuns la concluzia că este pe locul trei din lume ca bioenergie", ne spune George Bălaşu. Cercetările românului au fost confirmate şi de canadieni.

"Eram la Cîmpul Românesc cînd au venit doi profesori de la Universitatea din London, Canada, şi au măsurat această energie care emană de la Cîmpul Românesc. Ei au confirmat concluziile lui Cristenco", mai spune Bălaşu. De atunci, în poiana de la Capelă vin diferiţi oameni pentru a se trata. Au existat şi cîteva cazuri de vindecare. Conform cercetărilor efectuate de profesorul român şi de cei canadieni, explicaţia ar fi că în subsol s-ar afla un zăcămînt de cuarţ. Ei au concluzionat că, în ordine, cele mai bune tratamente sînt pentru afectiuni fizice, tulburări de raţionament, alte probleme psihice şi starea generală de sănătate. "Este un adevăr. Eu am cunoscut persoane care au venit aici şi s-au vindecat de anumite boli. Este chiar un cetăţean pe care îl cunosc dinainte să se vindece şi îl văd şi acum. Este formidabil, o schimbare de neimaginat şi foarte greu de explicat", ne povesteşte Dumitru Răchitan, manager la o firmă din Toronto şi care a fost o perioadă preşedintele ACR Hamilton.


VISUL LUI NICĂPETRE. La începutul acestui an, într-un interviu pentru Antena 3 pentru un reportaj despre românii-canadieni, Nicăpetre spunea că vrea foarte mult să-i facă un bust lui Marin Sorescu. Nu a mai apucat. A apucat însă pe banii săi să aducă la Brăila o parte din operele din Canada. Povestea

PSEUDONIM. Petre Bălănică este numele adevărat al sculptorului cunoscut de toată lumea drept Nicăpetre (al doilea din stînga)
cum începînd din 1993 a avut parte de promisiunile a doi preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, pentru o expoziţie la Bucureşti. Nu a fost posibil decît în 2002. Eminescu al său de la Hamilton primise promisiunea de a avea o copie la New York. Şi, în acest caz, oficialii români au uitat repede.

CENACLUL LUI NICĂ. În ultimii ani, Nicăpetre s-a implicat activ în susţinerea cenaclului întemeiat de membrii redacţiei revistei "Observatorul" din Toronto. După moartea sa, acesta a devenit cenaclul Nicăpetre.


Biografie
Nicăpetre s-a născut la 27 ianuarie 1936, în Brăiliţa, România. Este absolvent al Academiei de Arte "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti (1964). Între anii 1964-1968 este profesor de desen şi istoria artelor. Prima sa expoziţie personală, de la Galeriile "Simeza" din Bucureşti, 1969, s-a bucurat de un mare succes, consacrîndu-l drept un artist de talent. Renumitul critic de artă Petru Comarnescu i-a facut o prezentare elogioasă. Urmează mai multe expoziţii de succes. În 1981 emigrează în Canada. Se stabileşte la Toronto. Obţine cetăţenia canadiană în 1985. S-a stins din viaţă la 21 aprilie 2008.

comenteaza . modifica . sterge
semnaleaza adminului . adauga la bookmarkuri

linkuri similare cu:

"Mica Romanie din Canada a lui Nicapetre"

Scrisoarea lui Pacepa catre romanii din Canada
Scrisoarea lui Pacepa catre romanii din Canada
Maestrul de la Toronto
Luni, la putine ore dupa decesul la Paris al Monicai Lovinescu, la opt ore distanta de mers cu avionul un mare alt nume al culturii romane se stingea si el departe de tara. Nicapetre, asa cum el este cunoscut de iubitorii artei sale din intreaga lume.La fel ca si Monica Lovinescu s-a dus dincolo de viata fara sa primeasca decat o palida recunoastere a patriei sale, Romania. Undeva, departe de Romania, la Campul Romanesc din Hamilton (Ontario, Canada), cea mai mare proprietate a unei comunitati romanesti din emigraratie, exista o Rotonda a Scriitorilor Romani din Exil creata de Nicapetre.Povestea maestrului de la Toronto.
Pasapoarte si-ore moarte II – RO Ziua Z
Ce, credeai ca obtinerea unui pasaport romanesc in Canada poate fi povestita intr-un singur articol (primul despre pasaportul romanesc)? Nici pomeneala! Aici afli ce s-a intamplat mai pi larg.
Fii si tu in “cui”, fii hartancui.ro
Divertisment, voie buna, pamflete, zvonuri Botosani. Aceasta este descrierea blogului hartancui din Botosani care prin articolele sale a reusit sa faca romanii din Canada, Franta, Italia, Spania, Germania, Romania, sa zambeasca si sa aprecieze lupta impotriva deplasarii, nepasarii, marlaniei si a lipsei de cultura pe care o dau toti cei implicati in proiect: C.A. (Ciprian Andronache), Bestiutzu (Sorin Andronache), MNX ...
Drama romaneasca in Canada
Drama romaneasca in Canada
Criza – un motiv sa te crizezi?!
Nu pot sa cred ca si acum, in al 12-lea ceas, mai sunt romani care-si imagineaza ca Romania nu va fi afectata catusi de putin de criza. In acelasi timp, ma enerveaza toti pesimistii inflacarati care vad in ea inca un semn de venire a Apocalipsei. M-am gandit sa-ncerc sa explic de ce.
Sfaturi pentru alegerea mobilei pentru un dormitor nespatios
Reanjarea unui spatiu de mici dimensiuni are nevoie de putina organizare in avans. Ceea ce inseamna ca trebuie sa aveti garantia ca articolele de mobila pe care le alegeti pot intradevar sa maximizeze spatiul existent.
Unde sunt cele mai mici preturi din UE. Vezi cu cat sunt mai ieftine legumele, carnea, branzeturile din Romania fata de media europeana
Unde sunt cele mai mici preturi din UE. Vezi cu cat sunt mai ieftine legumele, carnea, branzeturile din Romania fata de media europeana
Centralele termice pe lemne sunt tot mai populare printre romani datorita costurilor mici la caldura
Centralele termice pe lemne sunt tot mai populare printre romani datorita costurilor mici la caldura
Micul Print 2015 Dublat in Romana
Micul Print dublat in romana reprezinta numele unei animatii foarte frumoasa care se bazeaza pe o poveste foarte cunoscuta la nivel international.
Romanii pot beneficia de tratamente medicale avansate in Turcia la preturi mici prin agentia de turism HappyTour
Romanii pot beneficia de tratamente medicale avansate in Turcia la preturi mici prin agentia de turism HappyTour
Protestele din Romania - mica Revolutie din 2012
Protestele din Romania – mica Revolutie din 2012
Trimite pachete in Romania sau Europa la preturi incredibil de mici
Trimite pachete in Romania sau Europa la preturi incredibil de mici
Romanii pot beneficia de tratamente medicale avansate in Turcia la preturi mici cu Happy Tour
Romanii pot beneficia de tratamente medicale avansate in Turcia la preturi mici cu Happy Tour
Corsete la preturi mici pe BellezzaFashion.ro, cu transport gratuit in Romania
Corsete la preturi mici pe BellezzaFashion.ro, cu transport gratuit in Romania
Cele mai bune Universitati de Stat Mici din Romania | Top
Un studiu care a analizat care sunt cele mai bune universitati de stat mici din România. Topul e realizat după activitatea ştiinţifică relevantă la nivel internaţional din ultimii 10 ani.
Cumpara ieftin, la cele mai mici preturi in Romania
Cumpara ieftin, la cele mai mici preturi in Romania rapid si usor
Sandale romane unisex la preturi mici
Magazinul online AnaFashion iti ofera la super preturi o gama diversificata de sandale romane unisex. Pentru a vedea preturile si oferta completa acceseaza acum magazinul online anafashion.ro.
Romanii si italienii din canada
Romanii si italienii din canada
mica sirena dublat in romana
mica sirena dublat in romana
Despicable me Sunt un mic ticalos online dublat in romana
Despicable me Sunt un mic ticalos online dublat in romana
Despicable me 2 Sunt un mic ticalos 2 online dublat in romana
Despicable me 2 Sunt un mic ticalos 2 online dublat in romana
Fier de calcat Tefal la cel mai mic pret din Romania
Fier de calcat Tefal la cel mai mic pret din Romania
Laptopuri la cel mai mic pret din Romania - meritangajat.ro
Laptopuri la cel mai mic pret din Romania - meritangajat.ro
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania eperfect.marte.ro
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania eperfect.marte.ro
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania peinternet.web1337.net
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania peinternet.web1337.net
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania extraordinar.likesyou.org
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania extraordinar.likesyou.org
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania simplitate.talk4fun.net
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania simplitate.talk4fun.net
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania etehnologie.a0001.net
Laptopuri la cele mai mici preturi din Romania etehnologie.a0001.net

comentarii (1):

*** - de tetete la: 07/05/2008 22:05:55
kitsch.

asta pe langa ca de pe peluza aia lipsesc gunoaiele...
#1163 comenteaza . modifica . semnaleaza adminului . blocheaza userul